Ortego Amanasio

Najbogatiji čovek na svetu živi skromno: Ortego je vlasnik Zare, ali ne voli modu!

U jeku velike ekonomske krize Crvenom krstu donirao je 20 miliona evra uz objašnjenje da mu je teško da gleda sve više socijalnih slučajeva u svojoj zemlji
Zanimljivosti
09:50h Autor:
Najbogatiji čovek na svetu živi skromno: Ortego je vlasnik Zare, ali ne voli modu!
Foto: Prinscreen / Youtube Bloomberg Business

Retke su žene koje u svom ormaru nemaju bar jednu stvar iz Zare. Ali gotovo niti jedna ne zna da iza tog brenda i iza svake majice stoji jedan čovek. I to ne bilo kakav već čovek koji se zove Amansio Ortega i koji je od pre nekoliko dana i službeno najbogatiji Evropljanin te drugi najbogatiji čovek na svetu.

Imovina Amansia Ortege (79) u poslednjih godinu dana, uprkos krizi, uvećala se impresivnih 10,4 milijardi dolara.Zbog skoka vrednosti imovine za 17 posto u poslednjih godinu dana, vlasnik najvećeg svetskog lanca trgovina odećom smenio je Vorena Bafeta na mestu drugog najbogatijeg čoveka sveta.

Ortegina imovina procenjuje se na 71,5 milijardi dolara, a američki investitor “težak” je 70,2 milijarde dolara. Na čelu je i dalje osnivač Mikrosofta Bil Gejts sa rekordnih 85,5 milijardi dolara.

Čuo sam njegove poslednje reči, pa isključio aparate: Ispovest Titovog lekara!

Najveća bogatstva su mu nekretnine

Španski milijarder poseduje 59 posto Inditexa, kompanije koja stoji iza lanaca trgovina odećom poput Zare, Massimo Duttija, Bershke te Pull and Beara. Iako Inditex sa 6600 trgovina širom sveta donosi prihod veći od 18 milijardi evra godišnje, temelj Ortegina bogatstva zapravo su nekretnine. Između ostalih, vlasnik je najvišeg nebodera u Španiji, Torre Picassa u Madridu, te jednog od najluksuznijih američkih hotela - Epic Residences & Hotel u Miamiju. U samo poslednjih godinu dana imovina španskog magnata uvećala se za impresivne 10,4 milijarde dolara.

Kravatu je nosio samo na venčanju

Reč je o čovjeku koji je krenuo od nule i, uprkos tome što je stvorio jedan od najvećih poslovnih imperija na svetu, nikad nije imao svoju kancelariju, tako da mu bilo koji od zaposlenih može pristupiti kad god želi, bez najave. Kravatu je nosio samo jednom, na vlastitom venčanju, živi u stambenom bloku La Coruńe, bez posebnog osiguranja. Do 1999. svet nije znao ni kako izgleda jer je jedina njegova dostupna fotografija bila ona sa lične karte.Inače, Ortega važi za vrlo tajanstvenog poslovnog čoveka koji se izuzetno retko pojavljuje u medijima.

Istorijska tajna o Hurem: Šta je sve radila opasna crvenokosa žena?

Navodno je do sada dao samo tri intervjua. Retko odlazi i na odmor, a poznat je po tome što svaki dan ruča sa svojim zaposlenima u kompanijskom restoranu. Rođen je 28. marta 1936. u španskoj pokrajini Galiciji, u Busdongo de Arbasu, mestašcu sa 60 ljudi.

Foto: Prinscreen / Youtube Bloomberg Business
Foto: Prinscreen / Youtube Bloomberg Business

Španski građanski rat upravo je izbijao i porodica sa četvoro male dece teško je preživljavala od očeve železničarske plate i majčinih nadnica kućne pomoćnice. U potrazi za poslom porodica se seli u La Coruńu, u naselje skromnih kućica u nizu podignutih za radnike železnice. Jedan događaj iz detinjstva usekao se tada 13-godišnjem Ortegi toliko u pamćenje da je čvrsto odlučio da se mora izdići iznad skromnog života oca i majke. S majkom je otišao u trgovinu, gde su pokušali uzeti namirnice na dug.

"Ne mogu vam ovo dati bez novca. Morate platiti," rekao je vlasnik prodavnice gospođi Ortega i posalo je kući praznih ruku. Prema svedočenju Ortegina prijatelja koji je napisao jedinu njegovu autorizovanu biografiju, Amanasio je bio tako ponižen da je odlučio napustiti školu i početi raditi.

Niko vas ne može učiniti mizernim bez vašeg pristanka: Poučne misli Eleonor Ruzvelt!

Prvo je prodavao bademantile

Prvi posao našao je u lokalnoj krojačnici Gala, koja dandanas postoji u La Coruńi. Većinu vremena je slagao robu, ali do 16. godine oštroumni je klinac uočio da pravi novac ne leži u gomilanju odeće u nadi da će se prodati nego u tome da se mušterijama da tačno ono što traže i što je brže moguće. Taj zaključak biće temelj za kompaniju koja je iz korena potresla industriju odeće. Amanasio je shvatio da mora kontrolisati sve faze biznisa - izradu, transport i prodaju. Imao je sreće što se nalazio u idealnom okruženju; siromašni muškarci Galicije jedini su novac mogli zaraditi na moru, a žene su ostajale kod kuće da spajaju kraj s krajem.

Bile su spremne teško raditi za malo novca, a ono što su znale raditi dobro bilo je ono što je Ortegi trebalo - šivenje.

Spretni tinejdžer počeo je organizovati hiljade žena u svojevrsne zadruge, a prvo što im je dao da izrađuju bili su bademantili koje je prodavao preko svoje prve kompanije, GOA. Upregnuo je celu porodicu; on je dizajnirao, brat Antonio se brinuo za poslovnu stranu, a sestra Džozefina za knjigovodstvo.

Čim je prikupio dovoljno gotovine, 1975. je otvorio prvi prodavnicu. Nazvao je Zara, ali samo zato što je bilo zauzeto ime koje je stvarno želio - Zorba, prema Grku Zorbi.

Bivša supruga i nakon razvoda ostala deoničarka

Ovaj 79-godišnji Španac prvu Zaru otvorio je 1975. godine sa tadašnjom suprugom Rosalijom, koja je i nakon njihovog razvoda ostala jedan od bitnih deoničara kompanije koju je gradila.

Da ne pukne bruka: Monstruozni čin dede kraljice Elizabete!

Ortegi je trebalo deset godina da osnuje holding kompaniju Inditex (u kojoj danas ima 59,8 posto deonica) te da otvori prvu trgovinu izvan Španije, u Portugalu. Godine 1991. osniva brend Pull & Bear i kupuje Massimo Dutti, 1998. pokreće Bershku (danas ima 785 prodavnica u svetu), a 1999. kupuje lanac Stradivarius za 2,9 miliona dolara.

Biznis insajder otkriva i kako Ortega usprkos tome što je bogatstvo izgradio na modi, modu uopšte ne voli. Navodno svaki dan nosi istu odeću na posao: belu košulju, plavi sako i sive pantalone, ali ne Zarine. Takođe, svaki dan ide u isti kafić. U slobodno vreme Ortega voli jahanje u konjičkom centru, koji je takođe u njegovo vlasništvo. Iz njegova privatnog života poznato je i to da se 2001. godine oženio drugi put, no detalji razvoda sa prvom suprugom nisu došli u javnost. Zna se da je ona i nakon razvoda ostala jedan od vodećih deoničara kompanije te da je aktivno sudelovala u njenom razvoju.

Mira Furlan: Od jugoslovenskog filma do holivudskih visina! (VIDEO)

Foto: Prinscreen / Youtube Bloomberg Business
Foto: Prinscreen / Youtube Bloomberg Business

Navodno je njegovu braku kumovala izvanbračna veza s Florom Perez, koja mu je kasnije postala druga supruga. Prvi brak počeo mu se ozbiljno raspadati početkom osamdesetih, a upravo u to vreme kompanija mu je doživela ekspanziju. Otvorio je prvi distributivni centar u Arteixu, zgradi koja se prostire na više od 10.000 četvornih metara. Prvu trgovinu izvan Španije otvorio je 1988. u Portugalu, a godinu dana kasnije otvorio je prvu Zaru u Njujorku.Inditex je 2001. kreirao brend za donji veš Oysho, koji je takođe među najpopularnijim brendovima na svetu.

S drugom suprugom Florom Amanasio živi u zgradi u La Corunji. Iz prvog braka ima 46-godišnju kćerku Sandru i sina Markosa. Markos ima cerebralnu paralizu, pa su zbog njega roditelji osnovali poseban fond koji finansijski pomaže bolesnoj deci. Sandra je nakon majčine smrti nasledila sedam posto deonica Inditexa i tako postala najbogatija Špankinja. Završila je psihologiju, aktivna je u različitim nevladinim organizacijama koje se bave ekologijom i socijalnim temama. Druga kći, Marta, nedavno se udala za španskog džokeja Sergija Alvareza Moju. Navodno je tad njen otac platio paparacima pola miliona dolara da ne slikaju i ne uznemiravaju njegovu najmlađu kćerku tokom medenog meseca, koji je provela u Kambodži.

Dita fon Tiz: Žena koja je od striptiza napravila umetnost! (FOTO)

Upravo je ona zadužena posljednjih godina za dizajnerski deo Zarina koncepta. I očito joj jako dobro ide.

Iako je planetarno bogat, Ortega ne pati od statusnih simbola. U svojoj garaži ima samo jedan automobil - Audi A8 sedan, koji je poznatiji po udobnosti nego po luksuzu. Osim toga, poseduje The Global Express BD-700, privatni avion proizvođača Bombardiera.

Avion ga je koštao 45 miliona dolara, ali navodno ga retko koristi za luksuzna i daleka putovanja jer, kako sam kaže, previše voli raditi da bi imao vremena ići na odmor. Više ga koristi za posao, a njime putuju i neki vodeći ljudi njegove kompanije.

Jedini put kad je došao na naslovnice, a da to nije bilo povezano sa njegovim poslom, jest pre dve godine kad je u jeku velike ekonomske krize Crvenom krstu donirao 20 miliona evra uz objašnjenje da mu je teško gledati sve više socijalnih slučajeva u svojoj zemlji. Crveni krst mu je javno zahvalio na donaciji, ali mediji napominju da je ovaj bogataš po tome popriličan izuzetak kad je reč o španskim milijarderima, koji inače nemaju tradiciju doniranja značajnijih novčanih iznosa u dobrotvorne svrhe.

Na vrhuncu karijere su odlučili da se ubiju: Slavni koji su presudili sebi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs