Dišite slobodno

Cveće koje ne izaziva alergijsku reakciju: Posadite ga u bašti i ne brinite!

I dalje postoje načini za uživanje u spoljnom okruženju tokom proleća i leta, bez dobijanja agresivnih reakcija na alergijski polen.

Bašta 14.06.2018. - 10:52h Autor: mojenterijer.rs / freshome.com
Foto: Shutterstock

Zbog sve većeg razvoja alergijskih reakcija na polen, treba voditi računa koje biljke sadimo u bašti. Kako ne bi dolazilo do neprestanog kijanja i drugih simptoma, važno je da znate koje cveće ne donosi nikakvu alergijsku reakciju.

 

Ukoliko često kijate, peku vas oči ili svrbi koža kada ste u vrtu ili na otvorenom, nemojte očajavati, znajte da niste sami i da gotovo polovina populacije poseduje neku alergijsku reakciju na određene biljke. Ove alergije veoma često mogu postati glavni uzročnici hroničnih bolesti, ali na svu sreću i dalje postoje načini za uživanje u spoljnom okruženju tokom proleća i leta, bez dobijanja agresivnih reakcija na alergijski polen.

 

Posadite ovih šest raznobojnih vrsta cveća, potpuno oslobođenih bilo kakvih alergena, kako biste makar svoje okruženje učinili daleko pogodnijim za vaš boravak.

 

1. Dan i noć


Uklonite uporan korov: Napravite smesu od 2 sastojka, naprskajte i više se neće pojaviti! (RECEPT)

foto: Profimedia

Ova cvetna vrsta dolazi u širokom opsegu boja, tako da predstavlja idealnog saveznika prilikom dodavanja predivnih akcenata bašti. Iako ova biljka kreira polen, on je potpuno lepljiv, što kao rezultat čini nemogućim da ga vetar raznosi okolo. Ne samo da je ovaj cvet savršen za sve koji pate od alergija, on je takođe i veoma praktičan za sađenje i održavnje.

 

2. Bugenvilija


Najbolji eliksir za kućne biljke: Potpuni oporavak za tili čas! (RECEPT)

foto: Profimedia

Dodavanje boja vašoj bašti ne mora da znači povećanje računa za vodu. Ukoliko tragate za biljkama tolerantnim na sušu i potpuno oslobođenih od alergena, kako biste sa njihovim cvetovima dodali vibrantnost svom prostoru, ne morate tragati dalje od bugenvilije. Roze i narandžasti pupoljci ove vrste zapravo nisu pravi cvetovi iako mogu prevariti vaše prijatelje i komšije.

 

3. Lala

 

Najbolja zaštita voća od grada: Evo kako da negujete sadnice oštećene ovim nepogodama!

foto: Profimedia

Deluje prosto neverovatno da je jedan od cvetova koji se najčešće povezuje sa prolećem, upravo jedan od onih koji sa sobom ne povlači nikakve alergijske reakcije. Lale imaju veoma malu količinu polena što ih svrstava u idealne dodatke vašoj bašti. Možete seći plodove ove biljke i aranžirati ih u enterijeru takođe, a svaki cvet lale poseduje toliko malo polena, da ih slobodno možete uneti unutra bez izazivanja poznatih simptoma, mada je potrebno da obratite pažnju na kontakt tokom sađenja.

 

4. Begonija

 

Besplatno đubrivo za vaše biljke: Od ovih ostataka hrane i pića, vaše cveće će početi da buja!

foto: Profimedia

Kada ste skloni alergijama i posedujete spoljnu površinu u senci, možete osetiti da je kreiranje osunčane bašte gotovo neizvodljivo. Međutim, begonija može doći kao izvanredno rešenje. Ovaj cvet bez alergena, sa sobom donosi široku paletu nijansi i raznovrsnosti. Neke od vrsta begonije poseduju latice sa ogrlicom, dok neke rastu gotovo metar ipo u visinu. Begonije mogu biti crvene, roze, žute, bele, narandžaste ili u kombinaciji svih ovih boja.

 

5. Hortenzija

 

Uzgoj hortenzije u saksiji: Ove vrste sigurno uspevaju, a ovako se pravilno održavaju!

foto: Profimedia

Kada tragate za svećem koje neće izazivati alergije i može trajati većim delom godine, obavezno morate razmotriti hortezije. Ova biljka cveta od proleća do jeseni. Baš kao i begonije, hortenzije su takođe, dostupne u različitim bojama. Hortenzija može rasti u mnogim okruženjima i moguće ih je saditi u gotovo svim delovima sveta, koji poseduju dovoljnu količinu vode.

 

6. Ruže

 

Sveta biljka, lek za sve: Miloduh delotvoran za oporavak nakon moždanog udara, kod osetljivih pluća i infekcija!

foto: Profimedia

Ruža bi sa bilo kojim drugim imenom podjednako lepo mirisala, a čak i osobe koje pate od alergija mogu uživati u predivnoj i slatkoj aromi ovog cveta, koji ujedno predstavlja favorit svake bašte. Ruže kreiraju polen, ali su njegove čestice prilično velike, tako da ih vetar ne kupi u velikom obimu, održavajući okolni vazduh bezbednim za ljude sa alergijama. Ukoliko želite da pružite svom eksterijeru klasičan izgled i održite svoje alergijske simptome u stagnaciji, ruže su savršen izbor za vas.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs