Najluđi sultan je u besu udavio ceo harem, morali da ga ubiju: Za konkubine birao 1 tip žena, a Srpkinja mu rađa 4 dece

On nije bio običan i svakidašnji, najviše zbog svoje čudne naravi

Lifestyle
12:55h Autor:
Najluđi sultan je u besu udavio ceo harem, morali da ga ubiju: Za konkubine birao 1 tip žena, a Srpkinja mu rađa 4 dece
Foto: Wikipedia

Ibrahim I bio je sultan Osmanskog Carstva od 1640. do 1648. Rođen je u Carigradu kao sin Ahmeda I i njegove žene Kosem sultanije. Kasnije su ga istoričari dvadesetog veka nazvali ludi Ibrahim zbog njegovog mentalnog stanja.

Ibrahimova životna priča

Kada mu je bilo dve godine, njegov otac je iznenada umro, a na presto je došao njegov stric Mustafa I. Mustafa je proterao Kosem sultaniju i njenu decu, uključujući mladog Ibrahima, u stari dvorac. Nakon što je Mustafa svrgnut, na presto je došao Ibrahimov polubrat Osman II, koji je bio ljubazan prema Kosem sultaniji i njenoj deci. Kada je njegov brat Murat IV postao sultan, Ibrahim je zatvoren u kavez, što je negativno uticalo na njegovo zdravlje. Nakon Muratove smrti, Ibrahim je postao sultan Osmanskog Carstva.

Sultan Ibrahim
foto: Wikipedia

Mladost je proveo u kavezu?

Bio je jedan od najzloglasnijih osmanskih sultana, Ibrahim I, proveo je rane godine svog života zatvoren u kavezu pre nego što je nasledio svog brata Murata IV 1640. godine. Njegova četvorica braće su bili pogubljeni po naređenju Murata, a Ibrahim je stalno živeo u strahu od pogubljenja. Njegov život je spasila majka, Kosem sultanija.

Nakon Muratove smrti, Ibrahim je ostao jedini preživeli princ dinastije. Kada je postao sultan, posumnjao je da je Murat još uvek živ. Veliki vezir Kemankeš Kara Mustafa paša ga je lično odveo do mrtvog tela njegovog brata i tada je Ibrahim prihvatio tron.

Sultan Ibrahim
foto: Wikipedia

Kako je izgledala njegova vladavina?

Kara Mustafa paša je ostao veliki vezir prve četiri godine Ibrahimove vladavine, održavajući carstvo stabilnim. Sporazumom u Szonu (15. marta 1642), obnovio je mir sa Austrijom i iste godine preoteo Azov od Kozaka. Kara Mustafa je stabilizovao valutu reformom kovanica, nastojao stabilizovati ekonomiju novim zemljišnim reformama, smanjio broj janičara i obuzdao moć neposlušnih pokrajinskih guvernera.

Tokom tih godina, Ibrahim je pokazivao zabrinutost za pravilno vladanje carstvom, što je pokazivao u svojoj pisanoj komunikaciji sa velikim vezirom. Kara Mustafa je zauzvrat napisao memorandum o javnim poslovima. Ibrahimovi odgovori na izveštaje Kara Mustafe pokazuju da je imao dobro obrazovanje. Ibrahim je često prerušen vršio inspekciju tržnica u Istanbulu i naređivao velikom veziru da ispravi probleme koje je uočavao.

Sultan Ibrahim
foto: Wikipedia

Imao je loše ponašanje i krizu identiteta

Posledice proživljenog stresa počele su da se manifestuju kroz česte i veoma jake glavobolje, kao i napade malaksalosti.

Druga krajnost bili su strašni izlivi besa. Jedno vreme sultan je bio veoma naklonjen novorođenčetu jedne od njegovih konkubina. Turhan Hatidže sultanija – Ibrahimova glavna žena, ljubomorna, ovo mu je prigovorila.

Ibrahim je, razjaren zbog takvog njenog ponašanja, uzeo iz njenih ruku svog sina Mehmeda i bacio ga u bazen. Mali princ se nije udavio samo jer ga je spasio sluga, ali mu je ostao ožiljak ne čelu, koji je nosio do kraja života.

Turhan Hatidže sultanija, važila je za jedinu koja je uspevala da smiri njegove, sve češće, izlive besa. U trenutku ludila dao je da se udavi svih 280 članica svog harema jer je čuo priču da je u harem kročio drugi muškarac.

Kružila je i priča da je bio opsednut punijim ženama do te mere da je slao sluge širom države da pronađu najdeblje moguće žene za njegov harem. Jedna od njegovih glavnih konkubina zvala se “Şeker Pâre”, doslovce “komad šećera”, a pričalo se da je težila oko 150 kilograma.

Osam konkubina Ibrahim je načinio haseki sultanijama (glavnim ženama) dajući im silna bogatstva i posede. Jednoj od njih je čak dao i palatu samog velikog vezira.

Ušao je u istoriju po tome što je ubijen

Ovakvo ponašanje, u kombinaciji sa ratnim porazima u ratu sa Venecijom u poznim godinama vladavine, razbesnelo je njegove podanike, a naročito one najopasnije – janičare!

Osmog avgusta 1648. godine korumpirani veliki vezir Ahmed-paša je zadavljen i iskidan na komade od strane nezadovoljne mase. Istog dana, Ibrahim je uhvaćen i zarobljen unutar Topkapi palate jer je radio stvari na svoju ruku i jer je morao neko da zaustavi njegovu ludost.

Ibrahimu je oduzeta titula sultana, a na vlast je došao njegov sedmogodišnji sin Mehmed IV.

Ibrahim je zadavljen 18. avgusta 1648. godine ispred svoje palate. Time je postao tek treći sultan u istoriji Osmanskog carstva koji je ubijen.

Deca sa Srpkinjom

Godine 1642. Ibrahim je dobio sina Sulejamna sa Srpkinjom Katarinom, kasnije Salihom Dilašub sultanijom, a potom još troje dece.

U nekim spisima se navodi da joj nije posvećivao mnogo pažnje, da se okrenuo drugim ženama, ali da je sina Sulejmana voleo kao boga.

Ko je bila Saliha Dilašub?

Rođena je 1627, u siromašnoj srpskoj porodici, kao Katarina, što i u ukazuje na to da je bila srpskog porekla. Poklonjena je novom Sultanu Ibrahimu I 1640.godine. Već naredne godine rađa sultaniju Safije (1641-nakon 1700). Sledeće godine rađa svog jedinog sina Sulejmana. Do 1646 godine rodiće još dve kćerke.

Sultanija
foto: Vikipedija

Nakon Ibrahimove smrti biće proterana u Staru palatu gde je provela skoro 40 godina,dok će njen sin biti smešten u prinčev kavez. Nije bila u dobrim odnosima sa Valide Turhan Hatidže sultanijom.

Na presto sultanije je došla 1687. godine. Zajedno sa sultanom Ibrahimom I, je imala sina, Sulejmana II. U doba vladavine njenog sina, je bila Majka sultanija.

Umrla je 1689, povodom čega je završena, njena vladavina.

Stil/Vikipedija

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs