Lečite je

Pomozite tuji koja je počela da žuti: Prepoznajte uzrok i spasite biljku na vreme!

Prepoznajte na vreme bolesnu tuju i sprečite širenje zaraze kao i uvenuće ovog prelepog četinara

Bašta
Autor:
Foto: Profimedia

Žutilo na vrhovima biljke ili bele pege na četinama znakovi su oboljenja tuja koja se moraju na vreme lečiti.

 

Braon boja četina tuja najčešće je prouzrokovana gljivičnim patogenima ili insektima, takođe i so koja se posipa zimi ili dugotrajna suša mogu prouzrokovati simptome žućenja i sušenja tuja. Od gljivičnih patogena se pojavljuje Pestalotia funerea.

 

To je saprofit koji se razvija na fiziološki oslabljenim biljkama usled hladnoće ili visoke temperature. Žućenje počinje od vrha i od spolja ka unutra. Kod jačeg napada mogu se videti slojevi konidiospora na četinama.

 

Besplatno đubrivo za vaše biljke: Od ovih ostataka hrane i pića, vaše cveće će početi da buja!

foto: Profimedia

Druga gljivica Didymascella thujina značajna je za mlade biljke u rasadnicima. Simptomi su u vidu belih pega na licu četina. Kasnije, tokom leta, četine dobijaju crvenkastobraon boju. U oba slučaja pravovremeno uklonite napadnute delove biljke i pobrinite se da biljka dobije ujednačenu količinu vode i hranljivih materija. Ukoliko na pojedinačnim biljkama u živoj ogradi dođe do brzog tamnjenja pojedinačnih izdanaka, najverovatnije je biljku napala zemljišna gljiva iz roda phytophtora, što za posledicu ima potpuno izumiranje biljke. Na poprečnom preseku na vratu korena vidljiva je infekcija u obliku mrlje braon boje. Bitno je da obolele delove ili cele biljke odmah uklonite.

 

Ukoliko prilikom pregleda biljaka na donjoj strani izbojka primetite izlazne rupice čija je unutrašnjost izjedena i ispunjena kugličastim izmetom povezanim nitima, biljku je napao tujin miner (Argyresthia thuiella). Orežite odmah napadnute delove da biste uklonili larve, jer će se na proleće iz njih izleći mali leptiri. Uzrok pojave minerskih tunela u izdancima ili na stablu su larve potkornjaka Scolytinae. Napadnute izdanke ili cele biljke s larvama uklonite do proleća da biste sprečili bube da se izlegnu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...