Da li se slažete sa listom?

Proglašena za najuticajniju ženu u istoriji: Neverovatna naučna dostignuća, seks skandal sa tragičnim krajem tresao ceo Pariz!

Na drugom mestu je američka aktivistkinja Roza Parks, koja je odbila da ustupi svoje mesto u autobusu belcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi

Lifestyle
Autor:
Proglašena za najuticajniju ženu u istoriji: Neverovatna naučna dostignuća, seks skandal sa tragičnim krajem tresao ceo Pariz!
Foto: Profimedia

Poljsko-francuska naučnica Marija Kiri je najuticajnija žena u istoriji, odlučili su učesnici ankete BBC-ja.

Čitaoci BBC-jevog časopisa History svrstali su je na prvo mesto liste 100 žena koje su promenile svet, zbog toga što je bila prva osoba s osvojene dve Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i hemiju 1911. godine) i zbog istraživanja radioaktivnosti - reči koju je sama osmislila! Životnu priču Marije Kiri pročitajte OVDE.

U Britaniji se uskoro obeležava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u platama među polovima.

Seks skandal koji je tresao Pariz: Zbog afere sa oženjenim čovekom, njen muž izvršio samoubistvo! (FOTO)

Na drugom mestu je američka aktivistkinja Roza Parks, koja je odbila da ustupi svoje mesto u autobusu belcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih sifražetkinja (pripadnica pokreta za jednaka prava muškaraca i žena) Emelin Penkurst, najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa.

foto: Profimedia

Engleska matematičarka i pionirka računarskog programiranja Ada Lavlejs četvrta je na listi, a peta je britanska hemičarka Rozalind Frenklin, koja je doprinela razumevanju molekularne strukture DNK.

"Ova lista je testament ženama u istoriji koje su protivno svim izgledima ostvarile neverovatna dostignuća", rekla je Hinali Patel, predstavnica za javnost najvećeg britanskog udruženja za prava žena Fawcett Society.

Izbor bi mogao da izazvati i neke rasprave, piše Guardian. Da li Margaret Tačer zaista zaslužuje šesto mesto na listi, a princeza Dajana petnaesto? I da li je Eleonora od Akvitanije (11. mesto), moćna žena dvojice kraljeva - francuskog Luja VII i engelskog Henrika II, imala veći značaj za svetsku istoriju od Bogorodice koja je na 12. mestu?

Šta vi mislite? Podelite sa nama u komentarima!

Upoznajte supruge najbogatijih muškaraca: Milijarderi biraju samo ovakve žene! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs