Neverovatno

Supruga vlasnika Zare nije marila za novac: Osnovala firmu, a pare ulagala u ovo!

Imala je samo dvadesetak godina i bila je krojačica, a onda je napravila imperiju
Lifestyle
19:20h Autor:
Supruga vlasnika Zare nije marila za novac: Osnovala firmu, a pare ulagala u ovo!
Foto: Prinstscreen/ Youtube/ Margo San

Rosalia Mera, koja je zajedno sa svojim suprugom osnivala Zara brend odeće i lanac trgovina, bila je najbogatija žena Španije, a prema Forbs magazinu i najbogatija self-made žena na svetu, sa bogatstvom koje se procenjuje na 6 biliona dolara.

Za razliku od drugih žena koje su nasledile bogatstvo od svojih očeva, supruga ili ljubavnika, Mera je napustila školu sa 11 godina i radila kao krojačica, od ranog detinjstva štedeći novac i ulažući u svoje snove.

Rođena je 28. januara 1944. godine u predgrađu La Corune, grada na severozapadu Španije. Kada je sredinom pedesetih napustila školu i počela raditi kao krojačica dobila je i povremene prilike da radi kao asistentkinja prodaje u prodavnici odeće u svom gradu. Imala je 22 godine kada je upoznala Amansia Ortega, koji se tu doselio sa ocem koji je bio železnički radnik. Udala se za njega iste godine i počela dizajnirati odeću u njihovoj kući.

Najbogatiji čovek na svetu živi skromno: Ortego je vlasnik Zare, ali ne voli modu!

Ortega je radio tada u prodavnici majica, a ona je svoju odeću počela prodavati u novootvorenoj kompaniji. Ubrzo su se odlučili na druživanje i pokretanje firme. Ona je počela da dizajnira donji veš i zavodljive spavaćice. U to vreme takav veš je bio pomalo šokantan, ali je uspela pronaći svoj put do svih žena koje ga žele nositi.

Uvidevši potencijal njihovih proizvoda na tržištu u Španiji, Mera i Ortega su osnovali modnu kompaniju Zara 1975. godine sa holding kompanijom Inditex sa sedištem u A Coruni.

To je s vremenom postala jedna od najvećih i najpoznatijih modnih kompanija sa brendovima kao što su Berška, Masimo Duti, Stradivarijus i Oysho i sa više od 6000 radnji u 86 država i zaradom od prodaje u iznosu 21 bilion dolara. Cilj ove kompanije bio je prodaja popularnih modnih brendova po niskim cenama, što se pokazalo kao odličan uspeh.

Nakon što su se razveli 1986. godine, dobila je deo kompanija, uprkos tome što je već imala novca dovoljno na osnovu globalnog širenja Zare. Ali novac koji je imala nije okrenula u vlastite svrhe, već je inspirisana primerom svog sina Markosa, koji je bolovao od psihičkog poremećaja, postala fokusirana na humanitarni rad. Naročito kroz svoju fondaciju Paideia, koja nastoji integrisati mentalno i fizički onemogućene ljude da pronađu posao.

Priča kćerke makedonskog imigranta: Ova žena je sama stekla bogatstvo i postala milijarderka!

Osim toga uložila je novac i u grupaciju za uzgoj morske ribe, ali i kompaniju koja se bavi analizom proizvoda iz okeana, a za koje se veruje da mogu doprineti lečenju raka. Investirala je u londonske Bulgari hotele i politički se angažovala kako bi se jasno protivila zakonu o abortusu u Španiji.

Zahvaljujući podeli deonica uspela je zadržati Inditex, time i deo Zare, zbog čega je njeno bogatstvo značajno raslo iz godine u godinu. Međutim, to je i dalje nije posebno interesovalo pa se 2004. godine odrekla pozicije u Inditexu i zadržala samo udeo od 7% ulažući sav novac u društvene projekte i angažmane, uključujući i onaj za mlade džez muzičare. Učestvovala je i izgradnji sistema za uzimanje otisaka prstiju novorođenčadi, sve u svrhu većeg pomaganja i prevenciji bolesti.

Doživela je moždani udar 14. avgusta 2013. godine za vreme praznika koje je slavila sa ćerkom i njenom porodicom i preminula u San Francisku naredni dan.

Autor teksta: Sara Velaga, izvor: Lolamagazin.com

Tamara (49) od obućarske radnje zaradila milione: Genijalna ideja podigla je iz pepela! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs