Neverovatno

Ruski psiholog Mihail Litvak daje najbolji savet svih vremena: Evo kako da ostanete zdravi!

Ako ste inteligentni morate da poradite na tome da svaki dan poboljšate svoje zdravlje

Lifestyle
13:25h Autor:
Ruski psiholog Mihail Litvak daje najbolji savet svih vremena: Evo kako da ostanete zdravi!
Foto: Printscreen/ Youtube/ un temps pour soi

Čak je i Šopenhauer verovao da je srećniji zdrav siromašan čovek nego bolestan bogat čovek. Ali on nije razradio ovu temu detaljno. Njegovo pravilo za zdravlje je bilo dva sata brzog hodanja na svežem vazduhu. Možda bismo trebali ovaj tekst da završimo sa ovim savetom, ali ljude je potrebno mnogo više ubeđivati kako bi se pokrenuli.

Postoje dve osnovne teorije:

1. Dobro zdravlje nije garancija sreće, ali je neophodno stanje!

"Zdrav siromah je srećniji od bolesnog kralja!" napisao je Šopenhauer i bio je upravu!

2. Kineska poslovica kaže da možeš kupiti lek, ali ne možeš kupiti zdravlje!

Da zdravlje ne može da se kupi, to se stiče rođenjem, ali ne bi trebalo ni da se rasipa! Smatram da ako je osoba inteligentna, lepa i zna dobro da se izražava, ona će obavezno unaprediti i sačuvati svoje zdravlje.

Ako želite da sačuvate svoje zdravlje morate da se držite osnovnih životnih navika koje garantuju zdravlje: idite rano na spavanje, rano ustajte, puno radite i dosta se odmarajte, kontrolišite se u hrani i stalno se krećite.

Ako se izgubite na tom putu održavanja zdravlja, setite se kako su se ponašali naši preci.

Moderan život nam omogućava da se ne krećemo, ali to je loš život. Ne vodi ničemu dobrom. Psihičko zdravlje zavisi od fizičkog zdravlja i stoga je kretanje neophodno!

Znači ako hoćete da budete zdravi morate da se pokrenete. Postoji milion različitih vrsta fizičkih aktivnosti, ali po meni ova tri su najbolja:

Težak fizički rad, malo hrane, mnogo sna: Evo zašto ovi ljudi dožive stotu kao od šale! (FOTO)

1. Hodanje

Najjeftiniji, najbezbedniji, najbolji sport svih vremena je hodanje. Dva puta sam učio da hodam: posle infarkta i posle povrede moždane cirkulacije.

Prvo morate da hodate polako korak po korak, a onda polako povećavajte brzinu. Međutim, najbolje je kada računate broj koraka u minuti.

Nakon bolesti, mogao sam da pešačim 1.5 do 2 kilometra brzinom 90 koraka u minuti. U roku od tri minute već sam povećavao broj koraka pa sam imao 130 koraka u minuti, te sam prelazio i po 5 ili 6 kilometara.

Prvo što sam uradio bilo je da prestanem da koristim gradski prevoz. Sve više sam pešačio. Kada sam išao na posao, polazio sam mnogo ranije i grabio peške. Razmišljao sam o tome šta ću da predajem, kako ću šta da kažem i td.

Kada sam se vraćao sa posla obično bi mi se pridružili prijatelji - kolege, pa nebismo ni osetili kilometražu koju smo prelazili. Sve je lakše uz priču.

Sada kada sam u penziji i ne idem na posao, šetnju sam zamenio "usponom". Živim na 14 spratu i svako jutro se moja vežba sastoji od toga što se 6 puta popnem peške na 14 sprat.

Po mojim proračunima ovo opterećenje je ravno prelasku 6 kilometara, a vežba traje jedan sat!

Žena (40) sada izgleda mlađe nego kada je imala dvadeset godina: Otkrila je caku zašto je to tako! (FOTO)

2. Taj či gimnastika

Ovo je još i takozvana "unutrašnja" gimnastika. Usporeno pokretanje tela imitira pokrete 5 životinja (zmije, rode, medveda, majmuna i tigra). Tokom izvođenja ovih pokreta čovek je fokusiran da ih izvede kako treba, pa se sve ostale misli gube, a radost konačnog ostvarenja vežbe povećava samopoštovanje i tera depresiju.

Vežbe možete raditi odvojeno, ali ako oponašate nekoliko pokreta sa strane sve izgleda kao ples.

Meni lično gimnastika bilo koje vrste pomaže mnogo. Kada se osećam depresivno ili osećam nesanicu, fizička aktivnost odagna sve. Praktikujem je rado i uvek savetujem mojim studentima.

Sok za topljenje masnih naslaga i celulita po receptu Maje Volk: Mršavićete pola kilograma dnevno! (VIDEO)

3. Strelnikova gimnastika

22. februara 2006. godine sam otkrio da imam rak debelog creva. Uz zahvalnost najboljim lekarima, operacija je urađena besprekorno i ja sam nakon 11 dana izašao iz bolnice, ali bez glasa.

Doktori su obećali da će mi vratiti glas za godinu i po. U tom periodu sam slučajno "naleteo" na Strelnikovu gimnastiku, koju mi je predstavio moj prijatelj. Zahvaljujući njoj vratio sam glas nakon dva meseca.

Pored osnovne gimnastike počeo sam da izvodim i vežbe pevanja. Smisao ovog treninga je učenje pravilnog disanja. Kad jednom savladate pravilno disanje, ne postoji zamaranje. Jednostano se veoma retko umarate.

Ovu neverovatnu gimnastiku disanja pokrenula je Aleksandra Strelnikova, operska pevačica. Pomogla je mnogim umetnicima, ali je postala i broj jedan za mnoge pacijente koji se oporavljaju od teških bolesti.

Vežbajte svaki dan i poboljšajte svoje zdravlje!

Autor: Mihail Litvak, econet.ru

(Stil.kurir.rs)

Ovo doručkuje Vladimir Putin: Kaloričan obrok za uspešan dan! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs