jezero trešnja

NEKADA LUKSUZNO KUPALIŠTE, A DANAS ZAPUŠTENA OAZA: Skriveni biser nadomak Beograda koji je ovekovečen na filmu! (VIDEO)

Beograd ima 13 jezera. Neka su i danas aktuelna, a nekada su nažalost zaboravljena. Upoznajte veštačko jezero koji se nalazi pod Avalom, nekih pola sata vožnje od Beograda

Destinacije
Autor:
NEKADA LUKSUZNO KUPALIŠTE, A DANAS ZAPUŠTENA OAZA: Skriveni biser nadomak Beograda koji je ovekovečen na filmu! (VIDEO)
Foto: PrintscreenJutjub/AlterNIBBgd

25 kilometra od Beograda na Avali nalazi se vikend naselje Trešnja u selu Mala Ivanča. Tu je smešteno jezero "Trešnja", koje je pravi mamac za pecaroše.

“Ja sam uhvatio jedan dan babušku koja je imala više od 20 kilograma. Šarana nema mnogo i izbegavam da pecam”, priča Negovan Božanić iz Male Ivanče za RTS i dodaje:

"Pre su dolazili Rusi, hvatali su neke rakove u jezeru. Šteta što je zapušteno, kad bi se malo sredilo bilo bi bolje”, kaže pecaroš Ljubiša Božanić iz Male Ivanče.

Skriveno jezero pod Avalom, nekadašnje luksuzno izletište i kupalište Trešnja, sada zapuštena oaza. U izletiše ništa nije uloženo skoro 40 godina.

Trešnja je veštačko jezero koje je, kažu, izgrađeno posle rata kao rezervoar iz kog bi se uzimala voda u slučaju da požar zahvati šumu koja se prostire na 180 hektara. Međutim, od prvog dana, jezero dužine 150 i širine 30 metara, postalo je omiljeno izletište i kupalište Beograđana, ali i stranaca.

Zanimljiv je i podatak da je ovo jezero 1982. godine imalo zapaženu ulogu u antologijskoj sceni u filmu “Maratonci trče počasni krug”.– baš tu je snimljena Seka Sablić i scena “kupačice”.

Od vremena kada se Kristina brčkala, jezero je postalo pliće dva metra zbog mulja koje se u njemu taložilo. U blizini postoje i tri izvora vode, ali ih je teško naći. Izletište gde su se u prošlosti odmarali najviši funkcioneri, sada održava samo jedan radnik “Srbijašuma”. Oko jezera samo jedna kanta za smeće.

Nekada luksuz, danas ruševina. Hotel na obali jezera svedoči o dve činjenice. Jedna je da se nekada ozbiljno razmišljalo da to mesto postane turistička destinacija, druga da u to izletiše ništa nije uloženo 30 godina.

Najbliža prodavnica – na čak dva kilometra od jezera. I meštani i vikendaši sećaju se lepših vremena. “Nekada su se moja deca kupala, bilo je sređeno, a sada je dosta neuređeno i prljavo”, kaže Marija Janković.

Dragomir Mihajlović ne veruje da će se to obnoviti da bi bilo kao nekad. Dok se neko ne seti da očisti jezero i sredi obalu, oni koji žele da pobegnu od grada i buke, uvek tu mogu da nađu bukvalno netaknutu prirodu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs