Nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Ludački čeznuo za Žozefinom: Priča o najpoznatijim ljubavnicima svih vremena! (FOTO)

10. januara 1810, Napoleon se razveo od supruge Žozefine, ali zapravo nikad nije prestao da je voli. Ljubičice koje mu je ona poklonila nosio je u medaljonu oko vrata sve do smrti
Lifestyle
18:24h Autor:
Ludački čeznuo za Žozefinom: Priča o najpoznatijim ljubavnicima svih vremena! (FOTO)
Foto: Profimedia

"Otkako sam te napustio stalno sam nesrećan. Moja sreća je biti pored tebe. Neprestano živim u sećanju, na tvoja milovanja, tvoje suze, tvoju nežnu brigu. Čar neuporedive Žozefine konstantno gori i užaren je plamen u mom srcu”, pisao je zaljubljeni Napoleon svojoj voljenoj Žozefini, koju je, uprkos brojnim aferama, ljubavnicama i razvodu istinski voleo do samog kraja.

Mlada udovica s dvoje dece upoznala je Napoleona 1795, kad je imala 32 godine, a on samo 26. Ona je godinu ranije izgubila muža, francuskog vikonta, koji je osuđen na smrt. Kao udovica bila je ljubavnica nekoliko istaknutih političara, a u to vreme je bila ljubavnica Paulu Barasu koji je hteo svoju skupu ljubavnicu da spoji s Napoleonom, jer je našao novu, a nije mogao da izdržava obe. Ona je po njemu bila idealna za mladog generala Bonapartu, koji je u to vreme hteo da oženi stariju, ozbiljnu i bogatu suprugu, poreklom aristokratkinju. A, Žozefina je ispunjavala sve uslove.

Upoznali su se na jednoj zabavi, a Napoleon se, ne očekujući, momentalno zaljubio. Opčinila ga je šarmom, inteligencijom, dobrim ukusom, socijalnim veštinama. Ali, on se njoj nije svideo... Ipak, Žozefina, koja je bila dosta rasipna i volela život na visokoj nozi, nije mogla da priušti da ona i njena deca ne nastave da žive životnim stilom na koji je navikla. Tako je pristala na njegovo udvaranje i vrlo brzo se udala za njega iz interesa. To je jedna od verzija susreta dvoje najpoznatijih ljubavnika svih vremena.

Ostavila muža zbog grčkog milionera: Mariji je pogrešan čovek uništio život! (FOTO)

Carica Žozefina, foto: en.wikipedia.org
Carica Žozefina, foto: en.wikipedia.org

Ušla u brak iz interesa

Ni njena ni njegova porodica se nisu slagale s brakom. Ipak, ona je bila starija, imala je već dvoje dece, nije bilo sigurno hoće li moći još da rađa, a pratila ju je i reputacija žene sumnjivog morala sklone stalnom menjanju ljubavnika. Uprkos tome, imala je određeni status u društvu, ljudi su je simpatisali i bila je vrlo vešta u sklapanju poslova i kontaktima sa ljudima na važnim pozicijama. Njeni prijatelji su smatrali da je Napoleon ne baš značajni general s premalo novaca koji je stalno na bojnom polju.

Napoleon je odmah nakon sklapanja braka morao da otputuje i bio je očajan jer je silno zaljubljeni hteo da stalno bude u blizini svoje žene. Svakodnevno joj je slao pisma puna divljenja, ljubavi i lepih reči, a njoj je odgovaralo da je on iz daljine obožava. Ona je nastavila da vodi razuzdan život pun seksualnih afera i stalno je nalazila izgovore da mu se ne pridruži...

“Više te ne volim; naprotiv, prezirem te. Ti si grozna, vrlo šlampava, vrlo glupa, vrlo pepeljugasta. Uopšte mi ne pišeš, ne voliš svog supruga; ti znaš kakav užitak mu tvoja pisma pričinjavaju, a ne udostojiš se da mi napišeš mu čak ni šest redova najbezveznijih žvrljotina… Nadam se da ću te uskoro čvrsto zagrliti i obasuti te milionima vrelih poljubaca. Bonaparte”, stoji u jednom od Bonapartinih pisama.

“Vodio je ljubav brzo i žestoko”

Kad je saznao kako se ona ponaša dok njega nema, a poslednji je sve saznao, totalno je pobesneo i odlučio je da s njom više nema ništa. Tada još uvek nije odlučio da se razvede, ali je odlučio da svoju nevernu ženu u potpunosti ignoriše. Ali ni to hirovitoj Žozefini nije odgovaralo. Tek tada je ona počela da žudi za njim. Odlučila je da se posveti samo njemu, prestala je da ga vara, i bila mu je danonoćno na raspolaganju. Ali on je tada, iako nije prestao da je voli, počeo da je drži na distanci i menja ljubavnice. Inače, bio je vezan za za njenu decu, brinuo se o njima i voleo ih, a i nije hteo da ostane i bez Žozefininih sposobnosti da uveri ljude u ono što je u njegovom interesu. A ona je bila vrlo vešta u tome.

U svojim pismima i dalje je bio nežan: "Dobro sam. Volim te i želim. Za mene postoji samo jedna žena na svetu". Kad bi ona čula glasine o njegovim ljubavnicama, on bi odgovarao: "Znam šta mislite kada mi spominjete druge žene.. Ja volim samo moju malu Žozefinu, dobru, hirovitu, koja se često ljuti, ali se svađa tako graciozno, ona sve radi graciozno, jer ona je jednostavno fascinantna...."

"Ljubav je vodio brzo i žestoko. Poput vatrogasca koji gasi požar", izjavila je Žozefina o Napoleonovom ljubavnom umeću. Ali, i ona je bila veoma bučna u vođenju ljubavi tako da je, ne jednom, probudila pola dvora svojim kricima...

Kako su se voleli Aleksandra i Nikolaj Romanov: Njihova ljubav bila je jača od vere i zakona! (FOTO)

Pet godina nakon što je postala carica, Žozefina i Napoleon su se razveli. Razlog je bio taj što ona nije uspela da rodi i osigura naslednika. Razvod je Žozefini teško pao, ali je pristala na njega kako bi omogućila Napoleonu da se oženi mlađom ženom koja bi mogla da mu rodi naslednika. Bivši supružnici su ostali u dobrim odnosima. Smatra se da je jedino što je ikada stalo između njih bila njena neplodnost. Do kraja se požrtvovano brinuo o njoj i njenoj deci. Na korišćenje je dobila dvorac Malmezon nedaleko od Pariza, gde se bavila uzgojem ruža. Čak 250 vrsta ruža raslo je u njenom vrtu.

Nekoliko meseci nakon razvoda pisao joj je: "Želim da vas vidim! Ako ste u Malmezonu, ja ću doći krajem meseca jer silno želim da vas vidim!" Nikad nije prestao da joj piše romantična pisma. Na kraju života je priznao da je njegova nova žena, austrijska princeza Matija Lujza, bila korisna jer je rodila sina, ali da je Žozefina ispunila njegov život pravom ljubavlju i bila mu uvek verna podrška u svemu.

Danima tugovao kad je umrla

Četiri godine nakon razvoda Žozefina je umrla od upale pluća koja je navodno bila komplikacija prehlade zadobijene za vreme šetnje s ruskim carem Aleksandrom I po vrtovima Malmezona. U to vreme Napoleon je već bio poražen, a za njenu smrt saznao je na ostrvu Elbi, gde je došao u progonstvo tog istog meseca kad je ona umrla. Navodno se, kad je čuo da je umrla, zaključao u sobu na dva dana, ne želeći nikoga da vidi. On sam umro je oko sedam godina kasnije, a poslednja reč na samrti bilo mu je navodno upravo Žozefinino ime. Ljubičice koje mu je ona poklonila nosio je u medaljonu oko vrata sve do smrti.

Zašto se brak Lenke Dunđerski i Nikole Tesle nikad nije ostvario: Nemoguća ljubav i velika tragedija

Žozefina i Napoleon, foto: Profimedia
Žozefina i Napoleon, foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs