ZAŠTO SE ZAMONAŠILA BIVŠA ŽENA BORISA TADIĆA: 5 godina je bila iskušnica, a monaško ime joj je dao Patrijarh Pavle

Veselinka Zastavniković je u braku sa Borisom Tadićem bila punih 16 godina, da bi se nakon razvoda zamonašila

Lifestyle
13:17h Autor:
ZAŠTO SE ZAMONAŠILA BIVŠA ŽENA BORISA TADIĆA: 5 godina je bila iskušnica, a monaško ime joj je dao Patrijarh Pavle
Foto: ATA Images

Iako se od svoje prve supruge Veselinke Zastavniković, bivši predsednik Boris Tadić razveo davne 1996. godine i danas je priča o njihovom braku veoma zanimljiva ljudima.

S obzirom da se Veselinka zamonašila odmah posle razvoda, ljudi se često pitaju šta je moglo da natera mladu ženu da ode u manastir?

Oni koji je znaju kažu da je Veselinka Zastavniković natprosečno inteligentna, ambiciozna, lepa, borac za pravdu, revolucionarka, buntovnica.

Rođena je u Osijeku, kao ćerka oficira JNA. Radila je kao novinarka, a potom i u Ministarstvu vera.

2002. godine odlazi u manastir u Peći kao iskušenica, da bi se 2008. godine zamonašila i postala kaluđerica Irina.

Kao iskušenica, Veselinka je bila zadužena za održavanje odaja pokojnog patrijarha Pavla, koji je formalno držao i pećku mitropoliju.

Veselinka Zastavniković je skoro punih pet godina bila iskušenica, što je posebno neobično za iskušenicu koja je visoka intelektualka.

Monaško ime Irina uzela je na predlog patrijarha Pavla, koga je, inače, posećivala u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Za vreme iskušeništva u manastiru nije govorila o svom svetovnom životu.

Kada se saznalo da se Veselinka zamonašila, počele su da kruže priče da je razlog za to bilo saznanje da ne može da ima decu. Ova priča nikad nije potvrđena.

Boris Tadić
foto: Profimedia

Takođe se godinama šuškalo kako je Nevenka, Borisova majka, uvek bila protiv toga da se njen sin oženi kćerkom nižeg oficira JNA, te stoga ovaj zaljubljeni par nikad nije dobio blagoslov roditelja za brak.

Ali po mnogima, razlog za razovod Borisa i Veselinke su političke ambicije bivšeg predsednika, koje Veselinka nije podržavala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs