Lični pogled

Zovite me zatucanom i staromodnom, ali JEZDA je u pravu! BEOGRAĐANKA (27) brutalno iskreno o oblačenju devojaka u Srbiji: Neću da budem LJUDSKI OTPAD!

Razumem i vrućinu, i kratak šorc, i minić, i bretele, i sve, ali ne razumem ničiju potrebu da mnoštvo slučajnih prolaznika vidi celo njegovo telo

Lifestyle
16:19h Autor:
Zovite me zatucanom i staromodnom, ali JEZDA je u pravu! BEOGRAĐANKA (27) brutalno iskreno o oblačenju devojaka u Srbiji: Neću da budem LJUDSKI OTPAD!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Srpkinje se oblače kao kurve, hm? Jezdo, Jezdo... Ne pričaš mnogo, ali kad kažeš, rekao si!

Da se odmah razumemo, meni je prvo i osnovno pravilo - nema generalnog pravila, ne oblače se sve devojke kao kurve, ali, ruku na srce - šta sve možemo da vidimo na ulici, pogotovo ovih dana kad je konačno otoplilo?!

Razumem i vrućinu, i kratak šorc, i minić, i bretele, i sve, ali ne razumem ničiju potrebu da mnoštvo slučajnih prolaznika vidi celo njegovo telo.

Mene je uvek bilo sramota da nosim odeću u kojoj ne mogu da prekrstim noge a da na to ne obratim mnogo pažnje, u kojoj ne mogu da sednem na sedište u gradskom prevozu, jer intimnim delovima nije mesto na prljavim površinama, koju moram da vučem nadole ili nagore ceo dan. I niko ne može da me ubedi da izbor na takvu odeću pada iz praktičnih razloga.

Nikad ranije nije me interesovalo šta je ko obukao, sve dok me ne ugrožava na bilo koji način. Ali od pre jedno tri godine me ugrožava. Veoma me ugrožava! Reći ću vam i zašto - zato što se tada rodilo jedno predivno žensko biće - moja bratanica - i nesvesno nas sve u familiji naterala da ne budemo nemi, tupi i da nas bude baš briga.

Njen prstić koji je pre nekoliko dana pokazao na dve devojke u "must have" šorcevima na pola zadnjice i okice koje nisu skidale pogled s njih kao da su mi svom snagom udarili šamar i potpuno me porazili. Mi ćemo govoriti jedno, ali ona i brojne druge devojčice svakog dana videće nešto drugo svuda oko sebe. Vremenom ćemo njena majka, baka, druge žene iz okruženja i ja postati staromodne smaračice, a ona će odrastati diveći se nekim drugim, plastičnim idolima. E zato me ugrožava i zato hvala Jezdi što je javno rekao ono što mnogi misle, ali nemaju medijskog prostora da iskažu.

Mašala, Srbijo, al' si bogata! Beograđanka odbrusila: Zašto ne podržavam gej paradu!

foto: Kurir / Zorana Jevtić

Reći će danas mnogi: Ima ona pravo da sama izabere. Pravo na izbor je u redu. Ali, zaboga, hoće li se iko zapitati zašto baš to da bude njihovo pravo? Zašto čovek ima potrebu da ga svi gledaju sa čuđenjem, žudnjom ili čime već?

Bolje pitanje od toga da li devojke treba da imaju pravo da prošetaju polugole centrom grada jeste zbog čega imaju potrebu da njihovo golo telo vide slučajni prolaznici, komšije, pola grada? Šta je to u njihovoj glavi pa je to jedino pravo za koje se bore?!

Kad bi neko sproveo anketu i pitao mlade devojke zbog čega gradom šetaju polugole, teško da bi dobio smisleniji odgovor od "sviđa mi se kako mi stoji". Pa kažu, moda je takva. Pa moda ne bi bila takva kad to niko ne bi kupovao!

Ne bih nikoga da uvredim, ali zna se ko je nekad išao ulicom tako obučen. Ako me sećanje na roditeljske priče ne vara, policija je nekad mogla da te uhapsi ako na sebi nemaš dovoljno odeće - remetiš javni red i mir! Zašto sam ja, na primer, dužna da gledam polugolu ženu ili muškarca kako se pijan/a batrga na pločnicima? Izvinjavam se svim borcima za svakorazna prava, ali meni je to stresno. A i ja valjda imam pravo da bez stresa prođem ulicom?

I budimo realni, kakvo društvo uglavnom privuče polugola devojka? Vidimo po najnovijim "zvezdama" - prvo idu silikonska usta, pa grudi, pa splavovi, pa opasni momci, pa batine i život u zlatnom kavezu, pa čak i smrt. I to je tvoje pravo? Tome treba mlada devojka da teži ostvarujući svoje pravo?

Vladeta Jerotić otkriva: U detinjstvu leže 3 glavna uzroka neurotičnosti!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Šta je loše u Jezidnom pitanju: "Koje su to majke koje će svoju decu i sinove da vaspitaju?" Zar žena ne treba da bude majka i vaspitač svoje dece?

Vidim, mnogi se hvataju za to što nije rekao "ćerke". I eto ga - opet se hvatamo za nešto što je možda lapsus da odbranimo svoja prava da živimo svoj život kako želimo. A ja u tome ne vidim življenje sopstvenog života, već opet dokazivanje drugima, nebitnima, ljudima koji uopšte nisu deo našeg života.

Kažu, muškarci više nisu džentlmeni. Ne branim ih, mnogi zaista ne poštuju žene i od njih treba bežati. STOP NASILJU! Ali nisu ni žene više dame kakve su nekad bile, pa da privuku jednog pravog džentlmena. Sve žele princa na belom konju koji im otvara vrata automobila, donosi cveće i piše pesme, ali da ih u pola pet ujutro pokupi sa splava jer više ne mogu da stoje na nogama od alkohola. Šta ne valja na ovoj slici?!

Zovite me staromodnom, zatucanom, kako god (samo imajte u vidu da imam 27 godina), ali moram da postavim pitanje - zašto je danas postalo strašno da žena bude dobra supruga i majka koja je posvećena deci? Da ne "uvaljuje" decu svake noći babama i dedama, već da ih sama uspava, bude tu kad noću plaču? Ili ih svakog dana od 8 do 18 sati ostavlja u vrtiću, pa već u 21 sat uspavljuje?

Vreme ti je da se udaš, kad ćeš da rađaš decu: Beograđanka (27) oštro odgovorila zašto ne želi brak!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Zar je loše da devojčice poput moje bratanice odrastu znajući da ne treba da privlače ljudski otpad svojim izgledom? Da je okej da im uzor bude normalna, obrazovana, pristojna žena? Da na Instagram mogu da se stave i fotke na kojima su obučene? Da se ne nudi na tacni, ni kroz fotografije ni na ulici?

Ja mislim da je Jezda hteo TO svima da kaže. Verujem da ga je zabolelo kada je čuo kako stranci nazivaju naše devojke i želi da to jednom zauvek prestane.

A neće prestati sve dok i svi zajedno ne prepoznamo ili ponovo prigrlimo prave vrednosti, koje su - izvinite, ali tako je - one stare: poštenje, pristojnost, vernost, smernost, kakvi mogu biti samo jedan pravi džentlmen i jedna prava dama.

(Stil / B.M.)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs