Nove destinacije

KRALJEVINA BAHREIN: Kao stvorena za dobar odmor!

Treća najmanja država u Aziji, posle Maldiva i Singapura, postaje pravi magnet za turiste, ali i za život - nudi najbolje uslove za imigrante

Galerije
10:14h Autor:
1 / 8 Foto: Profimedia

Mala ostrvska zemlja u Persijskom zalivu privukla je našu veliku pažnju u januaru, kada nam je iz ove, nama ne baš poznate države stiglo 67,5 tona medicinske pomoći. Posebno nedavno, kada je kralj Bahreina Hamad bin Isa el Kalifa ugostio predsednika Srbije.

Korona neće večno da nas muči, a i do kraja godine bi trebalo da se otvore ambasade u Manami i Beogradu, pa vize (30 dana - 106 $, traje dve godine) naši državljani neće morati da traže preko Moskve. Putoholičari će tada, daleko lakše, lično moći da se uvere kako je na krečnjačkom platou, visokom tek nekoliko desetina metara (od 20 do 60 m), prekrivenom uglavnom peščanim dinama, rođen novi azijski div.

Bahrein je jedna od najbrže rastućih ekonomija u svetu, procvat se tek očekuje. Ujedno je i jedna od najliberalnijih muslimanskih zemalja: žene mogu da biraju da li žele da budu pokrivene ili da se oblače u zapadnjačkom stilu, studiraju, rade... Koga baš zanima, moguće je ovde dođi i do alkoholnih pića u specijalizovanim prodavnicama, služe se u restoranima i hotelima, svinjsko meso se može kupiti ili poručiti, protiv šavarme - verzije girosa, niko nema ništa protiv.

Zapravo, u glavnom gradu nema šta nema, ali treba zaviriti i u druge delove ove prelepe zemlje. Okružiće vas pesak, tu su i kamile, odvešće vas u jedno od najčarobnijih mesta Muharak, staru prestonicu Bahreina u kojoj je palata njihovog prvog vladara.

Safari, jahanje, biciklizam, ronjenje, jedrenje... Može! I plivanje, naravno, plaže su predivne, bazeni brojni. Jeste vruće, ali svugde rade rashladni uređaji. Čak i na dečjim igralištima!

Visok standard prati stanovništvo Bahreina, a interesantno je i da arheološki nalazi potvrđuju da je tako od davnina. Padova je, doduše, bilo: osvajali su ih Grci, Portugalci, Persijanci, zemlja je postala britanski protektorat kada je 1932. tu pronađena nafta i kada je zaplovila putem modernizacije. Tukli su se i drugi oko ove države, porodica El Kalifa za slobodu se borila još od kraja 18. veka. Srećom, 1971. Bahrein je postao nezavisna država.

Da li pakujete kofer?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs