Neverovatne priče

Sudbine osmoro preživelih sa Titanika: Život posle najstrašnijeg brodoloma u istoriji! (FOTO)

Kakav život možete da vodite nakon što preživite ovoliki šok, stres, tragediju i mučnu borbu za goli život?

Lifestyle
16:00h Autor:
Sudbine osmoro preživelih sa Titanika: Život posle najstrašnijeg brodoloma u istoriji! (FOTO)
Foto: Wikipedia

Teško da ima osobe u svetu koja ne zna tužnu priču o potonuću Titanika. Ovaj tragični događaj koji je odneo na stotine života i dalje je predmet mnogih teorija zavere - da li je zaista slučajno udario u stenu ili je sve pažljivo isplanirano.

Ipak, kako je u noći 14. aprila 1912. godine zaista sve izgledalo, znaju samo oni koji su sećanja poneli u grob, ali i oni preživeli.

Kakav život možete da vodite nakon što preživite ovoliki šok, stres, tragediju i mučnu borbu za goli život? Sajt BrightSide otkriva sudbine nekoliko preživelih sa Titanika:

Siročići s lažnim imenima

Trogodišnji Majkl i dvogodišnji Edmond Navratil bili su na brodu sa svojim ocem pod lažnim imenima, Luis i Oto. Otac, čije je ime takođe bilo Majkl, pravio se da je udovac i svima pričao da mu je žena umrla, dok je u stvarnosti bio razveden, a decu je odveo bez majčinog znanja. Kada je brod počeo da tone, Majkl je smestio decu u brod za spasavanje, a poslednje reči koje im je uputio bile su sledeće:

"Deco moja, kad majka dođe po vas, a znam da hoće, recite joj da sam je iskreno voleo i da je još uvek volim. Recite joj da sam se nadao da će nas pratiti na ovom putu i da ćemo živeti srećno i zajedno u miru i slobodi novog sveta".

Pošto im je otac nastradao, a deca su bila suviše mala i nisu govorila engleski, dugo vremena je trebalo da vlasti pronađu bilo koga iz njihove porodice. Kasnije je majka dečaka videla njihovu sliku u novinama i konačno pronašla svoju decu mesec dana kasnije, 16. maja. Majkl se oženio na koledžu, postao je profesor psihologije, celog života je živeo u Monpeljeu u Francuskoj, a preminuo je u 92. godini.

Edmond je takođe bio oženjen, po profesiji arhitekta, ali se u Drugom svetskom ratu priključio francuskoj vojsci i poginuo u 43. godini.

Istinita ljubavna priča sa Titanika: Lepša od Džekove i Rouzine, jača od svega! (FOTO, VIDEO)

Majk i Edmond posle potonuća Titanika
Majk i Edmond posle potonuća Titanikafoto: Profimedia

Neuništiva Moli

Žena čija je priča toliko snažna da ju je Džejms Kameron ubacio i u čuveni film Titanik. U pitanju je Margaret Braun, čije ime je bilo poznato i pre potonuća slavnog broda. Ona je bila jedna od prvih žena u Americi koje su se borile za politička prava i poziciju čak 8 godina pre nego što su žene uopšte dobile pravo glasa. Tokom njenog boravka u Evropi, javljeno joj je da je njen unuk bolestan i zato je odlučila da momentalno otputuje za Njujork. Zbog toga što je odluku donela tolikom brzinom, samo nekoliko ljudi je znalo da je pošla na putovanje Titanikom.

Kada je brod udario u ledeni breg, Margaret je smeštena u čamac broj 6, gde je preuzela ulogu davanja uputstava ljudima umesto oficira koji je bio za to zadužen, jer sasvim očigledno psihički nije bio u stanju da radi svoj posao. Dok je Karpatija, brod koji je prevezao preživele do Njujorka, stigao na odredište, Margaret je već izabrana za predsednika Komiteta preživelih i uspela je da skupi skoro 10.000 dolara za pomoć preživelima. Odbila je da siđe sa broda sve dok nije bila sigurna da je baš svako dobio adekvatnu medicinsku pomoć.

Margaret Braun dobila je medalju za pomoć preživelima s Titanika, a kasnije i orden Legije časti za svoj doprinos tokom Prvog svetskog rata. Preminula je od posledica tumora na mozgu u 65. godini. Nadimak "Moli" dobila je od štampe, a zatim i u filmu.

Spasla se sa Titanika na najsramniji mogući način: Umesto kazne, sudbina je nagradila!

foto: Wikipedia

Žena koja je preživela tri brodoloma

Vajolet Konstans Džesop radila je kao konobarica na brodovima kompanije "White Star Line", u čijem je vlasništvu bio i Titanik. Radila je na brodu Olimpik, koji je imao stravičnu nesreću 1911. godine. Naredne godine ukrcala se na Titanik, koji je potonuo. Tokom Drugog svetskog rata, radila je na bolničkom brodu Britanika, koji je potonuo nakon eksplozije mine.

Uprkos svim nesrećama, nastavila je da radi na brodovima sve do 1950. godine. Ukupno je provela 42 godine ploveći morem. Umrla je u 83. godini usled fatalnog srčanog udara.

Poslednja večera na ukletoj jahti: Strašnu sudbinu devojčice (11) ne može svako da preživi! (FOTO)

foto: Wikipedia

Glumica se pojavila na filmu u odeći koju je nosila dok je Titanik tonuo

Doroti Gibson bila je u parizu sa majkom, kada su odlučile da kupe karte za prvu klasu za putovanje Titanikom. Tog sudbonosnog dana, Doroti je igrala bridž sa dva bankara, a potom otišla u svoju kabinu. Čula je zvuk pucketanja. Zajedno sa majkom smeštena je u čamac broj 7 koji je bio poluprazan, pa je pozvala i bankare da se ukrcaju. Čamac je imao pukotinu i brzo su shvatili da i oni tonu. Srećom, uspeli su da zatvore rupu odećom i tako su se spasli.

Kad je stigla u Njujork, poželela je da igra u filmu o potonuću broda. Sama je napisala scenario i u filmu koji je objavljen mesec dana kasnije nosila istu odeću koju je nosila dok se spasavala sa Titanika.

Ubrzo nakon toga, Doroti je odlučila da prekine glumačku karijeru i počela je da radi u operi Metropoliten. 1928. godine se sa majkom seli u Pariz, za vreme Drugog svetskog rata preselila se u Italiju, gde je optužena za antifašističke stavove i poslata u zatvor San Vitore. Uspela je da pobegne iz zatvora i ponovo prebegne u Pariz gde je ostala do kraja života. Umrla je u 65. godini od srčanog udara.

Tragično potonuće: 5 činjenica koje niste znali o Titaniku! (FOTO, VIDEO)

foto: Wikipedia

Čovek koji je ponovo prohodao nakon strašnog smrzavanja

Ričard Noris Vilijams bio je na Titaniku sa svojim ocem, a tokom neseće obojica su ostali veoma staloženi. Štaviše, porodica Vilijams želela je da ode u bar, ali je konobar odbio da im otvori vrata. Zatim su otišli u brodsku teretanu, kako bi izbegli potpuno smrzavanje. Tu su čekali i dočekali - ugledali su čamac za spasavanje, Ričard se ukrcao, jedva zbog promrzlina, ali je na njegovog oca pala velika cev i ubila ga.

Dok je plovio Karpatijom prema Njujorku, lekari su želeli da Ričardu amputiraju smrznute noge, verujući da nema povratka. Ali, on je odbio i kasnije se potpuno oporavio, toliko da je nastavio uspešnu karijeru tenisera. Osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, borio se u Prvom svetskom ratu, a potom postao uspešan bankar u Filadelfiji. Pune 22 godine bio je predsednik Istorijskog društva u Pensilvaniji. Preminuo je u 77. godini od emfizema pluća.

Misterija Bermudskog trougla: U poslednjih 100 godina nestalo 1.000 ljudi! (VIDEO)

foto: Wikipedia

Poslednji mladi putnik koji se odlično seća nesreće

Eva Mirijam Hart imala je sedam godina kada se ukrcala na Titanik sa roditeljima. Prema njenim rečima, njena majka odlučila je da te noći ne spava jer je sve vreme imala loš predosećaj u vezi ovog putovanja. Kada je Titanik počeo da tone, Evin otac je uleteo u kabinu, umotao Evu u ćebe i zajedno sa majkom je smestio u čamac za spasavanje. "Drži majku za ruku i budi dobra devojčica", poslednje su reči koje je otac uputio Evi. Njegovo telo nikada nije pronađeno.

Eva je kasnije postala pevačica i jedan od osnivača britanske konzervativne partije. Imala je vrlo aktivan život i sve vreme se sećala svakog detalja potonuća Titanika. Umrla je u svom domu u 91. godini.

Tragičan kraj božanski lepe Tatjane Romanov: Za njom je plakao Aleksandar I Karađorđević! (FOTO)

foto: Wikipedia

Odbegli menadžer broda

Džozef Brus Ismai bio je predsednik kompanije "White Star Line" i lično je konstruisao Titanik. U noći tragedije je spašen, a u poslednjim sekundama potpunog potonuća veličanstvenog broda okrenuo je leđa, jer nije mogao da gleda kako tone.

Nakon nesreće, Ismai je bio žestoko kritikovan od strane medija i optuživan da je pobegao u čamac za spasavanje dok je na brodu još bilo dece i žena. Kasnije je donirao veliki novac Fondu stradalih mornara i nekim fondovima za vreme Drugog svetskog rata. Do kraja života živeo je veoma povučeno, krijući se od svakoga. Preminuo je od tromboze u 74. godini.

(Stil.kurir.rs / Brightside.me)

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs