Darija je 2016. godine nestala usred bela dana: Posle 8 godina ni traga, a kad su uzeli njen telefon bilo im je jasno...

Iako je prošlo 8 godina od Darijinog nestanka, ljudi se i dalje bave detektivskim poslom, pokušavajući da reše ovaj slučaj

Lifestyle
13:24h Autor:
Darija je 2016. godine nestala usred bela dana: Posle 8 godina ni traga, a kad su uzeli njen telefon bilo im je jasno...
Foto: preentscreen/Instagram

Ova priča više liči na holivudski triler, ali je sve u njoj istinito do poslednjeg slova.

Darija Bulba je ukrajinska manekenka koja je misteriozno nestala na ulicama Šangaja usred bela dana i nikad je više nisu pronašli.

Darija Bulba je devojka sa očaravajućim osmehom iz Odese. Došla je u grad svojih snova kako bi radila kao manekenka. Sada bi imala 28 godina.

Nestanak u Šangaju

Ujutro 6. avgusta 2016. godine nestala je u ogromnom gradu gde svaki centimetar ulica pokrivaju nadzorne kamere. Od njenog nestanka prošlo je gotovo 8 godina, ali još uvek niko ne zna šta se tada dogodilo u Kini i gde bi mogla biti.

Srećno detinjstvo u Odesi

Darija je rođena 25. septembra 1995. godine u lučkom gradu na obali Crnog mora. Rasla je u srećnoj porodici, svirala gitaru i obožavala da peva.

Početak karijere

Godine 2015. završila je Odeski koledž za ugostiteljstvo, smer Pravo. Još kao studentkinja počela je da se bavi manekenstvom. Nakon što je završila školu manekenstva "Art-Podium" u Odesi, ostvarila je svoj san – počela je da se snima za kataloge, časopise, muzičke spotove i reklame. Posetila je mnoge zemlje – Italiju, Grčku, Tursku… U Kinu, koja je postala kobna za nju, putovala je dva puta.

Darija Bulba
foto: preentscreen/Instagram

Poslednji put u Kini

Dana 7. aprila 2016. godine Darija je ponovo otputovala u Kinu po ugovoru sa šangajskom agencijom.

Tragedija usred dana

Darija je svaki dan bila u kontaktu sa svojima – čula se sa porodicom svakodnevno, to je bio njihov ritual i ni jedan dan nisu prekidali. Komunicirala je sa prijateljima putem mreže VKontakte i aplikacije WeChat (mobilni sistem za slanje tekstualnih i glasovnih poruka). Međutim, 6. avgusta prestala je da se javlja. Dva dana kasnije, porodica je od Darijine cimerke saznala strašnu vest – Darija je nestala te noći i nikad se nije pojavila na vratima. Prema rečima prijateljice, otišla je na sastanak sa poznanikom, ali se kući nije vratila.

Zvanična verzija

Porodica je reagovala munjevito. Nakon pokretanja krivičnog postupka, obraćanja Interpolu i lokalnim vlastima, postalo je jasno da je potrebno da se ovaj misteriozni nestanak obelodani. Darijin otac je putem e-pošte poslao molbe za pomoć svim centralnim televizijama u Ukrajini, ali nije dobio odgovor.

Darija Bulba
foto: preentscreen/Instagram

Potraga za odgovorima

U prvih nekoliko meseci nakon tragedije, porodica je bila u stalnom kontaktu sa ukrajinskim konzulatom u Šangaju. Uveravali su ih da policija savesno radi na slučaju, ali nikakvih konkretnih pomaka nije bilo. Šangajska policija odmah je iznela verziju o Darijinom samoubistvu, ne razmatrajući druge teorije. Kada je Darijin otac izrazio želju da dođe u Kinu u potrazi za odgovorima, predstavnici zakona su ga odgovarali, tvrdeći da bi samo ometao njihovu policijsku proceduru.

Dolazak u Šangaj

Nakon što je čekao vesti o Dariji gotovo dva meseca, njen otac je konačno stigao u Šangaj. Otkrio je da nije jednostavno otići do istražitelja i saznati kako napreduje slučaj. Prvo je morao da preda notu ukrajinskom konzulatu, a tek nakon toga je policija mogla da ga primi. Posle potrebnih birokratskih postupaka, istražitelji iz policijske stanice u okrugu Hongkou su ga primili. Objasnili su mu da je Darija nestala dok je šetala obalom, između dve nadzorne kamere. Pretpostavili su da se utopila, jer je bila u pripitom stanju. Po njima je bilo očigledno da je, ako osoba ide ulicom sa slušalicama i pleše, pod uticajem zabranjenih supstanci.

Darija Bulba
foto: preentscreen/Instagram

Imigraciona služba objasnila je da Darija nije napustila granice Kine. Istražitelj vodene policije rekao je da su pregledali dno reka u tom mestu gde je, prema njihovim pretpostavkama, Darija mogla da se udavi, ali nisu pronašli nikakve tragove. Istakli su da u zalivu postoje mesta gde se sakuplja sav otpad, te da bi, da se Darija utopila, oni pronašli njeno telo tamo.

Prema rečima policije, pregledali su sve mrtvačnice i policijske stanice, ali Darija nije bila tamo. Ako je živa, očekuju da će je videti na snimcima sa kamera, jer je čitav Šangaj pokriven kamerama i ona nije mogla tek tako da nestane u ovim "betonskim džunglama."

Izgleda da jedino Darijinog oca zabrinjava činjenica da policija sebi protivreči. Naime, najpre su tvrdili da se Darija utopila, a sada kažu da je živa.

Problemi sa nadzornim kamerama u gradu gde je svaki centimetar pod prismotrom

Ko je bio u Kini, zna da su kamere na svakom koraku. Činilo se da nije najteži zadatak pregledati snimke i započeti rešavanje slučaja nestale ukrajinske manekenke. Međutim, policija Šangaja dugo nije htela da prikaže snimke neutešnom ocu. Tek nakon što se obratio Generalnom konzulatu Ukrajine, uspeli su da dobiju pristup snimcima. Na snimcima se jasno vidi kako Darija šeta, veselo pleše ulicom, a potom nestaje iz vidokruga kamera na obali.

Darija Bulba
foto: preentscreen/Instagram

Čudni pozivi i susret s prijateljem iz Moskve

U ovom slučaju nestanka, prepunom tajni i neslaganja, stalno se pojavljuju nove zastrašujuće informacije. Kad su uzeli Darijin telefon da pregledaju, imali su šta i da vide. Kasnije je otkriveno da je Darija primala brojne pozive od nepoznate osobe koja joj je zakazala sastanak u jednom hotelu, ali se nikada nije pojavila. Komšije su kasnije izjavile da je izgledalo kao da je neko prati, pokušavajući da sazna kako i kojim putem će stići do dogovorenog mesta. Nakon njenog nestanka, neko je ušao na njen profil na Vkontakteu. Poslednja aktivnost na profilu bila je 25. avgusta 2019. godine u 16:45. Roditelji su tvrdili da je pristup društvenim mrežama imala isključivo njihova nestala ćerka i njena cimerka, koja ne bi ušla na profil svoje prijateljice. U nekom trenutku pojavile su se informacije da se Darija kobne večeri sastala s nepoznatim prijateljem iz Moskve.

Pavel, tetovaža s likom modela i ljubomora

Nakon dva meseca uzaludnog boravka u Kini, Darijin očajni otac odlučio je da se vrati kući. Kasnije ga je kontaktirao izvesni Pavel, koji je rekao da zna ko je umešan u Darijino nestanak, ali da će informacije dati tek kada mu porodica vrati dug koji mu je Darija ostavila. Nakon kratkog nagovaranja, mladić je ispričao svoju verziju događaja.

1 / 3 Foto: preentscreen/Instagram

Rekao je da njegova devojka iz Kine ima starijeg brata koji radi kao policajac u Šangaju i da je on organizovao Darijinu otmicu. Na pitanje zašto je to učinio, Pavel je izjavio da je njegova bivša devojka bila ljubomorna na Dariju i na taj način joj se osvetila. Kasnije se Pavel vratio u Šangaj i rekao porodici nestale da se šalio i da zapravo ne zna gde je Darija, te da je sve što je rekao izmišljotina i nagađanje. Porodica Bulba ispravno je postupila – predala je prepiske konzulu u Šangaju i pokazala ih policiji u Ukrajini, gde se vodila istraga, ali su tamošnje vlasti odlučile da zatvore oči pred tim informacijama. Šangajska policija nikada nije pozvala Pavela na ispitivanje.

Teorije zavere i misteriozni nestanak

Lokalne kineske novine iznele su svoju teoriju i "čak povezale nestanak Ukrajinke s navodnim hapšenjem poznatog kineskog stručnjaka iz raketno-kosmičke industrije Hou Jianwenja, koji je bio optužen za špijunažu". Pretpostavljalo se da je Darija mogla da radi za njega kao "lepa zamka" za regrutovanje agenata. Bilo je mnogo različitih teorija, ali informacije o pravom mestu boravka Darije nema do danas.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs