Jao, buba

MESTA U KUĆI KOJA PRIVLAČE INSEKTE: Ove lokacije u domu su vrlo kritične, jer ih jako vole, a evo KAKO DA IH SE REŠITE

Dobro obratite pažnju na sledeće mesta u kući, gotovo uvek ima insekata!

Enterijer
Autor:
MESTA U KUĆI KOJA PRIVLAČE INSEKTE: Ove lokacije u domu su vrlo kritične, jer ih jako vole, a evo KAKO DA IH SE REŠITE
Mesta u kući koja privlače insekte, Foto: Shutterstock

Retke su kuće koje nemaju bar jednu vrstu insekata. Ne samo što ih je neprijatno videti već su i prave štetočine. Termiti i pauci poješće vam nameštaj i tkanine, dok su muve izvori zaraze i infekcija. Zato je dobro znati koja mesta u kući insekti vole, a da se ne bi tamo naselili, najbolje ih je učiniti neprivlačnim da kasnije ne bi bilo problema.

Vlažna mesta

Tamo gde su odvodi - kupatilo, kuhinja, mesta oko sudopere ili umivaonika - i sva mesta na kojima ima (ostataka) hrane pravo su carstvo za razne male neprijatne posetioce. Kućni insekti, poput žohara, prosto bujaju na ovim mestima i umeju neprijatno da iznenade. Jedini lek protiv vlage jeste da proverite ventile za vodu, kao i da li rade odvodi ispravno kako se vlaga ne bi zadržavala. A što se hrane tiče, čistite sve za sobom i ne ostavljajte ništa na njima dostupnim mestima, jer dugo nećete moći da ih se rešite (u ovu bandu buba spadaju i gladni mravi).

dzohar
foto: Shutterstock

Biljke u sobi

Pravi su mamac za bube i bubice. Još gore, insekti su i dokaz da o sobnim biljkama ne vodite dovoljno računa jer ih ne zalivate kako treba. Naime, ukoliko ih previše zalijete i u tanjiriću na kome stoje ima previše vode, to stvara supervlažne uslove, koje obožavaju. Neka biljke dišu, a potrudite se da u sobi ima dovoljno vazduha koji će isušiti vlagu i smanjiti razvoj gljivica, koje biljku grickaju. Tako ćete se spasti i insekata.

Prezrelo voće

Sigurno ste primetili roj malih mušica ili kućnih muva kako obleću nad činijom s voćem koje je prezrelo. To je za njih prava poslastica, zato takve plodove najpre stavite u plastičnu kesu, pa ga tek onda bacite u smeće (a najbolje je da ih pojedete pre nego što počnu da trunu). Isti je slučaj i sa otvorenim limenkama i flašama sokova, i oni su neodoljivi mamci jer ih fermentacijom privlače. Ako je potrebno, isperite ih čistom vodom pre nego što ih bacite u smeće.

musice, musice na vocu
foto: Shutterstock

Stari papir

Knjige koje više godina stoje na polici, stare novine, hrpe računa, flajera, pisama i svakojakih hartijica predstavljaju raj od celuloze kojom se kućni insekti hrane, pogotovo paukovi, ali i žohari, kojima je tu baš udobno i toplo. Zato se potrudite da ih na stolovima, komodama, ćoškovima i policama bude što manje, a knjige kojih ne možete da se odreknete stavite u lepe plastične kutije koje se zatvaraju.

Bele sijalice

Kućni insekti redovno idu na plavo i belo svetlo, a odbijaju ih crvene, narandžaste i žute svetiljke. Zato LED svetiljke zamenite onima čija je svetlost toplija, bar u periodu kad je insekata najviše, a to je leto.

Kartonske kutije

Sigurno vam je najlakše da stvari odlažete u kartonske kutije, ali morate znati da su one hrana za insekte, pogotovo termite, jer se oni hrane čak i lepkom koji se nalazi na njihovim obodima. Ovakve kutije insekti oblažu svojim izlučevinama i time privlače druge vrste. Pošto vole da žive u mnoštvu, uskoro nećete moći da se odbranite. Rešenje pretpostavljate: uzmite plastične kese koje se mogu zatvoriti i problem više neće postojati.

Mušica, Muva
foto: Profimedia

Sirovo drvo

Daske i drvo koji nisu ofarbani neodoljivi su za - pčele. U njihovim rupicama one legu jaja, dubeći ih još više. Zato drva za ogrev prekrijte plastičnim folijama, a postarajte se da drvene ograde i podove terasa obojite ili premažete nekom zaštitnom materijom koja će udubljenja i rupice u drvetu potpuno zatvoriti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs