Neverovatno

Dečak (5) preživeo teško trovanje ovom biljkom: Bukvalno je svi imamo u kući!

Dete je upalo u anafilaktički šok, a lekari su jedva uspeli da otkriju šta se desilo i spasili ga na vreme
Medicina
18:48h Autor:
Foto: ILUSTRACIJA / Profimedia

Svi volimo da imamo biljke u našim domovima. One čiste vazduh, donose pozitivnu energiju u naš dom i jako lepo izgledaju. Ali, trebalo bi da budemo vrlo oprezni, jer postoje opasne biljke, koje sadrže otrovna jedinjenja.

 

Petogodišnji dečak Esteban igrao se kod kuće i odjednom je počeo da se žali na jake bolove u stomaku. Njegovi roditelji mislili su da je to samo uobičajen bol u želucu, jer je Esteban pojeo previše slatkiša.

 

Ali, nakon nekog vremena, on je doživeo još jači bol, pa su ga uplašeni roditelji hitno odveli u bolnicu. Lekari su otkrili da je njihov sin pretrpeo teško trovanje!

 

Nakon dugog razmišljanja i pokušaja lekara da otkriju šta se dogodilo, stigle su i analize - u krvi dečaka nađeno je jedinjenje karakteristično za sobnu biljku koju većina ljudi ima u kući - difenbahiju.

 

Mali Esteban pretrpeo je i anafilaktički šok, po život opasnu alergijsku reakciju, koja zahteva hitnu reakciju. Srećom, lekari su uspeli da ga spasu na vreme.

 

Neki stručnjaci misle da je ova biljka toksična zbog svog proteolitičkih enzima koji smanjuju proizvodnju histamina. Ako žvaćete list difenbahije, ti kristali mogu da uzrokuju privremeno peckanje i eritem. Žvakanje i gutanje po pravilu rezultiraju samo blagim simptomima, pa lekari pretpostavljaju da je dečak progutao list biljke.

 

Kuća koja ima ovu biljku, ne može da bude siromašna: Čuva zdravlje i privlači novac!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...