Nezamenljiva

Evo zašto ovog proleća ne smete da bacate ljuske od jaja: Vaše bašta će vam biti zahvalna!

Ako ste baštovan, ljuske od jaja ćete čuvati preko cele zime kako biste vašim biljkama u proleće pružili idealnu negu

Lifestyle
10:06h Autor:
Foto: Profimedia

Nije tajna da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da su jedna od najhranljivijih namirnica  na planeti. Širom sveta prosečna osoba godišnje troši oko 150 do 200 jaja. 

 

Ljuska jajeta se sastoji od 96% kristala kalcijum karbonata i savršeno su đubrivo za vašu baštu.

 

1. Prirodno đubrivo

 

Ljuske od jaja su savršen način da vašem kompostu dodate kalcijum. Izuzetno se brzo razgrađuju, zato ne brinite o tome kako da li treba da ih sameljete ili zgnječite. Dovoljno je samo da ih bacite oko ruža ili drugih sadnica kojima je kalcijum neophodan. 

 

Zima je još uvek pravo vreme da "pobacate" ljuske od jaja na zemljište gde ćete u proleće da sadite cveće. 

 

Ako sadite papriku ili paradajz, obaveno im dodajte ljuske od jaja i videćete kako ove biljke bujaju na vaše oči.

 

 

Ciklama u kući: Tajna cvećara za pravilnu negu raskošne lepotice!

 

2. Ljuske od jaja oteraće puževe iz vaše bašte

 

Ako imate problem sa puževima u vašem povrtnjaku, samo grubo zgnječite ljuske od jaja i poređajte ih oko biljke. Oštre ivice ljuski od jaja sprečiće puževe da se domognu vaše salate ili mladih, tek zasađenih biljaka.

 

3. Posude za sadnju semena

 

Pošto se ljuske od jaja veoma brzo razgrađuju, idealne su za sadnju semena u njima. Kada biljka iznikne jednostavno je zajedno sa ljuskom prebacite u baštu, na mesto gde će trajno ostati.

 

Ne zaboravite da prvo dobro operete ljusku pod mlazom tople vode, a zatim da napravite rupu u njoj pre nego tu posejete seme.

 

4. Hrana za ptice

 

I pre i posle polaganja jaja mami-ptici je potrebno više kalcijuma u ishrani. Sterilišite ljuske od jaja tako što ćete ih "ispeći" u rerni na 250 stepeni Celzijusa oko 10ak minuta, a zatim ih smrvite. Tako smrvljene ljuske ostavite u hranilice za ptice, a možete ih izmešati i sa hranom za ptice. Zdrave ptice će čuvati vašu baštu od štetnih insekata.


Jagorčevina leči srčane bolesti, čisti pluća i bubrege: Ovaj narodni lek morate da zapišete! (RECEPT)

 

5. Estetika

 

Ako imate veliku porodicu i koristite velike količine jaja, ne bacajte ljuske. Lepo iz sterilišite u rerni pa ih odložite u ostavu dok skupite veliku količinu ljuske. Smrvite je pa je zatim lepo rasporedite u žardinjere oko cveća ili po lejama. Bela moja ljuski od jaja lepo će izgledati uz zelene i rascvetale biljke, a pri tome će i nahraniti vaše dragoceno cveće.


Najlepše balkonsko cveće: Terasa će vam postati omiljeno mesto za opuštanje! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs