Za lep enterijer

Poput profesionalnih cvećara: Podmladite pravilno fikus

Ukoliko je zima na vašem fikusu ostavila tragove i primećujete da mu donje lišće opada, vreme je da ga podmladite, a evo i kako
Bašta
04:38h Autor:
Poput profesionalnih cvećara: Podmladite pravilno fikus
Foto: Shutterstok

Većina sobnog cveća tokom rasta i starenja gubi donje lišće i tako ogolelo stablo ne izgleda baš naročito lepo.Cvećari savetuju da se u rano proleće takva biljka podmladi, a takav tretman možete da izvedete i na svom omiljenom fikusu, prenosi Lisa.rs.

Podmlađivanje, zapravo, znači da od gornjeg dela biljke proizvedete novu i to tako što ćete na sredini napraviti specijalan rez. Za mesto reza možete izabrati deo stabla koji nije tanji od olovke, ali ni deblji od ljudskog prsta.

Biljke možete da oporavite i maslinovim uljem. OVDE saznajte kako.

Napravite zarez u vidu jezička i odozgo u tu "ranu" stavite zrno pšenice kako se ne bi zatvorila. Oko reza umotajte vlažnu mahovinu i nju unakrsno obmotajte rafijom pa celo mesto "operacije" oblepite tankom, providnom folijom koju inače koristimo u kuhinji. Foliju učvrstite s gornje i donje strane. Za oko tri do četiri nedelje će se na tom oštećenom delu stabla pojaviti koren, ali budite strpljivi i čekajte dok se biljka dobro ne ožili.

Tada je pažljivo odsecite sa novim korenom i zasadite na uobičajen način, s tim što bi bilo dobro da fikus prekrivate tankom providnom plastikom neko vreme i podižete je samo na po nekoliko minuta.

A koja su 3 cveta koji će osveže vaš prozor i da unesu egzotiku u vaš dom pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs