CVEĆARSTVO

OVAKO SE NEGUJE I GAJI JASMIN: Cvet nesvakidašnjeg mirisa koji tera negativnu energiju iz doma! (FOTO)

Cvet neodoljivog mirisa, ali i izgleda

Bašta
19:08h Autor:
OVAKO SE NEGUJE I GAJI JASMIN: Cvet nesvakidašnjeg mirisa koji tera negativnu energiju iz doma! (FOTO)
Foto: Profimedia

Jedan od razloga zašto je ovo cveće mnogima omiljeno je upravo neverovatan miris, pa se zato često koristi i za pravljenje parfema. Osim toga, veruje se da jasmin privlači pozitivnu energiju u dom. Sasvim dovoljno razloga da se nađe u jednom kutku i vašeg balkona ili dvorišta.

Potiče iz porodice maslina (Oleraceae), a ime joj potiče iz Persije. Postoji oko 20 različitih vrsta, a jedina koja cveta i tokom leta je jasminum officinale.

Svoj cvet jasmin isključivo otvara tokom noći, a može se ubrati rano ujutru dok je cvet još zatvoren.

Uzgoj jasmina

Jasmin je cveće koje zahteva veliku pažnju i negu. Ono ne podnosi ni ekstremno niske, ali ni visoke temperature. Idealno je da se čuvaju na temperaturama između 13 i 20 stepeni. Tokom zime je neophodno uneti ih u kuću kako ne bi došlo do smrzavanja, a tokom leti držati ih u hladovini.

Kako bi biljka što duže preživale, presađivanje se mora izvesti što stručnije.

Jasmin
foto: Shutterstock

Zahteva i često zalivanje, ali dozirano, kako ne bismo "udavili" biljku. Za vreme cvetanja, neophodno je zalivati jasmin jednom u 4 ili 5 dana, dok je leti neophodno da to bude na svaka 2 dana. Takođe, neophodno je i "tuširati" redovno biljku, ali pazite da ne pokvasite cvetove jer će ostati fleke.

Jasmin je prvenstveno penjačica koja se penje tj. obmotava oko predmeta pored koga se nalazi.

Pored gajenja na otvorenom može se gajiti u saksijama s tim što je potrebno đubrenje jednom godišnje i redovno provetravanje prostorija. Jasmin voli vlažnost ali ne trpi suv vazduh tako da joj ne pogoduju uslovi u stanovima sa centralnim grejanjem.

Jasmin
foto: Shutterstock

Đubrenje

Što se tiče đubrenja početak ishrane biljke počinje u aprilu i završava se krajem leta. Pogodna đubriva koja se koriste su na bazi mineralnih kompleksih đubriva. Ona se razblažuju u vodi i na taj nači vrši se prihrana.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs