KADA JE SAZNAO DA ĆE GA RAK UBITI, SMISLIO JE NAČIN KAKO DA ŽIVI NAKON SMRTI: Inžinjer stvorio ČUDO za VEČNI "život"

Nakon što je saznao da ima rak, odlučio je da uradio ovo zbog svoje najmilije.

Lifestyle
Autor:
KADA JE SAZNAO DA ĆE GA RAK UBITI, SMISLIO JE NAČIN KAKO DA ŽIVI NAKON SMRTI: Inžinjer stvorio ČUDO za VEČNI "život"
Foto: Printskrin@michaelbommer/Facebook

Dani Mihaela Bomera prolaze u tužnom saznanju da njega uskoro neće. No, njegovo prisustvo će se nastaviti zahvaljujući veštačkoj inteligenciji(VI).

Sve se promenilo za Bomera, šezdesetjednogodišnjeg softverskog inžinjera iz Berlina, u Nemačkoj, kada je pre dve godine dobio razornu dijagnozu raka debelog creva. Posle mnogih procedura i uspona i padova, otac četvoro dece se nedavno pomirio sa time da će mu narednih nekoliko nedelja verovatno biti poslednje.

Ali njegova porodica možda nikada neće morati da kaže zbogom: Bomer je pedantno uneo svoja intimna sećanja, obrasce govora i celokupno znanje u prvi takve vrste, sofisticirani program veštačke inteligencije.

"To mi daje priliku da svoje uspomene ostavim u trezoru", rekao je Bomer za "Njujork post".

Nedelje testiranja nove veštačke inteligencije pokazale su kako VI može da racionalizuje i govori kao što bi i Bomer.

Bomerova odluka da direktno unese svoj lik u računar je večna, dok smrtno bolestan i optimističan otac kaže da postoji jednostavan razlog zašto je pristao na sve. Nešto što će mu najviše nedostajati je pričanje svojim najmilijima o životu, društvu i istoriji(ono što je najviše voleo).

"Sada sam veoma tužan što ne mogu dalje da budem nosilac objašnjenja za porodicu, da mi deca i unuci dolaze i govore: "Hej, objasni mi svet".

Takođe je željan da ublaži bol njegove porodice i da im možda i svojim glasom da savet u trenucima kada im je to najpotrebnije.

Sada, kroz ovu tehnologiju u nastajanju, on može da uradi upravo to.

U nastavku pogledajte video Mihaela Bomera, kada je 2018.godine govorio na konferenciji o veštačkoj inteligenciji "Uspon VI".

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs