Neverovatno

8 PRAVILA ZA SREĆU ARTURA ŠOPENHAUERA: Filozov je verovao da se ovako možemo rešiti svake patnje!

Nakon smrti Artura Šopenhauera, među njegovim ličnim stvarima nađen je rukopis pod naslovom "Umetnost srećnog života". Zanimljivo je što je filozov razvio pravila koja pomažu da se efikasno rešite patnje

Lifestyle
17:00h Autor:
8 PRAVILA ZA SREĆU ARTURA ŠOPENHAUERA: Filozov je verovao da se ovako možemo rešiti svake patnje!
Foto: Profimedia

Filozof, Artur Šopenhauer, bio je poznat po svojim realnim i pomalo pesimističnim stavovima. Međutim, ipak je tvrdio da svako može postići ovu iluziju - stanje sreće, a da bi to uradio samo mora da prati ovih 8 pravila:

PRAVILO BROJ 1: Ne upoređuj, kako ne bi zavideo

Prvo pravilo kaže da je potrebno iskoreniti naviku upoređivanja sebe sa drugima, što često izaziva zavist. Prema Šopenhaueru, zavist je vrlo negativna emocija koja čoveku krade radost i sreću. Uvek će mu sve nedostajati, biće nezadovoljan svime i svima.

Zavist nas vodi u suprotnom smeru od sreće - do tuge. Osim toga, kada se uporedimo sa uspešnijim, lepšim i drugim, po našem mišljenju, ljudima, počinjemo da sumnjamo u sebe, što dodatno pogoršava situaciju. Da bi izbegao ovu patnju, Šopenhauer je snažno savetovao da se ne upoređujete. Svaka osoba je individualna - i to je njegova lepota i sjaj. Svako ima svoju situaciju i svoje mogućnosti. Zato treba poći isključivo od ovoga, a ne od toga šta je ko postigao u svom životu.

PRAVILO BROJ 2: Ne brinite o neuspehu

Još jedno Šopenhauerovo pravilo sreće nas uči da greške prouzrokovane našim pogrešnim odlukama ne uzimamo previše blizu srca. Nemački filozof poziva da uvek radite sve što je moguće i da ne brinete o tome kako ćete se dalje razvijati. Kad se potrudite i date sve od sebe, nema smisla uznemiravati se zbog lošeg rezultata: ne možete skočiti iznad svoje glave.

PRAVILO BROJ 3: Veruj svom srcu

Šopenhauer je tvrdio da smo svi različiti: neko je kreativan, neko praktičan. Poenta je da radimo ono što volimo i nema greške.

PRAVILO BROJ 4: Ne treba da zavisite ni od koga

Četvrto pravilo sreće uči nas da se u životu oslanjamo samo na sebe. Na ovaj način ćemo izbeći razočaranje i nećemo se uznemiravati zbog ponašanja drugih ljudi. Ne možemo kontrolirati druge i tuđe odluke, ali naše reakcije na ovo su potpuno.

Ne dozvolite da drugi utiču na vaše raspoloženje. Vi i samo vi odlučujete da budete srećni i uživate u životu, bez obzira na sve, ili sačekajte da neko donese radost na srebrnom tanjiru.

PRAVILO BROJ 5: Ne precenjuj svoje želje

Ne može se ispuniti svaka naša želja, pa se ne treba previše zanositi njima. Shvatanje da neće sve ispasti onako kako želimo pomaže nam da izbegnemo patnju i razočaranje. Čak i ako se nešto ne ostvari, shvatite to filozofski - znači da nije bilo suđeno.

Realno sagledajte svoju situaciju, kako ne biste postavili nerealne ciljeve, jer samo ćete tako izbeći patnju kada se ne ostvare. To ne znači da ne treba da sanjate. To jednostavno znači da moramo uzeti u obzir naše sposobnosti, a ne graditi dvorce u vazduhu.

PRAVILO BROJ 6: Kontrolišite svoja očekivanja

Moramo naučiti da prilagođavamo očekivanja, baš kao i želje. Na ovaj način možemo izbeći velika očekivanja od ljudi ili okolnosti. Jednostavno rečeno, ovo pravilo vas podseća da na život gledate realno. Prepreke su uvek bile, jesu i biće, stoga je potrebno razmišljati o tome kako ih prevazići na najmudriji način, a ne sanjati o tome da sve u životu ide glatko.

PRAVILO BROJ 7: Cenite ono što imate

Što se tiče sreće, važno je zapamtiti da se sreća zapravo ne može kupiti. Istinska sreća nema nikakve veze sa količinom novca ili materijalnim bogatstvom. Kada ovo shvatite, čim prestanete da se poredite sa drugima i budete ljubomorni (kao što je navedeno u prvom pasusu), shvatate šta je zaista važno u životu.

Provedite više vremena sa porodicom, rodbinom, onima koje volite. Ovo je najdragocenija stvar u životu, i to nas čini istinski srećnim.

PRAVILO BROJ 8: Živite u sadašnjosti

Poslednje pravilo odnosi se na to koliko vremena gubimo na razmišljanje o budućnosti i žaljenje o prošlosti. Zabrinuti ste za sutra i žalite za greškama iz prošlosti a to nema ni najmanjeg smisla.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs