Ukras vašeg doma

Kako da uzgajate lozicu brojanicu: Sobna biljka koju je najlakše održavati! (FOTO)

Cveta tokom letnjih meseci, a cvetići su ružičasti, mali i viseći, tako da podsećaju na starinske ručne sijalice
Enterijer 06.07.2016. - 13:07h Autor: lisa.rs
Foto: Thinkstock

Ceropegia woodii je naučni naizv za ovu biljku uspinjaču, ali ona je u svetu poznata kao brojanica jer njen rast podseća na perle na brojanici, piše Lisa.rs.

 

Njena stabljika je veoma duga i končasta, tako da visi pravo prema dole i može da dostigne dužinu do jednog metra.

 

Listovi su svetlo zeleni sa naličja, a odgozgo tamnozeleni sa ljubičastim mozaikom žila. Cveta tokom letnjih meseci, a cvetići su ružičasti, mali i viseći, tako da podsećaju na starinske ručne sijalice. Ovaj cvet je zapravo zamka za male insekte, a sličan imaju i biljke mesožderke.

 

Besmrtna biljka iz Izraela koja će vam doneti sreću, novac i ljubav: Kako da gajite jerihonsku ružu!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Briga o brojanici je minimalna. Ima visoku toleranciju na vrućinu i traži svetlost, tako da je najbolje uzgajati u najsunčanijoj prostoriji u kući. Potrudite se da saksija u kojoj se nalazi ima veće rupe za oticanje vode, jer joj zemlja ne sme biti dugo vlažna, pogotovo tokom zimskih meseci, kada ova biljka miruje i zahteva jako retko zalivanje.

 

Kada je zalivate tokom ostatka godine - pustite da se zemlja potpuno osuši između dva zalivanja. Kada počne proleće đubrite je jednom mesečno, sa duplo razređenim đubrivom nego po upustvu.

 

Brojanica je svakako najčešća kod nas, ali i postoje druge vrste ovog roda: Cereopegia linearis woodii, cereopegia pachystelma, ceropegia linearis woodii, ceropegia meyeri, ceropegia sandarsonii, ceropegia amliata i ceropegia debilis. Održavaju se na prilično sličan način, a zbog puzavica i prošaranog lišća ih je divno videti.

 

Ovo cveće skoro svi imaju na terasi, a ne znaju da donosi sreću! (FOTO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...