Baštovanstvo

8 SAVETA ZA BOLJI PRINOS PARADAJZA: Imaćete zdrave i jedre plodove bez velike muke!

Paradajz je velika beba svakog baštovana. Potrebna mu je pažnja i ljubav da bi rastao i sazreo u lepe i sočne plodove

Lifestyle
19:22h Autor:
8 SAVETA ZA BOLJI PRINOS PARADAJZA: Imaćete zdrave i jedre plodove bez velike muke!
Foto: Shutterstock

Gajenje paradajza nije velika nauka i veoma je jednostavno, ako imate dobar alat i ako primate dobre savete. Oni baštovani koji jednom okuse slast paradajza iz sopstvene bašte, nikad više ne pristaju na kompromise: obavezbo seju i presađuju sorte kojih nema u slobodnoj prodaji. Za svoj trud dobiju sočne plodove od ranog leta do kasne jeseni.

Donosimo vam 8 saveta kako da poboljšate rod paradajza:

1. Zakidanje zaperaka

Veoma je važno da zakinete svaki zaperak na paradajzu, bez obzira što se na njemu nalazi recimo cvet. Pravilnim i redovnim zakidanjem zaperaka dobićete zdravu biljku paradajza i jedre i pune plodove.

2. Prihrana

Paradajz je jedna od "najgladnijih" biljaka u bašti. Pre sadnje paradajza neophodno je dobro nađubriti zemlju, a potom i nakon sadne, sve dok se ne formira cvet. Paradajz traži azot i stoga morate nađi đubrivo koje ćete dodati svojoj biljci radi boljeg i sočnijeg proizvoda.

Možda druge biljke mogu da uspevaju u svakoj bašti, ali paradajz uspeva samo u dobro nađubrenoj površini, bogatoj mineralima potrebnim za rast i razvoj ove biljke.

3. Sunce

Bez sunca nema ni sočnog paradajza. Uvek ovu biljku sadite na mestu na kojem će imati 6 i više sati sunca.

4. Voda

Osim što je večito gladna biljka, paradajz je i veoma žedna biljka. Stoga ga redovno zalivajte i nikako se ne oslanjate na majku prirodu. Jednostavno, ako vidite da je zemlja suva, dobro zalijte paradajz. Ako paradajz gajite u kanatama, na balkonima, tokom vrelih letnjih dana, biljku zalivajte do dva puta dnevno.

5. Presađivanje paradajza

Prilikom presađivanja paradajza veoma je važno da iskopate duboku rupu, jer paradaz voli kada mu je korenje dobro pokriveno zemljom. Čim mu se ogoli korenje, dolazi do razvoja bolesti.

6. Kada je paradajz još mali, napadaju ga bolesti

Paradajz napadaju razne štetočine. Nekada su to lisnate uši, a ponekad puževi. Savet je da satalno zagledate stabljiku paradajza, proveravajući da li ima na njoj štetočina. Čim primetite neki problem, rešite ga što pre, jer bolest zna veoma brzo da napreduje i da uništi ove biljke.

7. Vezivanje paradajza

Paradajz ne može sam da drži svoje plodove pa mu je potrebna pomoć. Nabavite drveni ili metalni podupirač koji će stajati uz paradajz, pa stabljiku redovno vežite, prateći rast. Tako ćete sprečiti lomljenje grana i uništavanje plodova.

8. Prepoznajte problem na vreme

Iako bi bilo lepo da mogu, biljke nam ne mogu reći kada sa njima nešto nije u redu, pa na nama je da obratimo pažnju na znakove upozorenja.

Problemi na koje morate obratiti pažnju:

Rupe u lišću- Potražite vrtne štetočine, danju i noću, i prema tome postupajte

Uvenuće- Zalijevajte češće

Crno lišće - verovatno uzrokovano gljivicama. Da biste sprečili pojavu gljivica, obavezno rotirajte lokaciju gredice sa paradajzom svake godine, dajte biljkama mnogo prostora za disanje tako što ne sadite preblizu jedan pored drugog, i prskajte fungicidom tokom cele vegetacije.

Crne mrlje na plodu - nedostatak kalcijuma. Dobro đubrivo za paradajz pomoći će po ovom pitanju, ili možete staviti zdrobljene ljuske jaja u tlo oko biljke.

Ispucali plod- ispucali paradajz obično nastaje zbog nejednakog zalivanja. Ako paradajz ne dobija dovoljno vode, iznenada će doći do ogromnog naleta vode, plod će se prebrzo naduvati, uzrokujući pukotine. Ove pukotine obično zarastaju pre vremena berbe, i iako nisu lepe, nisu štetne.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs