Sara je 1. milionerka koja je zaradila bogatstvo sa svojih 10 prstiju: Evo kako je udovica i samohrana majka to uspela

Udala se već sa 14 godina, a sa 20 je postala samohrana majka, potekla iz porodice robova, izdigla se iz svega i napravila milione

Lifestyle
Sara je 1. milionerka koja je zaradila bogatstvo sa svojih 10 prstiju: Evo kako je udovica i samohrana majka to uspela
Foto: Printscreen youtube

Sara Bridlav je prva milionerka koja je zaradila bogatstvo sa svojih 10 prstiju. Ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao prva žena koja je samostalno, bez nasleđenog novca, postala milionerka.

Ova afroamerikanka rođena je 1867. godine na jugu SAD, u državi Luizijana. Njeni roditelji, starija braća i sestra bili su robovi na poljima pamuka. Ali Sara je rođena slobodna. Kada je imala 7 godina, izgubila je roditelje. Nakon što su joj roditelji umrli, preselila se kod sestre i muža.

Kao dete radila je kao domaćica i nije imala vremena za školovanje. Kasnije je rekla da je imala samo 3 meseca formalnog obrazovanja kada je pohađala nedeljnu školu.

Imala je samo 14 godina kada se udala za Mosesa MekVilliamsa. Nije to uradila jer ga je volela. Istina je bila da je muž njene sestre bio veoma nasilan čovek, a brak je bio jedini način da Sara pobegne iz te porodice. Četiri godine kasnije, Sara i Moses su dobili ćerku Aliluju. Dve godine kasnije, Sarin muž umire. Tako je Sara sa dvadeset godina postala samohrana majka i udovica.

Sara Bridlav
foto: Printscreen Youtube

Godine 1888. Sara se preselila u Sent Luis. Njena braća su tamo radila kao berberi. Počela je da radi u perionici i kao kuvarica da bi platila školovanje svoje ćerke u državnoj školi. Sara je zarađivala oko 1,50 dolara dnevno. Kao i svi radnici u perionici, Sari je pozlilo od hemikalija, imala je kožne bolesti, a zbog nedostatka vode, i grejanje u perionici dovelo ju je do toga da Sara umalo ostane bez kose.

Zahvaljujući svojoj braći, naučila je osnove nege kose. Nešto kasnije, Sara saznaje za Eni Malon seriju proizvoda za kosu i upoznaje Eni lično. Počinje da prodaje njene proizvode na ulici.

Još uvek radeći za Eni Malon, Sara, sada sa 37 godina, seli se u Denver sa ćerkom i počinje da razmišlja o sopstvenoj liniji kozmetike za Afroamerikanke. Posle mnogih eksperimenata, uspeva. Počinje da gradi sopstveni biznis.

Sara Bridlav se 1906. udala za Čarlsa Džej Vokera, kasnije je postala poznata pod njegovim prezimenom. Čarls postaje njen poslovni partner: bavi se oglašavanjem i pomaže svojoj ženi u promociji. A ona je išla od vrata do vrata pokušavajući da proda svoje proizvode, ali i da nauči žene kako da neguju i oblikuju kosu.

Iste godine Sara je odlučila da proširi posao, pa je sa suprugom putovala po Južnoj i Istočnoj Americi. Njena ćerka je odrasla i završila školu, pa je pomagala majci sa svim pošiljkama iz Denvera.

Dve godine kasnije, Sara se seli u Pitsburg gde porodica otvara kozmetički salon, ali i školu koja obučava ljude da znaju sve o nezi kose kako bi mogli da primenjuju Sarine proizvode.

Godine 1910. Sara se preselila u Indijanapolis, gde je otvorila sedište kompanije Madam C. J. Valker. Gradi fabriku sa laboratorijom, frizerski salon i školu lepote u kojoj podučava svoje agente prodaje. Do 1917. gđa Voker je zapošljavala oko 20.000 žena. Njeni agenti zarađivali su od 5 do 15 dolara dnevno. Sara je želela da Afroamerikanke budu finansijski nezavisne, pa je ohrabrila žene da otvore sopstveni biznis i naučila ih kako da rukuju novcem.

Što je postajala bogatija, više je novca trošila u dobrotvorne svrhe i darivanje. Držala je predavanja, borila se protiv društvene nepravde, donirala novac fondovima. Pre nego što je umrla, donirala je više od 100.000 dolara siromašnima i raznim organizacijama i društvenim institucijama. U testamentu je navela da 2/3 svog budućeg profita treba dati u dobrotvorne svrhe.

Umrla je u 51. godini. Smatrana je najbogatijom Afroamerikankom. Kada je umrla, smatralo se da je njeno bogatstvo bilo između 500.000 i milion dolara. Sara za života nije bila milioner, samo 2 godine nakon smrti njeno bogatstvo se povećalo, ali dok je bila živa nadala se da će biti. I to ne zato što joj je trebao novac, već zato što je htela da učini više dobra.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs