Malo šta nas toliko asocira na jesen kao što je miris pečenog kestenja. I dok ih najčešće kupujemo na ulicama gradova, možemo ih isto tako kvalitetno ispeći i kod kuće, a postoji i poseban trik uz koji se više nikada nećete boriti s odvajanjem njihove ljuske.
Tajna je u zarezivanju kore i potapanju kestena u toplu vodu - dakle, pre no što kesten stavite u rernu da se peče, nežno ih zarežite duž ravne strane (možete i u krstić), a zatim pre pečenja prokuvajte 10 minuta u ključaloj vodi, ili ih potopite u vrelu vodu na bar 20 minuta. Tako će korica dodatno omekšati, a kesteni će se kasnije u rerni ravnomernije peći. Nakon toga, kestenje stavite u rernu da se peku na 200 stepeni, a rez treba da bude okrenut prema gore. Pecite ih 25-30 minuta, polovinu vremena na najvišoj temperaturi, a zatim na srednjoj vatri.
Za kraj, kako bi bili dodatno mekani, kada su pečeni, kestenje umotajte u kuhinjsku krpu i ostavite ih da u njoj otpuste svoju prvu vrelu paru. Para unutar krpe će omekšati koru, nakon čega će se kestenje savršeno lako guliti.