Jugoslovenska glumica je pozorište zamenila manastirom: Nećete verovati čime se sada bavi

Glumica Edita Majić postala je časna sestra nakon bogate karijere, evo zašto se odlučila na taj potez

Lifestyle
14:38h
Jugoslovenska glumica je pozorište zamenila manastirom: Nećete verovati čime se sada bavi
Foto: Prinitscreen/youtube

Pre 20 godina pozorišna i filmska glumica Edita Majić povukla se iz svetovnog života te se u španskom Avilu zamonašila i postala časna sestra karmelićanka, a onda je pre sedam godina odlučila još radikalnije služiti Bogu i ući u pustinjački način života.

Edita Majić rođena je 24. januara 1970. godine i prvu veliku ulogu, imala je u pozorišnoj predstavi "Salome", splitske redateljke Neni Delmestre.

Na Pulskom filmskom festivalu nagrađena je 1999. Zlatnom arenom za sporednu ulogu darkerice Lili, u filmu "Da mi je biti morski pas", reditelja Ognjena Sviličića. Za svoja glumačka ostvarenja je osvojila brojne nagrade, a posljednji glumački zadatak imala je sinhronizujući crtani film "Moja mala draga planeta".

Edita Majić
foto: Printscreen Youtube / Jadran Film

Kada je objavljeno kako se Edita odlučila za pustinjački način života, njena majka Jadranka Kanajet je o tome govorila u intervjuu koji je dala za Bitno.net.

- Već dugi niz godina ona je osećala da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo. Život van samostana na pustom i osamljenom mestu, nenaseljenom i u samoći.

Godinama se molila i pitala, želi li Bog to zaista od nje? Pustinjaštvo? Kako to ostvariti, kako izaći iz samostana, kamo poći? Uz njenu molitvu, čitanja knjiga o svecima pustinjacima i uopšteno o pustinjaštvu, njena čežnja je iz dana u dan sve više rasla. I tako sedam godina. Edita je čekala. Čekala je volju Božju - rekla je Jadranka u razgovoru.

Edita Majić
foto: Printscreen Youtube / VJERSKI NET

O Editi je i HRT-ova novinarka Nada Šurjak snimila dokumentarac “Edita Marija od Križa”. – Mala čuda događala su se na snimanju ovog filma. Boraveći kod Edite, imala sam viziju krila i čula sam njihov šum. Kad sam se vratila u Hrvatsku, otišla sam u biblioteku pronaći knjige o anđelima i u prvoj koju sam uzela pronašla sam odgovor na svoje pitanje.

Pisalo je “tamo gde se vaše želje susreću s potrebama sveta, tamo ćete čuti šum krila anđela” – ispričala je pre nekoliko godina Nada Šurjak u intervjuu za Večernji list.

Stil / večernji.hr

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs