ŠTA JE NATERALO JEDNU OD NAJLEPŠIH NAŠIH GLUMICA DA SE ZAMONAŠI? Slavu je menjala za isposnički život, spava na slami

Edita Majić je važila za jednu od najlepših i najtalentovanijih glumica, a onda je buran život zamenila monaškim.

Celebrities
08:10h Autor:
ŠTA JE NATERALO JEDNU OD NAJLEPŠIH NAŠIH GLUMICA DA SE ZAMONAŠI? Slavu je menjala za isposnički život, spava na slami
Foto: preentscreen/Youtube

Glumica Edita Majić pre više od 19 godina odlučila se za isposnički život u vreme svoje najveće popularnosti u bivšoj Jugoslaviji.

Život je promenila preko noći, a javnost u njenoj rodnoj Hrvatskoj bila je šokirana njenom odlukom. Zbog toga njena priča i danas intrigira i Hrvatsku i ceo Balkan jer niko ne zna iz kog razloga se odrekla popularnosti.

Nastavila je život u samostanu sv. Josipa u španskom gradu Avili, gde je postala časna sestra karmelićanka.

"Taj susret s Bogom desio se odjednom, kao bljesak, neočekivan dar njegove ljubavi koja se uliva u tvoje biće, apsolutno, odjedanput, nezadrživo i do kraja. Odjednom mi je sve postalo jasno. Dobila sam odgovore na sva postavljena pitanja", rekla je 2003. hrvatska glumica za medije. Edita je živela bez grejanja, tople vode, spavala je na ležaju od slame, u molitvi i postu.

Edita je svojevremeno u jednom intervjuu objasnila kako je u karmelićanke otišla razočarana površnošću života kakav je živela.

"Koji je razlog zbog kog vredi živeti? Ako je to samo ovo spoljašnje... ovih nekoliko godinica proživeti što lepše..., a potom nestati u ništavilu, s telom prekrivenim crvima u nekom tamo hladnom grobu... onda je bolje uopšte da ne postojimo", rekla je Edita i dodala da je u tom periodu preispitivanja osetila duhovni poziv.

Kako tumači otac Mamić, postoje dve vrste duhovnog života - tradicionalnija, u zajednici sa drugim pustinjacima koji žive u pustinjskim samosanima ili opatijama, a drugu vrstu je odabrala sestra Edita i taj je samački način života.

"Sveta Edita živi anahoretskim načinom života, dakle u potpunoj samoći. Iz onog što sam čuo, otišla je na jedno takvo mesto, na jedan šumski proplanak u Španiji. Jasno je da se za ovo povlačenje u samoću neko odlučuje zbog veće povezanosti s Bogom", ispričao je otac Vinko Mamić za "Jutarnji.hr".

Edita Majić
foto: Printscreen Youtube / VJERSKI NET

Njena majka Jadranka je u septembru 2017. godine progovorila o sudbini svoje ćerke i otkrila detalj da je odlučila da ode u pustinju i da živi kao pustinjakinja.

"Već dugi niz godina ona je osećala da je bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo. Živi izvan manastira na pustom i osamljenom mestu, nenaseljenom i u samoći", ispričala je Jadranka.

Edita Majić
foto: Prinitscreen/youtube

Književnica Mani Gotovac, sa kojom je Edita sarađivala, svojevremeno je izjavila da glumica zapravo nije mogla da preboli nesrećnu ljubav i da je zbog toga čak počela da uzima heroin, da bi na kraju pobegla od sveta.

Njena porodica i najbliži prijatelji demantovali su ove navode, a kada je to čula Edita je iz Avile poslala pismo u kojem je poručila da to nije istina, te da ona i Mani nikada nisu bile prijateljice pa iz tog razloga književnica ne može biti verodostojan izvor podataka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs