Bio je u pravu

Ajnštajnov tajni recept: Ovako je genijalac rešavao sve probleme u životu!

Da li ste primetili da vam je uvek lakše da date pravi savet nekome drugome nego samom sebi?
Lifestyle
22:42h Autor:
Foto: Profimedia

Albert Ajnštajn je rekao: "Ako imam sat vremena za rešavanje problema, 55 minuta ću da potrošim na razmišljanje o problemu, a pet o tome kako da ga rešim." I bio je u pravu. Umesto "bezglavog" srljanja u pokušaje rešavanja problema, bolje je duboko udahnuti i dobro ga sagledati. Naime, ako problem razumete, tad ćete mnogo lakše da ga rešite.

 

Da li ste primetili da vam je uvek lakše da date pravi savet nekome drugome nego samom sebi? Zato, zamislite da to nije vaš problem već tuđi i savetujte šta uraditi. Takođe, ako je moguće, pokušajte da problem razdvojite na manje celine i dobro razmislite o svakoj - na primer, kako bi situacija mogla da se razvija ako ovo uradim ovako ili ono onako. Pokušajte da razmislite o posledicama svakog koraka koji nameravate da preduzmete kako biste videli da li je to dobra odluka.

 

Kućna pomoćnica razotkrila Alberta Ajnštajna: Ovo o genijalcu niste znali! (FOTO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Važno je i kako sebi predstavljate problem, odnosno koje reči upotrebljavate. Recimo, ako želite da prestanete da pušite jer vam je to postao problem pa, umesto da sebi ponavljate: "Prestaću da puštim", radije ponavljate: "Produžiću sebi život, biću zdraviji, imaću više energije". Takav način razmišljanja pre će da vas dovede do cilja.

 

Zgodan trik je i formulisanje problema kao pitanja jer ljudski mozak jednostavno obožava zagonetke i automatski traži odgovor, čak i kada toga nismo svesni. Takođe, dobra motivacija je i nagrađivanje. Na primer, problem vam je nekoliko kilograma viška i želite da ih skinete. Tada razmišljajte ovako - cele nedelje ću paziti na kalorije, ali u nedelju ću sebi dati oduška i počastiću se nekom poslasticom. Kilogrami će padati bez obzira na jedan "grešan" dan, a osećaćete se motivisano.

 

Nesrećna Mileva Marić: Unakazili je na rođenju, Ajnštajn je ponižavao, umrla u bedi! (FOTO)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...