Nije za one sa slabim želucem

Slučajno dodirnula poljsku biljku koja raste na svakom ćošku: Uznemirujuće fotografije pokazale šta joj se desilo!

Strogo vodite računa kad šetate kroz prirodu

Bašta
Autor:
Slučajno dodirnula poljsku biljku koja raste na svakom ćošku: Uznemirujuće fotografije pokazale šta joj se desilo!
Foto: Shutterstock

Šarlot Marfi iz američke države Vermont podelila je na Fejsbuku nesvakidašnje iskustvo i poslala upozorenje ljudima širom sveta, nakon što je slučajno došla u kontakt sa jednom biljkom koja raste na sve strane i iskusila strašne posledice.

Naime, ona se nogom slučajno očešala o divlji paškanat i završila za ogromnim bolnim plikovima po nogama!

"Nadam se da će ova nesrećna vest podići svest o tome šta je divlji paškanat i užasnim stvarima koje ulje iz njegove stabljike, lišća i cveta mogu da urade vašoj koži (ne kažem da će svako imati reakciju kao ja) i da prošire vest dalje", napisala je Šarlot uz užasavajuće fotografije svojih nogu i sporne biljke.

Šta je divlji paškanat?

U pitanju je invazivna biljna vrsta koja raste na mnogim mestima, uglavnom uz put. Nedajte da vas prevari njegov lepi žuti cvet koji neodoljivo podseća na potpuno bezopasnu divlju šargarepu, jer izloženost divljem paškanatu može da izazove jaku reakciju na koži.

Dečak (5) preživeo teško trovanje ovom biljkom: Bukvalno je svi imamo u kući!

"Ako vam koža dođe u kontakt sa sokom ili uljem ove biljke, koža može da odreaguje kao da je pretrpela teške opekotine od sunca bez izlaganja istom", kaže dr Sara Vouz iz bolnice u Vermontu.

Šarlot je pretrpela dvostruku štetu - očešala se o divlji paškanat, a zatim provela dan na suncu. Nekoliko dana kasnije, pojavili su se plikovi koji je nisu ni boleli ni svrbeli. Nakon još nedelju dana, situacija je postala kao na fotografijama.

"Tokom dana, plikovi mi otiču toliko da mi otekne cela noga i ne mogu da hodam", objasnila je nesrećna žena. Zbog toga što je prošlo nekoliko dana pre nego što se javila lekaru, zaražena koža došla je u kontakt sa drugim delovima tela, pa su se plikovi proširili na drugu nogu, ruke i prste.

Lekari su njeno stanje uporedili sa hemijskim opekotinama drugog stepena i trenutno je leče u traumatološkoj bolnici u Vermontu.

Stručnjaci savetuju da ukoliko slučajno dođete u kontakt sa ovom biljkom obavezno dobro operete kožu i zaštitite je od sunca narednih 48 sati.

Za kraj, Šarlot se izvinila Fejsbuku za ovako "agresivne" fotografije, ali je dodala da smatra da su one najbolji način da ljudi vide šta jedna livadska biljka može da vam uradi.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs