Najveća žena na svetu

ANA JE BILA VISOK 227 CM: Kada je došla u cirkus, upravnik je imao jednu ideju! Tada se njen život menja iz korena!

Ana je bila najveća od dvanaestero dece u prodici

Zanimljivosti
Autor:
ANA JE BILA VISOK 227 CM: Kada je došla u cirkus, upravnik je imao jednu ideju! Tada se njen život menja iz korena!
Foto: Profimedia

Dana 5. avgusta 1888. godine umrla je jedna od najviših žena u istoriji. Ime joj je bilo Ana Haining Bejts i bila je iz Kanade. Roditelji su joj bili škotski doseljenici, a rođena je na ostrvu Nova Škotska na krajnjem istoku Kanade.

Već na svoj 11. rođendan Ana je bila visoka 185 centimetara i teška 91 kilogram. Roditelji su joj bili srednje visine, a imala je i dvanaestoro braće i sestara, koji su svi redom bili normalnog rasta. Ana je, naprotiv, izuzetno brzo rasla, pri čemu joj je telo ipak zadržavalo normalne proporcije. Smatra se da je dosegla maksimalnu visinu od oko 227 centimetara, uz težinu koja jvarirala između 159 i 187 kilograma.

Anu su smatrali inteligentnom, a bavila se sviranjem klavira, glumom i pevanjem. Jednom prilikom je posetila je putujući cirkus u kojem je nastupao i poznati div Martin Van Buren Bejts. Cirkuski preduzetnik prepoznao je kakvu bi senzaciju predstavljao takav par pa je odmah unajmio Anu. Ona i div Martin tako su se upoznali, a uskoro su se i zavoleli. On je bio visok oko 236 centimetara tj. još 9 centimetara više od nje. Venčali su se 1871. godine u Londonu za vreme cirkuske turneje po Evropi. To venčanje je bilo društvena senzacija, a venčani poklon im je darovala navodno i britanska kraljica Viktorija.

Ana Bejts
foto: Profimedia

Kasnije su njih dvoje napustili cirkus i skrasili se na imanju u SAD-u. Ana je rodila dvoje dece, ali nijedno nije preživelo duže vreme nakon poroda. Ana je umrla, samo jedan dan pre svog 42. rođendana. Sahranjena je zajedno sa suprugom u mestu Sevil u američkoj saveznoj državi Ohajo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs