NEGA BILJAKA

KRISTALNI KAKTUS ĆE VAS OSVOJITI NA PRVI POGLED: Ovako se neguje i gaji ovaj sukulent jedinstvenog izgleda! (FOTO)

Ističe se neobičnim izgledom, a uspeva baš svima

Bašta
Autor:
KRISTALNI KAKTUS ĆE VAS OSVOJITI NA PRVI POGLED: Ovako se neguje i gaji ovaj sukulent jedinstvenog izgleda! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Zbog neobičnog izgleda, vrlo brzo je uspeo da osvoji sve ljubitelje cveća. Ovaj dijamantski kaktus, poznatiji pod imenom havorcija cooperi se vrlo jednostavno gaji, a stručnjaci kažu da uspeva baš svima. Čak iako ste početnik, možete gajiti ovaj cvet.

Radi se o spororastućem sukulentu poreklom iz južne Afrike. Ova sorta biljke ima sitne, mesnate listove koji rastu u rozetama i koji su u jednom delu potpuno prozirni, što biljci daje jedinstven izgled.

Upravo se zbog izgleda listova naziva i kristalnim kaktusom. Cveta u proleće i leto, voli jako osvetljene prostorije, ali ne i direktnu izloženost Suncu.

Najviše im odgovarati boravak na prozoru na kojem će tokom dana imati barem tri do četiri sata jakog izvora prirodnog svetla.

KAKO PRESADITI KAKTUS, A DA SE NE UBODETE I OŠTETITE BILJKU: Trik iskusnih ljubitelja sukulenata!

Kristalni kaktus, Kaktus, Sukulenti
foto: Shutterstock

Iako preferira visoke temperature, uspeva i na hladnijim temperaturama. Ipak, vodite računa da temperatura na kojoj boravi ne bude niža od četiri jer može doći do smrzavanja.

Što se tiče zalivanja, tokom letnih meseci zalivajte ih izdašno i imajte na umu da se zemlja između dva zalivanja mora potpuno osušiti. Tokom zimskim meseci biljku je dovoljno zalivati jednom mesečno. Pobrinite se da posuda u koju je posađena ima drenažne rupe.

Zahtevi koje ima kristalni kaktus kada je nega u pitanju su slični onima koje ima i aloe vera. Stručnjaci kažu da ova interesantna biljka uspeva baš svima, pa nećete morati da uložite puno truda ukoliko odlučite da nabavite ovaj kaktus.

PROLEĆNI LEPOTAN, KOGA ĆETE ODMAH POŽELETI U SVOM DOMU: Uskršnji kaktus je biljka koja ne zahteva ništa!(FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs