Sakupljao je po smeću limenke da bi se prehranio, pa našao novčanik s hiljadama evra: Njegov postupak vraća veru u ljude

Njegova priča vraća veru u ljude, jedan je od retkih koji nema materijalno, a tuđe, ne da ne želi, nego pošteno vraća

Lifestyle
15:08h Autor:
Sakupljao je po smeću limenke da bi se prehranio, pa našao novčanik s hiljadama evra: Njegov postupak vraća veru u ljude
Foto: Shutterstock

Hadjer Al-Ali (33), beskućnik iz Amsterdama, verovatno živi najbolje dane otkako je prošle nedelje pronašao novčanik sa 1.970 evra i odneo ga u policijsku stanicu.

Al-Ali je tog dana tražio prazne limenke na glavnoj stanici u Amsterdamu, kada je pronašao pravo malo bogatstvo koje je odlučio vratiti vlasniku: "Pomislio sam, možda je neko štedeo za svoje dete, možda je u pitanju neko kome je taj novac stvarno potreban", rekao je on, kojem se život drastično promenio nabolje otkako se pročulo za njegovo dobro delo koje je učinio.

Beskućnik
foto: Shutterstock

Naime, najpre mu je policija poklonila bon od 50 evra i takozvani 'Srebrni palac' (nagrada koju policija dodeljuje zaslužnim građanima Amsterdama), a zatim se u priču uključila i Instagram stranica Cestmocro, koja je pokrenula humanitarnu akciju za ovog dobrog čoveka.

Kampanja je postigla ogroman uspeh, građani su u samo jednom danu za Hadjera prikupili 34.102 evra, nakon čega je sam glavni junak kazao da više od toga ne želi i prekinuo uplate.

Beskućnik
foto: Shutterstock

"Jako sam zahvalan na svemu, ali ne želim da budem pohlepan. Želim svoj novac da zaradim", rekao je nakon tog čina.

Ipak, građani su ga nastavili obasipati raznim nagradama, pa mu je jedan vlasnik firme za asfaltiranje ponudio posao jer se prepoznao u njegovoj životnoj situaciji. Uz to, ljudi su mu na Instagramu ponudili besplatno čišćenje zuba, manikir, pedikir, obuću, odeću, iPhone, pa čak i let za Tajland! Hadžer je povrh svega u supermarketu dobio aplauz od blagajnica, a u vozu za Apeldorn kondukter mu je omogućio da putuje u prvom razredu.

Holandskim medijima je rekao da će s prikupljenim novcem urediti najam kuće.

"Život će mi se nakon ovoga definitivno poboljšati, sada mogu ponovo ulagati u budućnost. Uvek verujem da iz dobrog dela proizlazi neko drugo dobro, ali ovako nešto nisam se usudio ni da sanjam", rekao je i skrenuo pažnju na očeve beskućnike.

Hadžer, naime, ne sme da viđa svoju decu (5 i 6) koja žive u Apeldornu.

"Gledam muškarce kojima je teško i koje život više ne zanima. Odabrao sam da spavam na ulici jer se u skloništima za beskućnike preprodaje droga. Trebalo bi da postoji fond za očeve beskućnike kako bismo mogli da učinimo nešto za našu decu", naglasio je na kraju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs