Srpska istorija

Zaboravljena mračna tajna Beograda: Na mestu Narodnog pozorišta dešavale se jezive stvari! (FOTO)

U vreme kada je srpska prestonica bila tek jedna od turskih varoši, na mestu gde se danas nalazi pozorište nekada je stajalo nešto mnogo zlokobnije
Lifestyle
01:00h Autor:
Zaboravljena mračna tajna Beograda: Na mestu Narodnog pozorišta dešavale se jezive stvari! (FOTO)
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Današnji Trg republike i čitav kraj oko njega nekada su bili "daleka periferija" Beograda. Ovde se nalazila jedna od četiri kapije za izlazak iz grada. Kako se nalazila na drumu koji je vodio u pravcu Istanbula (Stambola) po ovome je i dobila ime - Stambol kapija. Pored Stambol kapije, to su bile i Sava-kapija, Varoš-kapija i Vidin-kapija.

Stambol kapija se nalazila negde na prostoru između današnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu. Ispred kapije nalazilo se polje obraslo travom. Trga republike još nije bilo, kao ni današnjeg centra Beograda.

Kako je Srbija dobila najvoljeniju kraljicu: Do tada neviđena svadba na evropskim dvorovima! (VIDEO)

Foto: Kurir / Dragana Udovičić
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Stambol kapiju su napravili Austrijanci za vreme svoje vladavine severnom Srbijom i Beogradom početkom 18. veka. Legenda kaže da je kapiju podigao Laudon, koji je izgradio i rov oko šireg Beograda nazvan Laudonov šanac. Od svih kapija, ova je bila najčvršće zidana, od tesanog kamena i cigle, a imala je i prostorije za smeštaj vojnika koji su držali stražu.

Uzela kuburu i presudila joj: Kneginja Ljubica ubila ljubavnicu kneza Miloša!

Kroz Stambol kapiju se ulazilo na tri ulaza: u sredini je bio veliki prolaz za kola, a sa obe strane po jedan manji otvor za pešake. Put koji je iz varoši izlazio na Stambol kapiju delio se odmah na dva kraka: jedan je išao desno ka Terazijama, a drugi levo ka Tašmajdanu i Paliluli.

U neposrednoj blizini ove kapije, Turci su za vreme svoje strahovlade nabijali na kolac buntovne Srbe, pa je čitav kraj bio na veoma lošem glasu. Zato i ne čudi što je odmah po uspostavljanju srpske vlasti u gradu, knez Mihailo naredio rušenje Stambol kapije. Uklanjanje objekta je počelo polovinom aprila, a dovršeno je 19. maja 1866. godine. Već 1868. počela je izgradnja Narodnog pozorišta koje je uskoro postalo simbol ovog mesta, a priča o kapiji je pala u zaborav.

Mudra kneginja Persida Karađorđević: Srpkinja kojoj su se i Turci divili! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs