Zahvalna biljka

Petunija, cveće koje prašta sve: Mnogo sunca, malo zalivanja i ona je srećna! (FOTO)

Ako imate malu terasu, ništa vam neće biti potrebno sem jedne stolice i par saksija petunija

Lifestyle
14:35h Autor:
Foto: Profimedia

Maj je mesec u kojem morate da nabavite petuniju za vaš balkon. To je biljka koja brašta sve: mnogo sunca, a malo zalivanja. 

 

Ovo je jedna od najlepših vrsta cveća, jer može da se nađe u velikom broju boja, lako se održava, a rasad nije skup. Ovaj atraktivni cvet i najmanji balkon pretvara u pravi šareni raj. Ipak, u prilog petunijama najviše ide činjenica da ne traže veliku negu.

 

Rasad petonija obično se kupuje u maju i tada se presađuju u prozorske sandučiće, saksije ili žardinjere. Pošto su jednogodišnje biljke, da ne biste morali tokom leta da ih prihranjujete, najbolje je odmah da ih posadite u humusom bogatu zemlju. Ova biljke se lako primaju i brzo bujaju. Tokom leta ih treba orezati nekoliko puta, a prvi put već u junu. Orezivanje nije neophodno, ali ukoliko se to ne uradi, stabljike će se izduživati i cvetovi biti manji i ređi. Takođe, na kraju leta petunija će biti “umorna” i zbog nedostatka gvožđa počeće da joj se lepe listovi.

 

Sve o muškatlama: Evo kako se gaji, zaliva i prihranjuje najlepše balkonsko cveće! (FOTO)

foto: Profimedia

 

Naredno orezivanje treba da se odradi krajem jula ili u avgustu, odnosno kada počne da se stvara seme. Precvetale cvetove treba neprestano uklanjati, jer iscrpljuju biljku.

 

Zalivanje petunija se obavlja ujutru i kasno uveče tokom najvećih vrućina. Najbolje je ukoliko voda nema mnogo krečnjaka, pa ako je iz česme mora da odstoji u otkrivenoj posudi. Ne treba kvasiti cvetove, već treba zalivati u tacnu ili kod korena.

 

Petunije moraju da se prihrane tečnim đubrivom za cvetnice, a dovoljno je to uraditi jednom mesečno. Prihrana nije neophodna, ali je krajem leta korisno zalivati vodom u kojoj je preko noći odstojala kopriva, kako bi dobila potrebno gvožđe.

 

Viseće petunije su odličan izbor za terase koje su zaštićene od vetra i na kojima mogu da se zakače kuke. Viseća petunija izuzetno bogato cveta u svim mogućim bojama od maja do oktobra, naročito ukoliko se prihranjuje. Viseće petunije moraju da se drže na osunčanom mestu i da se redovno uklanjaju precvetali cvetovi.

 

Svi imaju petunije i muškatle: Ovih 6 biljaka će vašu baštu učiniti najlepšom, cvetaju do prvih mrazeva! (FOTO)

foto: Profimedia

 

Bordura kraj staze takođe može da se napravi od petunije, s obzirom na to da ovaj cvet ne raste u visinu veću od 30 centimetara. Petunije se, zahvaljujući velikom broju boja, lako kombinuju sa ostalim perenama. Odlično izgleda kao krug oko drveta ili kao prvi red rondele. Petunije se mogu kombinovati na svim zelenim površinama, jer neprekidano cvetaju do jeseni.

foto: Profimedia

 

Boje treba kombinovati prema dobro poznatom sistemu tople i hladne, kao što rade slikari. Crvene petunije najlepše izgledaju u kombinaciji sa belim, žute sa ljubičastim, narandžaste sa crnim i tako dalje.


Evo zašto ovog proleća ne smete da bacate ljuske od jaja: Vaše bašta će vam biti zahvalna!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...