Za nekoliko decenija ih neće biti

10 zaboravljenih ženskih imena: Danas im u Srbiji preti potpuno nestajanje!

Lea, Mia, Lara, Una, Dunja, Ema, Tea… zamenile su stara imena koja su ranije vekovima davana devojčicama u Srbiji

Lifestyle
10:13h Autor:
Foto: Shutterstock

Poslednju deceniju ili dve u Srbiji su popularna što kraća i neobičnija imena za devojčice kao što su: Lea, Mia, Lara, Una, Dunja, Ema, Tea… ali i ona "aristokratskog" porekla poput Anastasije, Helene, Sofije…

 

Ovakva, što neobičnija, svetski aktuelna i moderna imena nažalost prete da potpuno potisnu ona koja su se vekovima davala devojčicama u Srbiji. Iako su mnoga od tih retkih imena proslavila velike i moćne žene srpske i svetske istorije, preti im potpuno nestajanje iz naših imenoslova.

 

U tekstu se ne bavimo imenima isključivo srpskog porekla, nego onim koja su postojala u Srbiji od davnina, koja su se u narodu odomaćila i bila prihvaćena kao tradicionalna, narodna.

 

Anka – staro ime u značenju "milost, zahvalnost". Ovo ime potisnule su njegove varijante poput Ana i Anja. Poznata u našoj istoriji je Anka Pomodarka, kako su je zvali, princeza iz dinastije Obrenović. Bila je ćerka Jevrema Obrenovića i Tomanije, pisac i organizatorka prvih srpskih salona u svom domu u Beogradu.

 

Najneobičnija muška imena u Srbiji: Kad roditelji zauvek obeleže svoje sinove!

foto: Wikipedia

Bisera – u značenju "biser, svetlucava, dragocena"… Ime je upisano u kalendar Srpske pravoslavne crkve. Bisera Vukotić poznata je svetska glumica – u Italiji znana kao Olga Bisera. Rođena je u Mostaru, Fakultet dramskih umetnosti pohađala je u Beogradu, a sa 25 otišla u Holivud. Poznata je i naša Bisera Veletanlić.

Delfa – ime grčkog porekla u značenju "more, morska". Najznačajnija Srpkinja, poreklom Hercegovka, sa ovim imenom bila je Delfa Ivanić, srpska slikarka, dobrotvorka i zajedno sa Nadeždom Petrović idejni tvorac Kola srpskih sestara.

 

Žanka – izvedeno od Žan(a)+ka u značenju "božanstvena". Najpoznatija je, svakako, velika srpska glumica Žanka Stokić.

 

Julka – ime grčkog porekla u značenju "blistava". Varijante ovog imena su Jula, Julijana, Julija, Juca… Poznata je Julka Hlapec Đorđević, jedna od najobrazovanijih žena 20. veka. Bila je srpska književnica, feministkinja, kritičarka, filozof, prevodilac i intelektualka koja je sa samo 24 godine doktorirala, u Beču 1906.

 

Kosara – jedno od najranije zabeleženih slovenskih ženskih imena. U svom korenu nosi reč "kosa" i time odražava želju roditelja da im kćer ima bujnu i lepu kosu, koja je vekovima jedan od najizraženijih simbola ženstvenosti i ženske lepote. Osim u Srbiji, zastupljeno je i u Makedoniji i Bugarskoj. Danas se ovo ime izuzetno retko daje devojčicama po rođenju.

Najpoznatija Kosara u istoriji bila je Teodora-Kosara, ćerka cara Samuila, a supruga Jovana Vladimira. Još jedna Kosara – Bobić, bila je velika ljubav srpskog pesnika Velimira Rajića.

 

Tragična srpska princeza neobičnog imena: Ko je bila Kleopatra Karađorđević? (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Mitra/Dmitra – u značenju "kreativna, duhovno snažna, poštena, nezavisna, sposobna da prebrodi sve poteškoće u životu i da voli čista srca". Mitra Mitrović bila je srpska književnica, aktivistkinja Ženskog pokreta i osnivač lista Žena danas.

 

Prodana – staro slavenosrpsko zaštitno ime. Nadevalo se onom detetu koje je od boga dato kao zamena za starije koje je stradalo.

 

Roksanda – često ime u srpskim narodnim pesmama, izvedeno od Roksana u značenju "svetla, sjajna – svetlo, zora". Jedina poznata Srpkinja koja danas nosi ovo ime je naša modna kreatorka Roksanda Ilinčić.

 

Čarna – Staro ime u značenju "očaravajuća, crna".

 

Isplivala tajna: Zašto ćerka Roberta de Nira nosi srpsko ime! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs