PRVA BRAČNA NOĆ JE BILA JEZIVA ZBOG GNUSNOG OBIČAJA I KRVI NA ČARŠAVU: Muž je legao na mene, a svekrva zakukala naglas

Serija "Nečista krv, greh predaka" nas je podsetila da je Srbija imala neke prilično bizarne običaje vezane za prvu bračnu noć

Lifestyle
10:58h Autor:
PRVA BRAČNA NOĆ JE BILA JEZIVA ZBOG GNUSNOG OBIČAJA I KRVI NA ČARŠAVU: Muž je legao na mene, a svekrva zakukala naglas
Foto: Shutterstock

Serija "Nečista krv" prati događaje koji su se dešavali pre dobro poznatih, u istoimenom romanu Bore Stankovića. U romanu, ali i televizijskoj adaptaciji pominju se stari i zaboravljeni običaji. Portal Stil Kurir već je pisalo o običaju koji je bio najstrašniji i najjeziviji za svaku mladu ženu, a to je snohačenje.

Devojke
foto: Shutterstock

U romanu, ali i televizijskoj adaptaciji pominju se stari i zaboravljeni običaji.

Ovaj običaj koji je bio dugo prisutan u Prizrenu.

U knjizi Ivana S. Jastrebov "Običaji i pesma Srba u Turskoj: U Prizrenu, Peći, Moravi i Debru" opisan običaj "svođenja mladenaca".

Naime, oko ponoći se svode mladenci i za njih se izabere soba ukoliko u ponedeljak nije neki praznik i ako Usekovanje Jovana Preteče ne pada u ponedeljak.

"Svođenje mladenaca se izvodi na sledeći način. Momakovica (mladina drugarica) zajedno s mladim udatim ženama koje su mladoženjina svojta, priprema postelju u sobi, a ako nje nema usled siromaštva mladoženjinog oca, onda u podrumu ili ostavi. Kraj postelje se stavi vino i slatkiš za mladence. Mladoženja u međuvremenu ljubi svoje roditelje u ruku i starije u kući i zatim s mladoženjskim momkom odlazi u tu sobu, odnosno ostavi da mu on dadne određene instrukcije. Isto tako i mlada sve prisutne ljubi u ruku pa joj momkovica odvodi kod muža s tom što je prethodno i ona dobila instrukcije od momkovice.

Na ulasku u sobu ili ostavu mlada ljubi muža u ruku kao znak da je on stariji od nje u kući. Zatim mu pomaže da se svuče, ali i on nju mora da skine jer se mlada stidi da se razodene pred muškarcem koga vidi prvi put u životu, iako se s njim venčala.

Mlada žene koje su mladoženjine rođake najčešće savetuju mladu da mu te noći ne odgovara ni na kakva pitanja i da uopšte ne progovara ni reči.

snohačenje
foto: preentscreen/Youtube

Ranije je, prilikom svođenja mladenaca, mladoženjina rodbina davala sebi za pravo da čini razne drskosti: bezobrazno bi lupali mladencima na vrata, razbijali sudovce, lionice. Međutim, sada se takvo nepristojno ponašanje iz dana u dan iskorenjuje.

U zoru momkovica kuca na vrata prostorije u kojoj su mladenci, dajući im tako znak da je vreme da se ustaje i da se mužu daruje "boščaluk" što mlada i čini pod rukovodstvom momkovice. Muž njoj daruje, u zavisnosti od imovnog stanja, od 1 do 30 zlatnih novčića (5-10 pijastera). Mlada zatim oblači odeću koju je donela u miraz i sprema se da svima kako ko ustaje poliva vodu iz bokala za umivanje.

Za to vreme momkovica s drugim ženama hita u bračnu ložu da na postelji vidi znak devojačke nevinosti. I rastuže se ako ne vide taj znak, ne zato što sumnjaju u nevestino devičanstvo, već pre zato što su ubeđene da je neko svezao mladoženju vradžbinom i mađijama pa nije mogao izvršiti veliku tajnu braka".

Kako se navodi u knjizi, prilikom običaja svođenja, kada mladoženja ljubi ruku svoje majke, one najčešće plaču na sav glas jer zato što od tog trenutka sin se moralno razdvaja od nje i vezuje za svoju ženu.

Svođenje je još jedan od patrijarhalnih zaboravljenih običaja koji od prve bračne noći i porodičnih odnosa prave tabu sa elementima rituala i magijske pozadine.

Nečista krv
foto: Printscreen/youtube/ This and That Productions

Mnoge prakse koje danas izazivaju zgražanje nekada su bile uobičajene među našim precima, a njihovo poštovanje nije se dovodilo u pitanje. Sigurno ste čuli mnogo priča o starim tradicijama koje su se odnosile na prvu bračnu noć, a posebno su bile važne na jugu Srbije. Neke od ovih tradicija opstale su u određenim društvenim grupama sve do danas, poput provere krvi na posteljini nakon što su mladenci obavili svoje prve bračne dužnosti.

Žena
foto: Shutterstock

Razlog je jasan. Ako ima krvi, mlada je u brak ušla nevina. Ali, nije samo to ono što u modernom društvu na samu takvu pomisao izaziva nevericu i jezu. Dok traje intimni čin novopečenog bračnog para tokom prve bračne noći, stariji ženski članovi porodice stoje ispred vrata u slučaju da mladi zatreba poneki savet u vezi sa intimnim činom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs