Kraljice sobnog cveća

Neuništive: Ove sobne biljke uspevaju u svim uslovima! (FOTO)

Postoje biljke (na sreću) dovoljno otporne da izdrže i najgore zanemarivanje svojih vlasnika

Bašta
Autor:
Neuništive: Ove sobne biljke uspevaju u svim uslovima! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Ako u vašem domu završi neka od tih gotovo neuništivih biljaka, samo pokušajte da zapamtite da povremeno utoliš njenim potrebama za minimalnim održavanjem i sve bi trebalo biti ok.

Ukrasna špargla

Popularni asparagus je mekana biljka koja toleriše više zlostavljanja od drugih paprati - zahvaljujući činjenici da tehnički nije paprat. Asparagus setaceus prilagođava se i svetlim tačkama stana, ali i tamnijim ćoškovima. Održavajte zemlju vlažnom i biljka će napredovati.

Hladno vreme ne prija biljkama: Evo kako da vam cveće preživi zimu!

Aloja

Ti šiljasti listovi definitivno izgledaju kul, a i zaista će uspevati da prežive na vašem stolu ili noćnom ormariću. Aloja ne voli direktno svetlo plus traži dobro zalivanje svaku nedelju ili dve.

Oterajte negativnu energiju iz kuće: Ove moćne biljke svako treba da ima!

Filodendron

Stotine vrsta filodendrona velikih listova rastu u Zapadnoj Indiji, Meksiku i Brazilu. Biljka voli slabo svetlo. Jedno upozorenje: vole da budu na „suvom“, pa nemojte da zalivate tu biljku više od jednom nedeljno.

Neke donose sreću i blagostanje, a neke nesreću i nemir: Ove biljke nikako ne treba da gajite!

Šeflera

Ovaj zimzeleni grm, takođe zvan i biljka kišobran zbog prstasto raspoređenih listova, a u suptropskim predelima biljka hobotnica zbog oblika cvetova. U našim uslovima veoma retko cveta. Napolju može da naraste i do dva metra visine. Poput mnogih biljaka, može biti blago toksična. Ako joj ne posvetite puno pažnje, polako će rasti.

Neizostavan detalj tokom praznika: 3 saveta da vam božićna zvezda traje i do godinu dana!

Bromelija

Poput ananasa, biljka tamjanikovka pripada porodici bromeliaceae. Ova biljka je dugotrajna jer proizvodi mlade ili bočne izdanke koji će zameniti izvornu biljku. Ove biljke razvijaju se u okruženju s puno direktne svetlosti, a posebno vlažnim područjima, unutrašnjim i spoljašnjim. Zahteva vrlo malo održavanja i na vrlo vrućim danima - preporučuje se tek prskanje vodom središnjeg dela biljke. Držite je podalje od promaje.

Najlepši zimski cvet: Cveta za Božić, lak za održavanje! (FOTO)

Zamija

"ZZ" biljka, službenog naziva zamioculcas zamiifolia, potiče iz Istočne Afrike, ali uspeva bilo gde tako da je nazivaju i "kraljicom neuništivih biljaka". Dobro podnosi sve tri greške koje čine ubice kućnih biljaka: nezalivanje, premalo svetla i vrlo suv vazduh. Prekrasna biljka tamnozelenih, sjajnih listova, može i u kući narasti više od metra. Ne treba mnogo vode jer ima gomoljasti koren iz kojeg raste.

Lako se neguje, dostupno svima: Najlepše zimsko cveće! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs