Evo šta hitno treba raditi ako vas ujede stršljen, obad ili krpelj: Kako da razlikujete ubod i kada ići kod lekara?

Kada dođu topliji dani, tada se pojave i insekti koji vole da naude ljudima ukoliko se osete ugroženim, poput ose, ili gladne krvi poput krpelja.

Lifestyle
14:03h Autor:
Evo šta hitno treba raditi ako vas ujede stršljen, obad ili krpelj: Kako da razlikujete ubod i kada ići kod lekara?
Foto: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Dovoljno je loše kada ubod insekata izazove svrab, oticanje i bol, a još gore je znati da može doći do infekcije.

Kler Nevinson, farmaceutska revizorka je za britanski "San", podelila savete o tome kako lečiti neke od najčešćih ujeda i uboda, i šta treba učiniti drugačije u zavisnosti od uzroka.

Kler je rekla: "Ujedi i ubodi insekata mogu biti neprijatni i iritantni, ali na sreću obično nema razloga za brigu i lako se mogu lečiti."

"Kada lečite ugriz ili ubod, može biti teško saznati uzrok, posebno ako niste videli da se to dogodilo.

„Ali ne brinite, jer je proces njihovog lečenja sličan i brza akcija može pomoći da se izbegne infekcija ujeda."

"Važno je da posetite svog lekara ako postoje znaci da je došlo do infekcije, ukoliko primetite dakle da područje postaje sve više bolno i natečeno".

U nastavku saznajte kako da prepoznate i tretirate neke od najčešćih uboda i ujeda insekata.

Pčele, ose i stršljenovi

Stršljen
foto: Shutterstock

Ubodi pčela, osa i stršljena mogu zvučati kao da je u pitanju ista stvar, ali ćete ih tretirati na malo različite načine u zavisnosti od toga da li je ubod ostao u vašoj koži.

Kler je rekla: "Ubod ose može da se oseti iznenada. Počinje oštrim bolom, praćenim natečenim crvenim tragom koji se može formirati na vašoj koži.

"Ovo može biti bolno i svrab može trajati nekoliko sati. Povremeno, ubod može izazvati manju alergijsku reakciju, koja može biti bolna, crvena i otečena do nedelju dana.

"Ubod pčele se oseća slično, ali ubod može ostati u koži".

"Ako se to dogodi, ovo treba ukloniti što je pre moguće pincetom, pre nego što operete područje sapunom i vodom.

"Ako postoji otok, stavite hladan oblog kao što je led ili flanel(materijal sličan vuni) natopljen hladnom vodom najmanje deset minuta i gde je moguće, podignite zahvaćeno područje kako biste smanjili otok.

Komaraci

Komarac
foto: Shutterstock

"Ujedi komaraca su neprijatni i svrbe, a ono o o čemu morate da vodite računa da komarci u pojedinim delovima sveta prenose opasne bolesti kao što su malarija i denga groznica. Probajte da prekrijete osetljive delove kože u periodima dana kada su komarci najaktivniji, ujutru i predveče", savetuje Kler.

Dobra je ideja da se poprskate i repelentom protiv insekata.

Krpelji

Krpelj
foto: Shuterstock

"U retkim prilikama mogu izazvati lajmsku bolest, bakterijsku infekciju koja uzrokuje da se oko područja ugriza razvije ružičasti ili crveni kružni osip.

Kler je rekla: "Ako vas je ugrizao krpelj, trebalo bi da pokušate da uklonite krpelja što je pre moguće, koristeći pincetu sa finim zupcima da nežno uhvatite krpelja što je moguće bliže koži pre nego što ga stabilno odvojite od kože bez uvrtanja ili zgnječenja krpelja.

"Potom treba da operete kožu vodom i sapunom i nanesete antiseptičku kremu na kožu oko uboda."

Obadi

Obad
foto: Ken Griffiths / Alamy / Alamy / Profimedia

Često ne očekujemo da će nas ugristi muve, a ujedi konjske muve mogu biti posebno gadni.

"Ujedi obada mogu da budu bolni, i da izazovu crveni osip na koži, slabost i nesvesticu. Mesto ujeda obično brzo otekne. U pojedinim slučajevima, oporavak od ujeda obada može da potraje nekoliko dana, naročito ako se pojavi infekcija. Ukoliko mislite da se ujed inficirao, što je obično praćeno jakim bolom i crvenilom, treba odmah da potražite pomoć lekara", zaključila je Kler Nevinson.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs