Botaničari ne mogu da mu dokuče

Misteriozan cvet jedan od najskupljih na svetu: Kadapul cveta samo jednu noć! Evo kako izgleda ta čudesna pojava (VIDEO)

Ovo je jedna od najvećih misterija među cvetovima! Nema svako priliku da vidi kako se otvara cvet "kraljica noći".

Bašta
20:40h Autor:
Misteriozan cvet jedan od najskupljih na svetu: Kadapul cveta samo jednu noć! Evo kako izgleda ta čudesna pojava (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Kadapul ili "kraljica noći" je jedan od najređih cvetova na svetu, piše Lepa&Srećna. Svake godine, sredinom leta ovaj kaktus počinje da cveta i to isključivo noću a sa prvim zracima jutarnjeg sunca on zatvara cvetove.

Najveća kolekcija ove biljke koji cveta samo noću se nalazi u jednoj botaničkoj bašti u Arizoni. Ova bašta otvara svoja vrata za posetioce noću da bi uživali u ovom zaista retkom prizoru.

Pošto se kaktus ne može da se samoopraši, biljke moraju cvetati iste večeri kako bi se osiguralo oprašivanje. Što je više njih otvoreno, veće su šanse za oprašivanje. Istinska misterija za botaničare je kako biljke znaju kada da cvetaju.

Cveće koje ne izaziva alergijsku reakciju: Posadite ga u bašti i ne brinite!

foto: Shutterstock

Kada je cvet ovog kaktusa spreman da cveta, bitno je da se nađete u pravom trenutku na pravom mestu da biste videli ovaj čaroban prizor. Cvetovi su neverovatno veliki i kremasto beli. Nekoliko trenutaka po cvetanju latice polako menjaju boju i sa prvim jutarnjim zracima sve što ostaje je samo izbledeli cvet. Plodovi su elipsoidnog oblika, svetlo crvene boje.

"Kraljica noći" je jedan od najskupljih cvetova na svetu, a raste u zemljama sa toplom klimom kao što su Meksiko, Venecuela, Teksas.

Po ovom cvetu je turska serija "Kraljica noći" dobila ime, možda jer je ljubavna priča iz ove serije neverovatna i retka kao i cvet "kraljice noći". Glavnu ulogu u ovoj seriji je ponela Merjem Uzerli. Njena junakinja je parfimistkinja koja upoznaje markantnog mladića u čarobnoj Nici i tu se rađa ljubav.

Pogledajte u videu redak prizor cvetanja kraljice noći:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs