cvetna rapsodija

Cvetne lepotice koje žive na jakom suncu: 4 predloga za najlepšu baštu! (FOTO)

Ove vrste cveća nisu nimalo zahtevne za sadnju i održavanje

Bašta 02.06.2019. - 12:47h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Sezona sadnje cveća u baštama i dalje traje, te je dobro znati kako odabrati odgovarajuću vrstu, ne samo po izgledu već i po drugim kriterijumima.

Nije isto da li je naš balkon u senci, polusenci ili na direktnom suncu. Takođe, treba voditi računa i o vetru. Ako je na poziciji koja je na jakom udaru vetra, svakako zasadite živu ogradu, koja će biti efikasnija od zida ili ograde jer kao propusna prepreka onemogućava duvanje vetra koji može da uništi biljke.

 

Ako imate balkon ili vrt koji je pozicioniran na Jugu ili Zapadu, te jako osunčan,  onda izaberite sledeće biljke kojima ne smetaju velike vrućine.


Sunčica

 

Gazanija ili u narodu poznata kao sunčica i mali gerber je samonikla biljka suprotropske i tropske Južne Afrike, čiji cvetovi rastu oko 10 cm. Reč je o biljki koja obično ima tamniji krug oko središnjeg dela cveta, dok se boja kreće od  
od bele, krem, žute, zlatno-žute, narandžaste pa sve do veoma tamno-crvene, bledo do tamno ljubičaste.

 

Ovo cveće obožava sunce , a osim u posudama i žardinjerama možete ih sadite i na gredicama. Bitno je da znate da temperatura noću ne sme da pada ispod 10°Celzijusa.

 

Nikako ih nemojte zalivati ako je površina zemlje vlažna jer će koren da struni. Prihrana treba da bude na svake dve nedelje i da je redovno čistite od ocvalih cvetova.

 

Petunija, cveće koje prašta sve: Mnogo sunca, malo zalivanja i ona je srećna! (FOTO)

foto: Shutterstock

Verbena

 

Ljupka biljka koja pleni svojom lepotom i egzotičnim citrusnim mirisom, te spada u jednu od omiljenih balkonskih cvetova.

 

Pogodna je za uzgoj u visećim saksijama, a ponekad se sadi i na gredicama. Nije zahtevna biljka i može da izdrži jako Sunce, pa i kišu.

 

Zalivajte je kada primetite da je zemlja suva i nikako nemojte da preterujete sa zalivanjem. Želite li da malo duže cveta, krajem jula je malo odrežite. Istu tehniku primenite i ako biljka gubi oblik – odrežite joj stabljiku za dve trećine.

 

Svi imaju petunije i muškatle: Ovih 6 biljaka će vašu baštu učiniti najlepšom, cvetaju do prvih mrazeva! (FOTO)

foto: Shutterstock

 

Muškatla

 

Pelargonija ili muškatla je jedno od najpopularnijih balkonskih biljaka zbog svojih bujnih baršunastih cvetova koji će izdržati sve do kraja jeseni.

 

Osim u grmu, mogu biti i puzavice. Ovo cveće jako voli sunčeve zrake, ali i dobro dreniranu zemlju, pa se preporučuje da u zemlju stavite i pesak ili perlit (razmera 1:7).

 

Operite veš, zalijte baštu, a biljke će naprosto bujati! Evo zašto je KIŠNICA tako dobra!

foto: Shutterstock

Redovno ih zalivajte, ali vodite računa da ne preterate s količinom, jer ne vole veliku vlagu. Bolje će vam cvetati ako im redovno uklanjate ocvale cvetove i nikada ih nemojte zalivati po lišću.

 

Anđeoska truba

 

Brugmansija ili anđeoska truba je biljka predivnih zvonolikih trubastih cvetova i može narasti i do četiri metra.

 

Sadi se u teglama, ali i na vrtne gredice. Njena prednost je što podnosi jako Sunce, ali ono na što je osetljiva jest vetar.

 

Svi imaju petunije i muškatle: Ovih 6 biljaka će vašu baštu učiniti najlepšom, cvetaju do prvih mrazeva! (FOTO)

foto: Shutterstock

Kako cvetovi ocvatu, treba ih skidati kako bi došli novi, ali i kako se ne bi stvarao plod. Voli dreniranu zemlju.  Nakon sadnje i u vreme rasta redovno je gnojite, a kasnije proredite. Pripazite da gnojivo ne bude u granulama jer ćete tako uništiti koren.

 

Neuništive: Ove sobne biljke uspevaju u svim uslovima! (FOTO)

 

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

CvećeBašta

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...