STARO VEROVANJE

OVO CVEĆE OBAVEZNO UNESITE U DOM NA DAN USKRSA: Veruje se da tera BOLESTI, a da ukućanima donosi SREĆU, USPEH I LJUBAV

Iako su jaja najveći simbol Uskrsa i sveće ima veoma važnu ulogu.

Bašta
13:49h Autor:
OVO CVEĆE OBAVEZNO UNESITE U DOM NA DAN USKRSA: Veruje se da tera BOLESTI, a da ukućanima donosi SREĆU, USPEH I LJUBAV
Cveće koje bi trebalo da uneste u kuću na Uskrs, veruje se da donosi sreću, Foto: Shutterstok

Cveće ima veoma važno mesto u obeležavanju Uskrsa, jednog od najradosnijih hrišćanski praznika. Darovanje jaja simboliše novi život, dok cvetovi imaju posebna značenja. Međutim, u nedelju je, prema starom verovanju, važno da se na trpezi nalazi jedan od sledeća tri ili buket napravljen od njih.

đurđevak
foto: Shuterstock

ĐURĐEVAK

Đurđevak simboliše povratak sreće i čistoću srca. Prema predanju, veruje se da su se suze Bogorodice ispred krsta Isusa Hrista pretvorile u cvet đurđevka. Sa druge strane, jedna legenda kaže i da je cvet nastao od Evinih suza kada je morala da napusti Rajski vrt.

U stara vremena momci i devojke su brali đurđevak, jer su verovali da donosi sreću u ljubavi. Takođe, ovo opojno cveće poklanjalo se na praznik mladog sunca, u maju mesecu. Otada potiče i krilatica da mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama.

ljiljan, Ljiljan, cvet ljiljan
foto: Shutterstock

LJILJAN

Ljiljan u sebi objedinjuje vladarsko, dostojanstveno držanje, strastveni, gotovo opojni miris, a ipak uspeva da zadrži i svoju urođenu nežnost i nevinost. Važan je simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi. Ovaj prelepi cvet u direktnoj je vezi sa nadom, verom, plodnošću i rađanjem, te se neretko naziva i “rajski cvet”.

Lala, Cveće
foto: Profimedia

LALA

Lala oduvek važi za simbol lepote, raskoši i bogatstva, slave. Već na prvi pogled ovaj cvet je lako povezati sa izobiljem, ponosom i ambicijom, a kako je istovremeno reč o biljci koja najavljuje proleće – u njoj vidimo i sliku svakog novog početka. Ukolko baš ona bude krasila vašu svečanu uskršnju trpezu, imaćete jak znak uspeha.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs