Ime joj spominju svi lekari

Žena kojoj treba da zahvalimo za zdravlje beba: Zadužila čovečanstvo, a malo ko je zna! (FOTO)

Uprkos tome što je trudom i radom dokazivala da je izuzetan lekar i profesionalac, ova hirurškinja imala je dosta problema
Lifestyle
22:58h Autor:
Žena kojoj treba da zahvalimo za zdravlje beba: Zadužila čovečanstvo, a malo ko je zna! (FOTO)
Foto: Wikipedia

Virdžinija Apgar rođena je u Vestfildu u Novom Džersiju 1909. godine. Najmlađa od troje dece, Virdžinija je završila koledž 1929. godine, gde je izučavala zoologiju, psihologiju i hemiju, a potom je diplomirala na Univerzitetu Kolumbiji i ubrzo je specijalizirala hirurgiju.

Iako je bila posvećena učenju i poslu, Apgarova je uvek imala vremena i za svoje hobije. Svirala je violinu, putovala sa svojim amaterskim kvartetom, bavila se baštovanstvom, pecanjem, bejzbolom, golfom, sakupljala je poštanske markice... a u pedesetim godinama života počela je da uzima i časove letenja.

Apgarova je 1949. godine postala prva žena redovni profesor na medicinskom fakultetu Univerziteta Kolumbija. Ipak, uprkos tome što je trudom i radom dokazivala da je izuzetan lekar i profesionalac, ova hirurškinja imala je dosta problema.

U njenom dnevniku ostale su zabeležene tužne misli o tome kako je teško boriti se za ravnopravnost sa muškarcima kada ne može da ode ni na sastanke lekarskih udruženja jer su se oni svi odigravali unutar zatvorenih muških klubova.

Ismejali Nadu Macuru zbog jedne slike: Ovako im je zapušila usta! (FOTO)

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

APGAR test

Virdžinija Apgar obavljala je i brojna klinička istraživanja u Sloun bolnici za žene. Tako je došlo do onoga po čemu će je čovečanstvo zauvek pamtiti. Godine 1953. predstavila je javnosti APGAR test za ocenjivanje zdravlja novorođenčadi.

Apgar test radi se u prvom minutu i pet minuta po rođenju deteta. Reč je o veoma jednostavnom testu koji meri osnovne parametre kod novorođenčadi ocenama od 0 do 2 koje se potom sabiraju i daju vrednosti rangirane od 0 do 10. Ocenjuju se boja kože, srčani rad, mišićni tonus, stepen očuvanosti refleksa i pokušaji disanja.

Vrednosti ocena od 8 do 10 znače da je novorođenče u odličnom stanju i da mu je potrebno samo rutinsko zbrinjavanje u porođajnoj sali. Vrednosti 5-7 označavaju blažu depresiju novorođenčeta, dok vrednosti 0-4 znače da je bebi potrebna neodložna pomoć.

Sa 4 meseca prvi put čuo majčin glas: Reakcija ove bebe će vas potpuno raznežiti! (VIDEO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs