Prelepa priroda

Sve čari koje nudi Palić: Odmor kao u raju! (FOTO)

Jedno od najpopularnijih srpskih izletišta

Destinacije
12:42h Autor:
Sve čari koje nudi Palić: Odmor kao u raju! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Izletište Palić u Subotici možda je jedno od najpopularnijih mesta za obilazak i odmor kada je reč o našoj zemlji.

To i ne treba da čudi, budući da Palić može da ponudi puno toga svakom posetiocu.

U neposrednoj blizini naselja, nalazi se zaštićeno područje Park prirode Palić, a tu je i popularno Palićko jezero prelepe zelene boje. Jezero je nekad bilo slano, pa se veruje da je Palić ostatak Panonskog mora. Po legendi, tu je pastir Pavle napajao stoku.

Jezersko blato je lekovito, pa je 1845. godine izgrađeno kupatilo i Palić je postao i banja. Polovinom 19. veka, na severnoj obali je uređen prelep park, izgrađeni su hoteli, i tu su još tada imućni Subotičani gradili letnjikovce.

Istovremeno sa završetkom gradnje Gradske kuće u Subotici 15. septembra 1912. godine, otvoreno je novoizgrađeno kupalište sa objektima po kojima se Palić i danas prepoznaje - vodotoranj, Velika terasa i ženski i muški štrand. Vodotoranj je rađen u tzv. sekeljskom stilu. Pored "ljubavnog mosta", tu su od 19. veka "ljubavna aleja" i "ljubavni park".

Izgradnjom Toplog kupatila 1852/54. godine, a zatim i hotela Gornje i Donje trščare 1853/54. godine, utemeljena je banja Palić, i od izletišta Subotičana prerasta u letovalište.

Čarobna mesta Srbije koja morate da vidite: Na leto obavezno obiđite ovo! (FOTO)

Prolaskom železničke pruge kroz Palić 1869. godine, izmenila se struktura njegovih gostiju, omogućeno je izdizanje Palića iz lokalnog okvira, jači prodor evropskih uticaja kao i olakšan dolazak posetilaca i iz najudaljenijih krajeva Mađarske. Najznačajniji događaj u društvenom životu Palića predstavlja osnivanje Palićkih sportskih igara.

Takmičenja u deset atletskih veština, pojavila su se trinaest godina pre nego što su Olimpijske igre proklamovane na međunarodnom kongresu u Parizu, a petnaest godina pre njihovog obnavljanja u Atini 1896. godine. Organizovao ih je zemljoposednik i sportista Lajoš Vermeš (Vermes Lajos) u svom voćnjaku zapadno od parka. Lajoš Vermeš je 1891. godine izgradio veliki sportski kompleks na nasutom zemljištu uz samu obalu.

Na jezeru je 1885. godine izgrađeno prvo odvojeno muško i žensko kupatilo, dok je sanatorijum za lečenje hidroterapijom podignut 1898. godine.

Raj na 100 km od Beograda: Zašto ovog leta treba da posetite Belu Crkvu, srpski gradić sa najviše jezera! (FOTO)

1 / 5 Foto: Shutterstock

Za sve one koji žele da pobegnu od gradske gužve, tu su prepoznatljivi etno salaši, a čist vazduh koji dominira ovim mestom može potpuno da vas preporodi. Cveća ima u izobilju, pa vas tokom šetnje opija raskošan miris, a prilike da probate tradicionalna jela nalaze se svuda oko vas...

Palić se može pohvaliti velikim i poznatim zoološkim vrtom uz samo jezero, koji se prostire na oko 15 hektara i dom je za oko 170 različitih životinjskih vrsta.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs