Ponavljajte svako veče

Moć podsvesti: 5 stvari koje morate da kažete sebi pred spavanje!

Praktikovanje zahvalnosti povećava nivo sreće, utiče pozitivno na vaš imuni sistem i jača vaše veze, a takođe vam može pomoći da postignete kvalitetniji i bolji san
Lifestyle
00:28h
Foto: Thinkstock

Zašto smo, svaki put kad uveče legnemo u krevet, odjednom preplavljeni negativnim mislima i najgorim mogućim scenarijima, kao i velikom listom stvari koje moramo da uradimo sledećeg dana?

 

Iako bi dobar i kvalitetan san trebalo da bude na vrhu liste naših prioriteta, mozak nekako uvek pronađe način da ovo postane nemoguća misija, a beskrajne analize i negativnost mogu dovesti do nesanice i konstantnog psihičkog i fizičkog umora.

 

Ipak, stručnjaci dele mišljenje o tome kako na dobar san utiču stvari koje sebi govorimo pre nego što zaspimo.

 

Ovo su stvari koje bi trebalo da ponavljati sebi svake večeri kad legnete u krevet:

 

1. Zahvalana sam zbog...
Praktikovanje zahvalnosti povećava nivo sreće, utiče pozitivno na vaš imuni sistem i jača vaše veze, a takođe vam može pomoći da postignete kvalitetniji i bolji san. Stoga, svake noći kad legnete u krevet, prisetite se svega na čemu ste zahvalni. Ili, još bolje, zapišite to.

 

Bolovi su posledica negativnih emocija: Svaka donosi bolest određenom organu!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

2. Puštam stvari da idu svojim tokom
Znate za onu izreku - Nikad u krevet ne idite ljuti? Istraživanja su pokazala da nam negativne emocije koje sa sobom nosimo u krevet onemogućavaju dobar i kvalitetan san. To ne znači da nužno morate da rešite svaki problem pre spavanja, nekad je bolje prespavati i učiniti to hladne glave, ali svakako bi trebalo da se rešite anksioznosti i pritiska pre nego što utonete u san i postignete mir nekim od mentalnih tehnika.

 

3. Ja sam jaka, dobra, hrabra... Ili bilo koja druga vrlina
Poenta je u tome da se fokusirate na svoja dostignuća, snagu i pozitivne osobine. Prihvatanje sebe je ključ za srećan život, a opet to tako retko praktikujemo.

 

4. Šta mogu da učinim da ovo poboljšam?
Bilo da imate određeni problem ili se nalazite u teškom periodu života, postavljanje konkretnog pitanja sebi pre nego što krenete na spavanje može da pomogne. Autor Stiven Kotler kaže da rešenje određenog problema leži upravo u lucidnim snovima, u podsvesnom, onom momentu u kojem odjednom jasno vidimo rešenje situacije.

 

5. Pronaći ću mir
Ako se u krevetu prevrćete neko vreme i ne možete da zaspite, možda može da pomogne jedna fraza koju ćete ponavljati. Slavni Dipak Čopra ističe važnost ponavljanja ove mantre u sebi. Ukoliko opet u trenutku izgubite fokus i počnete da razmišljate negativno, lagano se vratite na ovu mantru i ponavljanje ove fraze.

 

Kameleon tehnika, tajno oružje psihijatara: Kako da dobijete sve što hoćete, bez imalo muke!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...