naš izbor

LETNJA LITERATURA ZA SVE KOJI MAŠTAJU ILI PLANIRAJU ODLAZAK U IZALIJU: 5 sjajnih knjiga koje će vas inspirisati!

Da li se i vama dešava da, kad putujete u neku određenu zemlju, poželite da čitate književnost koja je na neki način povezana s njom? Jedinstven je doživljaj otputovati nekud i čitati priču koja se događa baš tu, na tom tlu, tim ljudima koje oko sebe vidite. Tad zaista imate osećaj da mnogo bolje možete da vizualizujete i likove i ambijent, i samim tim intenzivnije doživite neku knjigu

Knjige
Autor:
LETNJA LITERATURA ZA SVE KOJI MAŠTAJU ILI PLANIRAJU ODLAZAK U IZALIJU: 5 sjajnih knjiga koje će vas inspirisati!
Foto: Shutterstock

. Letnja literatura je po običaju ona koja se čita lako, ona koja je pitka i koja na vas na plaži ima efekat sličan hladnoj lubenici na 38 stepeni. I upravo o takvim knjigama smo već i pisali. Ali ovog puta odlazimo korak dalje i pišemo o knjigama koje bi mogle biti sjajne za sve one koji ove godine planiraju da letuju u Italiji, pošto je ona kao jedan mali svet za sebe. Italija je zemlja vespi, pice, paste, ljubaznih i glasnih ljudi, ali i zemlja koja je dala ogroman doprinos svetskoj kulturnoj baštini i zemlja koja je iznedrila mnoštvo genijalnih pisaca i spisateljica.

1. Điro d’Italija, Dino Bucati

Dino Bucati je italijanski novinar i pisac čije su knjige mešavina upravo njegovog novinarskog umeća i fenomenalne imaginacije. To je ono što ga je lansiralo u sam vrh savremene književnosti, i to ne samo na tlu Italije, već u celom svetu. On kod nas ima pozamašnu bazu fanova, a njegova dela Tatarska pustinja i Prodavnica tajni odavno su izdate i veoma voljene kod nas. Pre nekoliko meseci izašla je i knjiga Điro d’Italija, koja predstavlja portret posleratne Italije, ali kroz jednu od najpoznatijih svetskih biciklističkih trka – Điro d’Italija. Bucati je 1949. pratio ovu trku kao izveštač, a da o biciklizmu nije znao apsolutno ništa. Međutim, pronicljivost novinara i mašta pisca su se udružile i od biciklističke trke napravile književni fenomen. Điro d’Italija te godine je bio u najvećoj meri atrakcija zbog nadmetanja dvojice najvećih italijanskih biciklista, ali daleko od toga da je ovde samo na tome akcenat. Bucati kroz to njihovo nadmetanje ponire u istoriju ove zemlje, sećanja, ali i u to kako su životi ovih sportista bili prepleteni sa životom države i naroda. Naime, jedan od njih je za vreme rata spasao ogroman broj ljudi, prenoseći u ramu svog bicikla lažna dokumenta i papire za Jevreje. Sve u svemu, Điro d’Italija je knjiga napisana veoma pitko, jednostavno, a tako da je nemoguće da vam promakne količina znanja koja je u nju utkana.

2. Frantumalja, Elena Ferante

Lista knjiga koje se čitaju u Italiji ne bi bila kompletna bez najpoznatije italijanske spisateljice čija knjiga je upravo pre mesec dana kod nas ugledala svetlost dana. Frantumalja je zbirka njenih intervjua, pisama i eseja koji nam prikazuju Elenu Ferante u nekom potpuno drugom svetlu i pružaju nam priliku da je bolje upoznamo. Međutim, nije samo Elena Ferante ono što će vam ova knjiga otkriti ili približiti. Ona će vam približiti sve njene junakinje i junake, počevši od Delije i Mučne ljubavi, zaključno sa Lilom i Elenom. A povrh svega toga, približiće vam i tu zemlju i grad Napulj iz kog ona potiče i koji ima izuzetno bitnu ulogu u njenim romanima. Elena Ferante ga ovde ne štedi i pruža nam priliku da ga sagledamo kroz njenu vizuru. Pruža nam šansu da proniknemo u to zašto ga je napustila, a šta je od njega ukrala i sa sobom ponela, kao i koji delovi nje su u njemu ostali zauvek.

3. Zovi me svojim imenom, Andre Asiman

Iako nije u pitanju italijanski pisac, moramo da spomenemo ovu knjigu jer je ovo nešto što će vas odvesti u srce Lombardije i pružiti vam priliku da uživate u svim njenim čarima. Zovi me svojim imenom je roman o ljubavi koja je trajala samo jedno leto, ali je ostavila neizbrisiv trag na onima koji su je osetili i bili deo nje. Radnja ove knjige odvija se u jednoj autentično italijanskoj vili, okruženoj voćnjacima punim zrelih breskvi. U središte toga, Andre Asiman smešta priču o požudi i odrastanju, priču koja govori o tome koliko ćemo jednog dana žaliti ako ne ispunimo neke svoje želje i koliko u njima ne bi trebalo da se ustručavamo. Napisana je tako da će u vama izazvati eksploziju romantike i emocija, stilom koji je i detaljan, ali i sveden. Raskošna, a opet prelepa u svojoj jednostavnosti, Zovi me svojim imenom je knjiga koja će na vas zaista delovati kao hladna čaša domaćeg soka na vrućini – osvežavajuće, a slatko i lepljivo toliko da nećete moći da je odvojite od sebe.

4. S najgorim namerama, Alesandro Piperno

Naravno, pripremili smo i nešto za sve one koji bi da pročitaju knjigu koja će ih nasmejati i zabaviti. S najgorim namerama je roman koji govori o porodici italijanskih Jevreja, ali sa puno humora i to, pre svega, crnog. Pipernu nisu strani ni ironija ni sarkazam, a kroz prikaz ovih likova on slika portrete nekoliko generacija i jaz između njih, istovremeno nam otkrivajući ono ljudsko crnilo koje svi u sebi pomalo nosimo. Dekadencija, razvrat, pohlepa – sve su to stvari o kojima on piše, ali je to zaogrnuto u neko ruho crnog humora, tako da će vas ova priča istovremeno i zasmejati i terati na razmišljanje. Porodica Sonino je u središtu radnje ovog romana koji obuhvata njihove tri generacije i to sve od Musolinijeve vladavine, pa do devedesetih godina prošlog veka. Iako je ovo debitantski roman Alesandra Piperna, ovenčan je nacionalnim nagradama, izazivajući istovremeno i ovacije književnih kritičara, ali i poglede ispod oka zbog tema sa kojima se ovde poigrava.

5. Ime ruže, Umberto Eko

Za kraj smo ostavili klasik italijanske književnosti i čoveka koji zaslužuje da se nađe na svakoj listi najboljih italijanskih (ali i svetskih) pisaca ikada. Ime ruže je njegov najpoznatiji roman u kom nas odvodi u jedan italijanski manastir i u taj centar religije smešta jednu vrstu filozofskog trilera. Ime ruže je roman koji ima sve! Misteriju, ubistva i napetost, ali i dijaloge koji su neka vrsta teoloških diskusija i koji postavljaju pitanja na koja mi sami teško možemo da damo odgovor. Uživaćete u ovoj knjizi, posebno ako ste tip čitaoca koji voli klasike, a čita vam se nešto pametno, a opet uzbudljivo toliko da se ne ispušta iz ruku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs