Turisti zaneme kad je vide: Najlepša ulica na svetu krije neobičnu istoriju, a nećete verovati gde meštani žive

Ulica koja se nalazi među pećinama koje su bile nastanjene još u kameno doba, oduzima dah svojom lepotom, ako se ikada nađete u ovom delu Španije, morate je posetiti

Lifestyle
21:04h
Turisti zaneme kad je vide: Najlepša ulica na svetu krije neobičnu istoriju, a nećete verovati gde meštani žive
Foto: Sergi Reboredo / Zuma Press / Profimedia

Putnici koji obožavaju da istražuju male, šarmantne ulice ostaju bez daha kada se nađu u španskom gradiću Setenilu de las Bodegasu, čije su kućice uklesane u kamenoj steni.

Smešten u Španiji, između Sevilje i Malage, oko 160 kilometara severoistočno od Kadiza, gradić privlači sve veći broj posetilaca željnih šetnje ovom predivnom ulicom, koja s razlogom nosi nadimak jedne od najlepših na svetu.

najlepša ulica
foto: Sergi Reboredo / Zuma Press / Profimedia

Njeno ime je Kalje Cuevas del Sol, što u prevodu znači ‘sunčeve pećine’, a izgrađena je ispod masivne ploče visoke stene. Osim što ćete onde uživati u prizoru i ugodnom hladu, pronaći ćete i niz restorana smeštenih između kamenih ploča i zelene reke.

Ako odlučite da tu ručate, u čarobnom spoju letnjeg povetarca i žubora vode, domaćini preporučuju isprobavanje lokalnog specijaliteta – supe od divljih šparoga.

najlepša ulica
foto: geogphotos / Alamy / Alamy / Profimedia

Oduševiće vas i spoznaja da se nalazite na mestu s impozantnom istorijom, jer se veruje da su pećine bile nastanjene još u kameno doba. Današnji Setenil de las Bodegas razvio se iz utvrđenog maurskog grada koji je zauzimao liticu s pogledom na oštar zavoj reke Rio Treho.

Danas su ostale kuće koje su žitelji sagradili u međuprostorima između stena, koje im osiguravaju idealne uslove umerenih letnjih vrućina i blagih zima.

Osim prelepe ulice, čitavo mesto opasano je pitoresknom prirodom Andaluzije i ispunjeno predivnim trgovima i dvorcima. Među onima što turisti rado posećuju jeste Plaza de Andaluzija, s bogatom ponudom obožavanih tapasa, i dvorac Nazari iz 12. veka obeležen impresivnim tornjem i pogledom na vinograde.

Stil / bizportal.rs

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs