Životna priča

Mišel Obama, srećna žena nesrećnog detinjstva: U životu pratite ovih 7 pravila!

Prepreke i predrasude nisu uništile ovu jaku ženu. Nisu je ni poljuljale!

Lifestyle
Autor:
Mišel Obama, srećna žena nesrećnog detinjstva: U životu pratite ovih 7 pravila!
Foto: AP / Jose Luis Magana

Bivša prva dama Amerike Mišel Obama objavila je svoje memoare, koji su u rekordnom roku osvojili titulu najprodavanije knjige u Sjedinjenim državama.

U iskrenoj knjizi nazvanoj Memoari Mišel Obame, punoj intimnih detalja, Mišel je ispričala svoju životnu priču od ranog detinjstva koje je provela sa porodicom u Čikagu, pa sve do titule prve dame Amerike.

Sa javnošću je podelila i tužne i lepe uspomene, svoje strahove i sumnje, nesreće sa kojima se suočavala, kao i odluke koje su joj pomogle da ostane snažna i uspešna uprkos svim preprekama.

Između ostalog, Mišel je u knjizi navela i svojih 7 pravila, zbog kojih je uspela da postigne sreću u životu, a svi možete da ih usvojite!

1. Neuspeh shvatite kao lekciju

2016. godine, Mišel je učestvovala u internacionalnoj diskusiji o ženskom pristupu edukaciji. U svom govoru ohrabrila je mlade studentkinje da podržavaju jedna drugu i da se ne plaše neuspeha.

"Jedini način da uspete u životu i jedini način da nešto naučite jeste da prvo ne uspete. Nije važan neuspeh, već ono što uradite nakon njega. Da li odustajete ili postajete jači?", rekla je tada Mišel Obama.

Ona je istakla i koliko je važno da se izborite sa strahom od neuspeha čim se on pojavi.

"Neuspeh je prvo osećaj, a tek onda stvarni rezultat. To je ranjivost koja sa sumnjom u sebe sve više raste, dok na kraju, podstaknuta strahom, ne eskalira".

Tina Tarner: Sve nedaće ovog sveta, nju su snašle! (FOTO)

foto: AP / Yui Mok

2. Nikada ne smatrajte izazove nedostatkom

Mišel Obama je definitivno žena koja zna šta znači prevazići prepreke!

"Bila sam crna devojka iz radničke klase na fensi fakultetu koji su pretežno pohađali belci. Bila sam jedina žena i jedina Afroamerikanka u kojoj god situaciji ili mestu sam se našla. Savetnik na Univerzitetu Prinston rekao mi je da nije siguran da sam za taj fakultet, bez da je išta znao ili pokušao da sazna o meni", rekla je bivša prva dama Amerike.

Ipak, prepreke i predrasude nisu uništile ovu jaku ženu. Nisu je ni poljuljale.

"Nikad ne gledajte na izazove i prepreke kao na nedostatke. Shvatite - prevazilaženje prepreka je najveća prednost koju možete da postignete! Ja to znam jer sam i sama prošla kroz to", savetuje Mišel.

3. Budite svesni svoje vrednosti ne izvinjavajte se zbog onog što ste

Tužno je, ali mi i dalje živimo u svetu gde se ljudi "razvrstavaju" prema novcu, društvenom poreklu, boji kože i drugim, u suštini nevažnim, karakteristikama. Mnogi od nas nailazili su na komentare osude samo zbog toga. Mišel Obama savetuje da u takvim situacijama sebi kažete sledeće:

"Ovde se ne radi o meni, već o osobi koja to govori ili piše".

4. Naučite da sami sebi budete prioritet

Žene su od rođenja ćerke i sestre, zatim supuge i majke, pa najčešće sebe stavljamo na sam kraj liste prioriteta. "Tome mora da dođe kraj, dok niste izgubili svu energiju, volju i ljubav", kaže gospođa Obama.

Najmoćnije žene srpske istorije: Razbijale predrasude, učinile čuda za prava žena! (FOTO)

foto: Profimedia

5. Postavite nove ciljeve i zbrajajte svoje pobede

U životu Mišel Obame, to je bio širok spektar ciljeva, od onih u školskoj učionici pa sve do momenta kada je došlo vreme da Barak i ona napuste Belu kuću.

"Nikad ne prestajem da postavljam sebi jedno pitanje: Jesam li dovoljno dobra? U svakom periodu života, lista stvari koje moram da odradim tog dana uvek mi je bila u glavi, analizirala sam ciljeve, potencijalne rezultate i brojala pobede. Tamo gde je bilo prepreka, trudila sam se da ih savladam i u tome sam uspela".

6. Isplanirajte svoj život i vodite računa šta se dešava

Planiranje ključno. To je lekcija koju je Mišel naučila od svoje porodice.

"Odgajana sam u radničkoj porodici i društvu, sa jednim roditeljem invalidom. Vremenom sam naučila da su dobar plan i oprez jedne od najvažnijih stvari. Naučila sam razliku između stabilnosti i siromaštva", priznaje Mišel.

Tragedija Mileve Marić: Zbog ljubavi sa Ajnštajnom dala dete na usvajanje, proveravala mu radove, a zauvek ostala u njegovoj senci! (FOTO)

foto: Reuters / Toby Melville

7. Kad je teško - zabavljajte se!

Mišel Obama i te kako zna koliko je važno ostati pozitivan kada je teško. Smeh i zabava daju vam snagu da prevaziđete svaku prepreku, a usput i uveseljavaju ljude oko vas.

"Nekad je lakše, nekada teže, ali znam iz iskustva koliko je važno da se i u teškim vremenima smejete. U redu je smejati se i tada", poručuje Mišel Obama u svojim memoarima.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs