Kako se pravilno peru peškiri i na koliko stepeni: Mnogi prave ove greške, a ovo je jedini način da budu mekani i čisti

Mnogi još uvek ne znaju kako se pravilno peru peškiri i na koliko stepeni, te često ponavljaju iste greške.

Lifestyle
Kako se pravilno peru peškiri i na koliko stepeni: Mnogi prave ove greške, a ovo je jedini način da budu mekani i čisti
Foto: Profimedia

Preporučena temperatura za pranje peškira zavisi od njihove namene i stepena zaprljanosti. Generalno, za svakodnevno pranje peškira za ruke ili tela dovoljna je temperatura od 40-60°C za uklanjanje nečistoća i bakterija.

Za peškire koji su jako zaprljani ili su bili izloženi telu ili površinama sa bakterijama, preporučuje se pranje na temperaturama višim od 60°C kako bi se obezbedila potpuna dezinfekcija.

Peglanje, Veš, Peglanje veša, Ispeglan veš, Peškiri
foto: Shutterstock

Prilikom pranja peškira važno je koristiti adekvatan deterdžent koji će ukloniti prljavštinu, ulje i bakterije. Za dodatnu dezinfekciju možete dodati izbeljivač ili dezinfekciona sredstva koja su specijalno formulisana za tkaninu koja se pere.

Uverite se da sredstva za izbeljivanje nisu previše jaka i da ne oštete tkaninu peškira. Materijal peškira takođe može uticati na temperaturu pranja.

Peškiri od pamuka ili mikrovlakana obično se mogu prati na višim temperaturama, dok peškiri napravljeni od delikatnijih materijala kao što je svila zahtevaju nežniji pristup i niže temperature pranja kako bi se izbeglo oštećenje tkanine.

peškiri
foto: Shutterstock

Pored pranja na odgovarajućoj temperaturi, važno je i da redovno menjate peškire kako biste sprečili nakupljanje bakterija i neprijatnih mirisa.

Takođe, nakon pranja, peškire treba dobro osušiti na vazduhu kako bi se sprečilo stvaranje buđi i gljivica.

Ako je moguće, izbegavajte upotrebu omekšivača, koji može smanjiti upijanje peškira.

Praćenjem preporuka o temperaturi pranja, upotrebom kvalitetnih deterdženata i dezinfekcionih sredstava i pravilnom negom peškira nakon pranja, možete osigurati da su vaši peškiri čisti, mirisni i prijatni za korišćenje, piše Krstarica.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs