HARALI SRBIJOM, BILI MEĐU NAJPOZNATIJIMA, PA SE OKRENULI BOGU I SVE ŠOKIRALI: Niko nije očekivao da će se oni ZAMONAŠITI

Poznate ličnosti koje su se zamonašile sada vode potpuno drugačije živote daleko od od medija i javnosti.

Celebrities
07:03h Autor:
HARALI SRBIJOM, BILI MEĐU NAJPOZNATIJIMA, PA SE OKRENULI BOGU I SVE ŠOKIRALI: Niko nije očekivao da će se oni ZAMONAŠITI
Edita Majić, Foto: Printscreen Youtube / VJERSKI NET

Nekada su im godila svetla reflektora i sva medijska pompa koja se stvara oko njih, a onda su odjednom osetili neverovatan mir u našim pravoslavnim zdanjima. Neki su se na vrhuncu karijere okrenuli Bogu, dok su pojedine poznate ličnosti u crkvi našle spas, jer su vodile živote pun bluda i razvrata.

Rastko Lupulović, Igumanija Irina, Edita Majić
foto: Printscreen Youtube / Телевизија Храм / Pravoslavni Hristijani / Jerome Chong

Veselinka Zastavniković

Monahinja Irina je javnosti najpoznatija kao bivša supruga nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Rođena je u Osjeku, kao ćerka oficira JNA. Bila je vrlo pametna i zgodna. I strašna protivnica religije. Revolucionarka… Radila je kao novinarka, a potom i u Ministarstvu vera. S Tadićem se razišla nakon 16 godina braka. Sa dužnosti šefa službe za odnose sa javnošću 2002. godine otišla je u manastir Pećku patrijaršiju. Nakon pet godina takozvanog iskušenja, sredinom oktobra 2007.. godine, postala je monahinja s duhovnim imenom Irina.

Aleksandar Jovanović

Trrenutno je iguman manastira Ribnica, u selu Paštriću kod Mionice. Mada, pre nekoliko decenija svoj život je zamišljao potpuno drugačije.

Naime, rođen je u Beogradu 1960. godine kao Aleksandar Jovanović. Potiče iz porodice prosvetnih radnika, a obrazovanje je stekao u Trećoj beogradskoj gimnaziji, potom je diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, iako mu je želja bila da studira Akademiju likovnih umetnosti.

Za vreme studija bio je deo društva najpoznatijih rok muzičara jugoslovenskog „crnog talasa", a tu su bili umetnici poput Milana Mladenovića, Bojana Pečara, Margite Stefanović iz kultne grupe "EKV". Poznat kao Aca Plavi, bio je deo muzičke grupe „VIA talas", gde je kraće vreme pevao prateće vokale.

Monah Arsenije
foto: Printscreen/ youtube/Духовник Библиотека

“Naduvaš se hašišom, uzmeš gitaru, kreneš u svoj svet, a od tog sveta, samo je jedan korak do suicida. Rođeni smo u Beogradu, bili nerazdvojni od detinjstva: ja, Milan Mladenović, Bojan Pečar, Magi, Ivica Vdović… Bojan i ja smo u to vreme imali svoju grupu, ja sam pevao i svirao klavijature. Mi smo bili ljudi koji su hteli nešto novo. Bili smo deca beogradskog asfalta, velikog srca, svi talentovani za umetnost. Međutim, krenuli smo putem kojim nismo imali nameru, a u tom komunističkom periodu možda je to i bio jedini način da iskažete bunt i upadnete u varljiva četiri zida rokenrola”, rekao je monah Arsenije za portal “Refleksija“.

Sedam godina Arsenije je proveo u manastirima širom sveta, bio osamljen pet godina na planini bez kontakta sa svetovnim, da bi pronašao put spasenja i izašao iz pakla iz kog nisu mogli njegovi prijatelji. Sada ga često zbog prošlosti zovu " isterivač rok đavola".

Aleksandar Saša Knežević

Sa Vojslavom Tufegdžićem je autor knjige “Vidimo se u čitulji”, a po njoj su napravili i scenario za istoimeni film.

Knežević je bio novinar “Politike”, onda je tihovao u Studenici i zamonašio se na Hilandaru. Kao monah Romilo Knežević, šest godina je spremao doktorat u Londonu, na Univerzitetu u Oksfordu. U emisiji “Agape”, Aleksandra Gajšeka, pričao je o svom neobičnom životnom putu.

Rastko Lupulović

Glumac kog najbolje pamtimo po ulozi Milančeta u seriji “Otvorena vrata” i član benda “Kanda, Kodža i Nebojša” zamonašio se 1996. godine. Te iste godine je dobio i nagradu za glumačku bravuru “Zoran Radmilović” na Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

- Zapravo, ja sam čak i bukvalno preko glume došao do manastira, zato što sam sa svojim kolegom sa klase Nenadom Jezdićem prvi put došao u manastir Visoki Dečani 1992. godine, posle prve godine glume. Eto, ja svoj život računam do tada i od tada. Ali zaista, godinu dana pre toga, jedan od tih kamenova koji su obeležavali moj život je bio zaista upis glume u klasi profesora Predraga Bajčetića i Bogu sam zahvalan što sam i njega upoznao i što sam zapravo kroz iskustvo bavljenja umetnošću počeo da nazirem tajnu života u crkvi.", rekao je Rastko Lupulović, sada Ilarion.

Bio je glumac vrsnog talenta, a pozorišna publika i danas priča o nekim njegovim ulogama. U pozorištu se zatekao sasvim slučajno, kada ga je drugarica odvukla u “Dadov”. Tada je imao dugu kosu, kožnu jaknu i duvao je travu. Danas je otac Ilarion, iguman manastira Draganac.

- Nikada nisam zažalio ili da sam se pokajao što sam postao monah. Naprotiv često mi se događa da Bogu blagodarim što mi je pomogao da se opredelim za ovaj put jer, naravno, sve je zasnovano na čovekovoj slobodnoj odluci. Bez slobodne odluke svakoga od nas nema ni prave prave slobode… Ljubav i sloboda je ono nešto za čim sam ja krenuo - rekao je Lupulović u emisiji “Eksploziv”.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube / Jadran Film

Edita Majić

Hrvatska glumica Edita Majić se 2004. godine zamonašila. Ova vest je šokirala javnost, a više od decenije je sestra u manastiru Svetog Josipa u španskom gradu Avili. Otišla je u svet bosonogih karmelićanki i svoj život posvetila Bogu.

Jedna je od sestara koja ne izlazi iz manastira, nema grejanje u sobi, toplu vodu, spava u ćelijama na ležajima od slame, a veći deo godine provodi u postu i molitvi. Njena majka Jadranka je u septembru 2017. godine progovorila o sudbini svoje ćerke i otkrila detalj – da je odlučila da ode u pustinju i da živi kao pustinjakinja.

Već dugi niz godina ona je osećala da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo. Živi izvan manastira na pustom i osamljenom mestu, nenaseljenom i u samoći“, ispričala je Jadranka.

Mani Gotovac, spisateljica s kojom je Edita sarađivala jednom prilikom izjavila da glumica zapravo nije mogla da preboli nesrećnu ljubav i da je zbog toga čak počela da uzima heorin, da bi na kraju pobegla od svega.

Ove navode su porodica i najbliži prijatelji glumice demantovali, a kada je to čula Edita je iz Avile poslala pismo u kojem je poručila da sve to nije istina, te da ona i Mani nikada nisu bile prijateljice, pa iz tog razloga spisateljica ne može biti verodostojan izvor podataka.

Srđan Gile Gojković

Poznati muzičar i frontmen “Električnog orgazma” Srđan Gile Gojković je svojevremeno najavio da će se zamonašiti u jednom od budističkih hramova u Mjanmaru.

- Ja sam se uvek pitao koje je objašnjenje ove egzistencije, šta se ovde zapravo dešava na praktično – filozofskom nivou. I kada sam pročitao prvu knjigu o budizmu, to mi se učinilo kao prvi logičan odgovor koji razumem. Savršeno razuman, bez ikakvog misticizma, magičnih sila, sve si nekako mogao na osnovu svog života i iskustva da proveriš lično. Tako je sve krenulo. Budizam je psihologija. Buda je čovek čiji bi najbliži opis bio – doktor. On je uspeo da spozna koji je najveći problem ljudske egzistencije, a to je ta večita nezadovoljenost i patnja. Budizam ti daje dijagnozu, kaže kako je bolest nastala u umu i na kraju daje put kako da se izlečiš - rekao je Gile.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs