Počelo kao eksperiment

15 meseci nisam popio ni kap alkohola, ali ni kafe: Evo šta se desilo!

Sada, ako i odem na piće, maksimalno izdržim sat vremena jer mi toliko treznom traje koncentracija u grupi pijanih ljudi
Lifestyle 10.08.2016. - 21:30h Autor: jutarnji.hr
Foto: Profimedia

"Tačno na današnji dan, pre 15 meseci, presao sam da pijem alkohol i kafu", piše Tobias van Šnajder, uspešni dizajner koji je odlučio da se odrekne ovih poroka.

 

Šnajder je rođen u Nemačkoj, a trenutno radi kao kreativni direktor i šef dizajnera u Spotifyju u Njujorku, vodećem muzičkom servisu na svetu. Kao dizajner radio je za poznate brendove poput Red Bula, Gugla, BMW-a, Sonija, Tojote, Ralf Lorena i drugih.

 

Svoje navike promenio je prvenstveno iz znatiželje, a o tome je napisao članak za Huffington Post koji prenosimo u celosti:

 

"Nekoliko prijatelja s Fejsbuka i Tvitera zamolila su me da napišem nešto o svom iskustvu pa evo da podelim s vama što se dogodilo.

 

Pre više od godinu dana prestao sam da pijem alkohol i kafu i, iskreno, nisam primetio neke značajne nuspojave. Ali, ovo sam naučio...

 

Foto: Shutterstck
Foto: Shutterstck

Uštedeo sam 1.000 dolara mesečno

 

Nakon dva meseca primetio sam da imam 1.000 dolara više na svom računu. Da, to izgleda mnogo, ali ako izračunate, shvatićete da i nije toliko mnogo. Živim u Njujorku tako da bih potrošio 1.000 dolara mesečno na alkohol, trebao bih trošiti 33 dolara dnevno. Pretpostavimo da popijem dva do tri koktela svaki drugi dan (što iznosi 10 dolara bez napojnice), pa uključimo nekoliko boca vina mesečno i lako dođemo do iznosa od 1.000 dolara.

 

Neki će možda pomisliti da je ovo već alkoholizam, ali verujte mi da piće do dva svaki dan u Njujorku je više nego normalno.

 

Osim toga, izlazak podrazumeva i povremenu večeru ili sitni obrok. Retko samo pijete. Vrlo često pritom ogladnite i kupite nešto da pojedete. I pre nego što ste se okrenuli, potrošili ste 1.000 dolara.

 

Manje tračeva

 

Među prvim stvarima koje sam primetio je pomanjkanje socijalne interakcije koju je sa sobom doneo moj novi režim. Evo što se dogodilo:

 

Više ne izlazite često kao pre. Iscrpljujuće je neprestano i iznova objašnjavati zašto ne pijete. I ne, niti jedno piće ne dolazi u obzir. Kad me neko pita da im se pridružim na piću, automatski odbijam jer se ne želim baviti tračevima trezan.

 

Ako i odem na piće, maksimalno izdržim sat vremena jer mi toliko treznom traje koncentracija u grupi pijanih ljudi.

 

Premda nikad nisam bio preterano osoba za zabavu, otkad sam se odrekao alkohola, izlazim još manje. Shvatio sam koliko se prijateljstava zapravo bazira na navikama vezanima uz alkohol. "Idemo na piće" je rečenica savršeno uobičajna u našim životima i ne traži objašnjenje. Svi znaju što sledi.

 

Svi ga konzumiramo, bez izuzetka: Ovo izaziva čak 7 vrsta raka!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bolje spavam

 

Nakon što sam izbacio alkohol, kvalitet sna mi se drastično poboljšao. I ne govorim o tome da bih lakše zaspao, nego baš o kvalitetu sna. Sigurno je lakše zaspati nakon čaše, dve vina ili piva, ali pritom bi kvalitet sna mogao biti upitan.

 

Sad spavam bolje i budim se pun energije. Prije bih s alkoholom potpuno uništio jutra, čak i ona nakon jednog pića.

 

Nema kafe - nema panike, nema stresa

 

Ovo je možda posledica koja je lična i ne znam vredi li pisati o njoj. Ali, izbacivanjem kafe iz ishrane postao sam opušteniji. Zbog kafe sam uvek bio u stresu, povećavala mi je šanse da upadnem u teskobu i kvarila mi je probavu. Kako sam izbacio kofein, ne samo da sam opušteniji, nego mi probava savršeno funkcioniše!

 

Osim toga, obožavam miris i ukus kafe. Zato povremeno popijem kafu bez kofeina. Leti sad pijem ledeni čaj, a zimi normalnu verziju čaja.

 

Otkrio sam i da rečenica "idemo na kafu" zapravo označava društvenu aktivnost, a ne samo ispijanje kafe.

 

Zadržite društvenu naviku, a kafu zamenite nečim drugim. Sve u svemu, zadovoljan sam svojom odlukom i nemam želje da počnem ponovno piti, ni kafu ni alkohol. Ne kažem vam da biste i vi trebali da učiniti isto. Ako ste srećni i zadovoljni s onim što radite, nemojte ništa menjati.

 

Ja sam svoje navike promenio iz znatiželje i sviđa mi se kako je ispalo.

 

P.S. Ako se neko pitao - ne pušim cigarete i ne pušim travu. Ne konzumiram nikakve droge. Imam internet, to je dovoljna zvisnost za mene."

 

Nekada gutao knjige, sada samo alkohol: Životna drama slavnog glumca! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...